gletcher написа:
leia_loves_cats, имам предвид това, че специалностите след 2ро място са написани ей така, колкото да се запълни мястото. Реално няма как визираният човек да влезе на 3 желание например
Защото бала на второто и третото му желание ще е много по-висок от бала на първото му?
Ама нали всички съветват - "пишете ги както ги искате и не се съобразявайте с това какви са били баловете от предните години"? И изведнъж тука се изпъвате всички и казвате - "мноу тъпа наредба".
1. Всеки човек има право сам да си прецени какви са му приоритетите за учене и как да си ги нареди.
2. Наредбата е по ред на желание, не виждам смисъл "да се възползваш от шансовете си" когато те ти позволяват да учиш нещо, за което може да изкараш бал, но не искаш да учиш. Никаква логика не виждам, наистина.
3. Човека не е длъжен да се ограничава с това какви са били баловете в последните 20 години по всяка специалност и всеки университет, където кандидатства. Веднъж преценил какво искаш да учиш, според мен няма какво да си правиш тънки сметчици кое как да прецакаш. Нареждаш ги както искаш и това е.
4. Това малко мяза като във ФМИ да напишеш първо "Информатика" и после "Компютърни науки". Ама сега като ти се учи повече информатика, а за КН ще е по-висок бала, какъв е проблема да го напишеш? Да, бала ще е по-висок и сигурно щом не си влязъл Информатика, няма да влезеш и КН, но защо да не го напишеш, след като така ги искаш? Наистина не виждам проблема, честно.
5. Единственото, което малко ми боде очите е например как "МО" и "Право" са разделени, защото аз като страничен за ЮФ човек малко смятам, че те са много близки една до друга. Но пък тук идват фактори като различия в учебен план, различия в преподаватели... Отзиви и така нататък. И това съм много по-склонна да го отдам на разумна аргументация, а не на "безумие".
Изобщо - специалностите за бакалавър се пишат по реда на желанията. Тук, особено с правото на запазване на това, в което си влязъл, при участие в следваща класация, наистина няма какво да губиш и какво да претегляш - единствения въпрос, на който трябва да се отговори е "кое пред кое предпочитам"
Поне аз така мисля.