Дата и час: 20 Яну 2026, 10:32

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2006, 19:46 
Гутенберг
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Да, като има такива филми, обикновено се опитваме да не ги пропускаме:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2006, 20:09 
Драскач
Аватар

~ Sarcana ~ написа:
Абе важното е ти да си доволна и да ви пращат на Север да шпрехвате на място :D

Аз покрай музиката тотално съм изперкала и при първа възможност ще ида в Осло и Берген. Това ми е мечта от години, еееххх...

Бтв миналата зима в Дом на киното даваха скандинавски филми. Ходи ли да гледаш някои неща? :D Добре, че Nattefrost ме светна, за да идем. Гледахме Salto, salmiakk og kaffe и Uno. Починахме от кеф.. :wink:

Колко познато ми звучи... :lol:
Ааа, аз гледах и Monster Thursday :D Дано тази година пак има такова филм фестче. Още като свърши миналогодишното, почнах да си мисля за 2006-та :D

fair fame of one who has earned.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 01:56 
От дъжд на вятър
Аватар

Хора, моля ви се, трябва ми помощ!!! Как да убедя родителите ми, че скандинавистиката не е "тъпа филология" и после няма да има къде да работя???? Може ли малко по-подробна информация за възможностите за реализация или за специализация в чужбина :!: Може ли примерно като вземеш бакалавърска степен да отидеш да специализираш не просто езика, а примерно нещо от сферата на туризма или комуникациите? Много съм объркана, помогнете ми!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 03:05 
Легендарен флуудър
Аватар

Morning Star написа:
Хора, моля ви се, трябва ми помощ!!! Как да убедя родителите ми, че скандинавистиката не е "тъпа филология" и после няма да има къде да работя???? Може ли малко по-подробна информация за възможностите за реализация или за специализация в чужбина :!: Може ли примерно като вземеш бакалавърска степен да отидеш да специализираш не просто езика, а примерно нещо от сферата на туризма или комуникациите? Много съм объркана, помогнете ми!

можеш просто небрежно да вметнеш как от скандинавистика и японистика всички ги изтеглят навън.
В момента тези езици се търсят и ценят адски много. Ако беше тъпа скандинавистиката бала нямаше да е 29 :twisted:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 03:13 
От дъжд на вятър
Аватар

Berserker написа:
Morning Star написа:

можеш просто небрежно да вметнеш как от скандинавистика и японистика всички ги изтеглят навън.
В момента тези езици се търсят и ценят адски много. Ако беше тъпа скандинавистиката бала нямаше да е 29 :twisted:

В какъв смисъл ги "изтеглят навън"?Осигуряват им работа ли?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 03:16 
Легендарен флуудър
Аватар

да, по-точно има мн фирми, които май директно им предлагат, а и сега в бг станах амного фирмите които търсят скандинавски езици....те са редки както и японския и се заплащат добре.
Мисля че от форума Winyan и Twiggy са скандинавистика и утре ще ти отговорят много по-ясно от мен, но скандинавистикара е страхотна според мен , и много перспективна. Аз не успях да я запиша преди, но искам да изкарам магистратура поне.... мн добър избор правиш според мен.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 03:33 
От дъжд на вятър
Аватар

Дано, дано да дадат някакъв по-конкретен отговор.Благодаря ти и на тебе, че откликна така бързо :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2006, 18:28 
Гутенберг
Аватар

Нямам опит с нещата, които описва Berserker, на мен лично не ми се е случвало.

Тази тема е вече три страници и е писано по въпроса, и понеже много от нещата съм ги писала и аз, не искам да се повтарям много. ;)

Но най-вече една специалност я записваш, защото искаш да я учиш. Майките много се панират (в общия случай, те едва ли не приемат избора на специалност като нещо необратимо), но все пак не е толкова фатално - ако се окаже много неподходящ изборът (какъвто и да е), винаги може да се смени специалността. Нищо в университета не е завинаги и фатално, нали. Така че споко. Важното е ти какво искаш да учиш, а не майка ти какво иска ;)

Ще ти пиша бележка по-обстойно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2006, 19:55 
Гутенберг
Аватар

Berserker написа:
сега в бг станах амного фирмите които търсят скандинавски езици....те са редки както и японския и се заплащат добре.

При преводите и преподаването е така. И аз се изненадвам защо толкова много търсят.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2006, 19:51 
От дъжд на вятър
Аватар

Още един въпрос от мене: Учите ли литература и тя има ли нещо общо с литературата, която учим в гимназията?С други думи трябва ли да зубрите анализи на произведения?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2006, 00:04 
Легендарен флуудър
Аватар

Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
редките езици са много печеливши - и по принцип и с оглед влизането ни в европейския съюз. английски, немски и френски вече никой не ги брой за кой знае какво, защото се счита че едва ли не всички ги знаят. но пък португалски, шведски, датски и т.н. са много "вървежни" 8) . а и Швеция е страната в Европейски съюз с най-висок стандарт на живот - лошо ли ще ти е да те "издърпат" от някоя тамошна фирма, а :wink: ?!
в тази връзка да питам скандинавистите - знаете ли дали скандинавистика пускат бройки за второ висше?

Щастливо безработна!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2006, 19:42 
Гутенберг
Аватар

Ами, да, учи се литература, но малко по-различно. Досега не помня да съм зубкала анализи на конкретно произведение и да са ме изпитвали така, както в училище. По-скоро като история на литературата, на лит. течения, авторите, от какво са се влияли, каква е била културата..абе не мога много да го обясня, но не е същото като в училище. И не пишем от онези...какви бяха литературноинтерпретативно нещо си. :)

Можеш да учиш Скандинавистика, ако влезеш с кандидатстудентски изпит или ако се прехвърлиш след първата ти година от друга специалност.

А сега е мой ред да питам :) - тия неща с чуждестранните фирми - познавате ли някого, на когото това се е случило, или... ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2006, 02:46 
Пишете, о, братя
Аватар

Ще има концерт със Шведски композитори в неделя от 19:00 в Камерна зала БГ, за повече инфо: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 0593#60593 или направо: http://www.programata.bg/index.php?page ... &eid=28300

Напред скандинависти! :lol: :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2006, 08:41 
Гутенберг
Аватар

Ако бяха включили съседите си и имаше Сибелиус, сигурно щях да дойда :wink:

Знаеш ли по какъв случай е концертът?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2006, 18:10 
Пишете, о, братя
Аватар

Ми не, честно казано. Споменаха ни за него бегло по Странознание - Швеция (или по точно преподавателката ми каза след часа). После днес видях в 180 каб. съобщение за него на даската, но не знам кои са били преди нас. Доколкото знам е със съдействието на Шведското посолство. Тъй или иначе ако ти харесва Сибелиус - отиди, няма да съжалиш. Вярно е че шведските композитори са най-малко известните, но музиката им (особ. на любимите ми Бервалд и Стенхамар) е не по-малко гениална :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща