ники написа:
Kulovcho написа:
^ По-скоро намаляващата му бройка. Пък и тия, които учат са си учели винаги. Просто, ако преди диктатурата е натискала слабите ученици, то сега никой не им прави нищо. Но според мен добрите ученици учат колкото са учели и добрите преди 20-30 години.
Батбаян, устно събеседване? Сега вярно, че има отлив, ама не е хубаво изпитът да продължава с... десетилетия. За есетата и за чуждестранния университет, браво. Вече разбрахме. Справил си се страхотно, наистина. Вариянти за изипи има много. Недовлните при промяна на изпитния вариант само ще стават повече.
А чуждестранните университети са страшно прехвалени. Моя връстница учи право във Франция и не бих казал, че еосбено напред с материала. Това ми е единствената позната правистка извън БГ, но мога да дам пример с двама приятели, учещи в елитен университет в Германия, които твърдят, че основното изискване да бъдеш приет там е да не си по-умен от гьон.
Ами това е строгата отсяваща система.В смисъл Кристо се изказа, че не бил сигурен дали сегашното пресяване на кандидатите е достатъчно , за да се изберат най-пригодните за специалност "Право", и аз просто казвам какви варианти за голяма цедка с контрол на личностните качества на кандидат-студента има като възможност.До събеседване се допускат само кандидатите за специалността, които са издържали писмения.Нещо като журналистиката в СУ.
Иначе има и други системи.Френската , доколкото знам (или поне в Париж 1 , където имам приятели), е написване на мотивационно писмо, което е с оценка "приема се" или съответно " не се приема".Курсовете са изключително големи, защото влизат доста хора, но цедката е през годините, където от 1000 човека курс могат да завършат 80 накрая.Май имаше нещо ако не вземеш една година 2 пъти -хвърчиш.За немските университети не знам много, но там държавните изпити били мн. гадни.