Дата и час: 02 Апр 2026, 00:49

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1778 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 119  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Журналисти 2009, том 2.
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 17:33 
Пишеща машина
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
NikTa написа:
В този смисъл донякъде съм съгласна, макар че това с напрежението пак си е много индивидуално...

Явно погрешно съм те разбрала.

Исках да кажа, че просто много се дразня на тоя тип говорене, който ми рекламира, че дори с не толкова солидна и концентрирана подготовка можеш да влезеш във ФЖМК. Дори да е така (а то сигурно е, което е много жалко), идва въпросът "и после кво?". А отговора го видяхме на пресконференциите в изборната нощ...

Щото неподготвеният кандидат-студент много рядко може само на принципа на добрата воля да се превърне в подготвен журналист...

Мило момиче ти,ако мислиш,че влизайки във ФЖМК ставаш автомотично журналист ,бъркаш генерално- и без да си завършил факултета можеш да станеш журналист- примери не един 8)
Ти ,ако не ставаш- никакъв факултет няма да ти помогне и обратното важи с пълна сила :wink:
Иначе какво не ти хареса на пресконференцията????За мен журналистсте бяха на ниво с много малки изключения.....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 17:58 
Autumn&Jazz
Аватар

Мило момче...

Далеч съм от идеите, които ми приписваш, и далеч не съм ги изразила под каквато и да било форма в който и да било от предните си постове. За мен журналистиката е преди всичко призвание, душа, талант, но това съвсем не изключва добрата подготовка, със или без/във или вън от ФЖМК. А последното, лично за мен, е просто най-желаният път към една от най-желаните цели... Толкова. ;)

Колкото до пресконференциите - за мен изключенията не бяха толкова малки... Едни задаваха откровено глупави въпроси, а други питаха стократно преповтаряни неща. Е да, имаше и наистина добри въпроси. И те, както, надявам се, си забелязал, се откроиха. Но все пак преобладаваха посредствените и ...гореописаните питания.

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)

Последна промяна NikTa на 07 Юли 2009, 18:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 18:24 
Пишете, о, братя
Аватар

Естествено, че без подготовка не става, не съм твърдял това.
Въпросът е за каква подготовка си говорим. Тезата ми беше, че може да успееш и без да се паникьосваш и да отделяш огромна част от времето си за отгатване на евентуални теми. Идеята е да сте запознати с актуалните събития. Купувате си един вестник (въпрос на индивидуален избор, препеоръчвам Сега, Дневник, Стандарт, Новинар) и си го четете от начало до край. Гледате и слушате аналитични предавания. Толкова е достатъчно. Е, някоя книжка също не би навредила :lol:

Определено не е задължително да си завършил журналистика, за да станеш добър журналист, но помага. Не е задължително и да си журналист, след като завършиш журналистика. Въпросът е да си доволен сам от себе си.

А иначе е хубаво, че има толкова амбициозни хора. Обаче се старайте системата да не ви превърне в тези, които задават стереотипните въпроси.

Успех! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 18:30 
Autumn&Jazz
Аватар

bvz, теб те разбрах... Просто първият ти пост го бях схванала погрешно (и съответно ти обясних защо). Нали знаеш, човек обикновено вижда това, което му е в главата... :lol:

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 18:38 
Пишете, о, братя
Аватар

Аз си кандидатствам само в СУ и това е! Една от редките ми прояви на инат :) Относно пресконференциите в изборната нощ - само няколко журналистически въпроса ми харесаха. Единият беше първият зададен към Доган, ако се сещате. Оная ряпа се ухили и после не каза нищо, свързано с въпросите на евентуалния ми колега :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 19:08 
В началото бе пиенето
Аватар

Аз си спомням въпроса към Станишев " Мислите ли са сватба, имате свободно време ? " , при което той се избъзика,а журналистката като някоя първокласничка се засмя и го обърна на сеир. Аз бях малко възмутен не толкова от въпросите,колкото от външния вид на някои журналисти...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 19:13 
Пишете, о, братя
Аватар

А какво да кажем за по-късните пресконференции (например тази на Синята коалиция), когато журналистите не само задаваха едни и същи въпроси по 10 пъти, но дори и не успяваха да ги формулират... Аз също съм съгласна, че представянето не беше на високо ниво. Разбира се, не отричам факта, че имаше и добри попадения, но бяха рядкост ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 19:20 
Autumn&Jazz
Аватар

Е, явно сме единодушни по въпроса с магданоза... Или поне почти ;)

(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 19:42 
Пишете, о, братя
Аватар

Хаха, добре ги оплювате колегите, не и без основание.
От една страна нека сме по-благосклонни, защото не са машини и след няколко часа напрегнат труд всеки се изморява, особено по това време на денонощието.
А другото е много по-сложно, свързано с преплитане на бизнеси и изобщо с темата "Мислите ли, че има свобода на словото в България" :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 19:48 
Autumn&Jazz
Аватар

И това го има...

И все пак е добре, че сме наблюдателни, критични и с позиция.
Другото...ще се види след някоя и друга годинка;)

(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 19:59 
Пишете, о, братя
Аватар

И все пак какво мислите за свободата на словото в България?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 20:04 
Autumn&Jazz
Аватар

Ами ти го каза - преплитане на бизнеси. И на интереси, бих конкретизирала. Може би въпросът е къде и как ще се позиционираш.

Пък и реално никой от нас, (все още) простосмъртните външни наблюдатели, не би могъл да изкаже компетентно мнение по този въпрос. Защото премълчаното си остава премълчано. Ние няма как да разберем този процес в истинския му облик.
Засега.

(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 20:30 
Пишете, о, братя
Аватар

Свободата на словото е доста специфична категория, а в България спецификата й придобива още по-големи мащаби.
И това положение ( според мен) се дължи на факта, че все още на почит е НЕпрозрачността; че някои полуистини биват изопачавани и изкуствено "напомпвани", за да прикрият истински значимото, скандалното ( в обществен смисъл). Тогава възниква и въпросът къде е разследващата журналистика в България... а всъщност такава няма, появяват се единствено минимални зачатъци. В този смисъл свободата на словото също е частична, полусвобода.

Но аз съм оптимист...надявам се това скоро да се промени. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 20:37 
Пишете, о, братя
Аватар

Carmilla написа:
Но аз съм оптимист...надявам се това скоро да се промени. :)

Това наистина ме развесели :) И аз по принцип съм оптмист, но... нещата ще ви ги обяснят по-добре като станете студенти във ФЖМК. Парите са много важно нещо и в наши условия дори се създават медии, за да има къде да бъде излъчена реклама (и съответно спечелени пари). Та може и затова да няма разследваща журналистика. Пък и ето един типичен пример: "Кой би писал срещу некоректността на мобилен оператор, който е основен рекламодател на медията". Можете да замените "мобилен оператор" с всичко, което ви дойде на ум.

но все пак е хубаво, че сте оптимисти, то винаги така се започва...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 21:15 
Autumn&Jazz
Аватар

Ето ви нещо интересно... За да си ''направите сметка'' на вашата собствена свобода на словото за 15-и и 30-и... :lol: :lol: :lol:

http://education.actualno.com/news_249704.html

(Г. Г.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1778 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 119  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. За всички кандидат-журналисти 2009-2010: въпроси и отговори

в КСК 2009-2010

d_a_h_l_i_a

2

2306

20 Окт 2009, 23:00

d_a_h_l_i_a Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Журналисти 2009, том 3

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2009-2010

dimo

21

1675

18 Авг 2009, 13:56

beroeca Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Журналисти 2009 ;)

[ Отиди на страница: 1 ... 100, 101, 102 ]

в КСК 2009-2010

NikTa

1529

43080

11 Май 2009, 04:29

Boromir Преглежда последните мнения