Дата и час: 16 Яну 2026, 16:01

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Тъпче ли СУ студентския дух от години! >>
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2006, 23:18 
Летящите Пръсти
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
СУ тъпче студентския дух от години!

източник: http://www.nabludatel.info

Точно така - Софийския университет "Св. Климент Охридски" тъпче студентския дух и то не от днес, от вчера или от 1-2 години насам!

С течение на времето СУ положи всички усилия за да заличи най-важните от възможните средища за развитие на студентския дух, амбиция, стремеж... През есента на 2005 година от университета (писането с главна буква на у-ниверситета е просто израз на грандомания) заличиха съществуването на вестник "Софийски университет", където студентите, макар и под наблюдение, поддържаха пламъка на истински необходимото гражданско самосъзнание. Разбира се това самосъзнание бе доста хилаво и слабо, но имаше всички предпоставки да продължи да се развива и един ден, да речем след 3-4 години, да се появи така дългоочакваното гражданско общество в българските академични общности.

Но, от СУ категорично заявиха нежеланието си да съществува вестник, чрез който младите да изразяват мнението си. От университета оправдаха спирането на вестника с любимата им причина - недостигът на финансови средства. Извинявам се много на господата от СУ, но тук отново ще си позволя да критикувам управленския подход от страна на СУ и да търся причината за спирането на вестник "Софийски университет" някъде другаде. Помните фразата - "Ако една майка даде на детето си 2 лв. за закуска и то ги похарчи в компютърната зала, то детето неминуемо ще остане гладно".

Т.е. никой от университета не направи нищо за да продължи вестникът да съществува. На студентите не бе позволено да търсят алтернативни начини на финансиране и в крайна сметка се стигна до спирането на вестника. Парадоксално, нали? Имаме си цял Факултет по журналистика и масова комуникация (от който се срамувам понякога да се нарека част), а медиите на СУ, вместо да се увеличават и развиват, се стопяват и изчезват! Не бързайте да се възмущавате има още куп неща, които ще Ви развълнуват!

Днес, запомнете тази дата, 16 март 2006 година "изгубихме" и университетското радио "Алма Матер". Ако искате ме наречете неразбиращ лаик, но за мен отдаването на честотата на радио "Алма Матер, за 6 годин, по 16 часа на ден, на радио "Класик ФМ" си е чиста продажба!!! Точно така - ПРОДАЖБА го наричам аз! СУ ще прибира по 40 000 лв. годишно от сделката. Не съм специалист, но се обърнах към специалисти - сумата е прекалено малка за сделка от подобен размер. За 40 хил. лв. годишно си замина и другата, т.нар. "крепост на младежкия дух в академичните среди".

Ще ме обвините, че радиото и без това не струваше, че радиото и без това няма достатъчна аудитория, че радиото нямаше програми пряко насочени към студентите, че радиото... Така е, причината според "ректорския коридор" (познавате го - все пак той е единственото добре осветеното място в СУ) отново е финансова. Т.е. държавата пак не е дала достатъчно средства. Но не мислтете, че колегите от радио "Алма Матер" не са опитвали да преборят инертността! Опитвали са се да достигнат до студентите по различни начини. Не им е било позволено нито радиото да зазвучи в студентския стол в СУ, нито да имат свой билборд никъде, при положение, че СУ разполага с редица стратегически сгради, подходящи за външна реклама.

Това е, уважаеми читатели, колеги, младежи и всички, които сте се излъгали да прочетете патетичните размисли на един "заблуден" студент. Инертността движи нещата в СУ или по-скоро не ги движи, а ги спира на едно място! По този начин СУ със сигурност няма да се превърне в университет, който студентите да обичат.

Защо ли?

Защото политиката, която от СУ водят е изцяло в интерес на университетското тяло, а не на студентите!

Няма логика, дами и господа!

Университетът е за да служи на младежите, за да бъде център на тяхните идеи, указател към скритите интелектуални познания, слънчев лъч в мрачното настояще...

Това е според мен. Според СУ нещата стоят по друг начин. Ситуацията показва само едно - че ние, младите, не сме узрели все още за гореизброеното! Че не знаем как да отстояваме идеите и правата си! Че имаме още път до създаването на дългоочаквания и бленуван "инкубатор на гражданското общество" в България!

*извинете ме, ако съм допуснал фактологични или каквито и да било грешки. Просто бях силно афектиран и писах под въздействие на емоцията - не изключвам радио Алма Матер да постигне успехи след сключването на сделката!

Последна промяна alhimikat на 08 Май 2006, 19:05, променена общо 2 пъти

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2006, 00:03 
My kinda heaven
Аватар

Благодарил (а): 194 пъти.
Хареса ми бележката ти под линия, наистина не можеш да знае какво ще стане оттук нататък с Алма Матер и мисля, че към момента е излишно да се вдига такъв шум.
Тази сделка е повод за информационна бележка, да, но не и за ореваване на орталъка, при условие, че не знаеш подробности за нея. Нека изчакаме малко с развитието на ситуацията, това е моето предложение.
Искрено се надявам промените ще бъдат от полза и за двете радиостанции. Времето ще покаже.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2006, 08:45 
Гутенберг
Аватар

Остава да се надяваме тези 40 000 лева да отидат за полезни цели за университета, а не в нечий джоб. :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2006, 08:55 
Легендарен флуудър

Е, пак добре, че са го продали на Класик FM. Можеше на Романтика или Фреш... или Атлантик... или на Сигнал+ да го дадат, нали :wink: ...Пък и повече пари щяха да им дойдат.
А радиото наистина не струваше. Програмата, дадена в сайта на СУ беше неактуална и всичко, което се предлагаше на слушателя, бяха поп хитове отпреди две декади (които така или иначе можеш да чуеш по кое да е друго радио).
Виж, колкото до вестника - ами той не е единственият официоз :wink:, който изчезна в забвение след няколко спорадични броя :)
Аз се сещам поне за още 3-4 университетски издания, които могат да се похвалят само с един брой зад гърба си.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2006, 10:29 
Летящите Пръсти
Аватар

Търговецът на кристал написа:
Тази сделка е повод за информационна бележка, да, но не и за ореваване на орталъка, при условие, че не знаеш подробности за нея.

Ако не знаех нищо, нямаше да пиша :!:
След неистови усилия във въпросния "ректорски коридор" се докопах чрез второ, та дори трето лице до договора за сделката, подписан от проф. Боян Биолчев и шефа на Класик ФМ! (ксерокопие)

Нека изчакаме малко с развитието на ситуацията, това е моето предложение.

Абсолютно съм против да чакаме каквото и когото и да било!
Абе хора, не разбирате ли, че до тук се е стигнало именно заради нашето чакане.
Ако сделката е читава, защо толкова време ме премятаха от кабинет на кабинет в "ректорския коридор", не само един ден? Защо не ме упътиха към някого? Защо само мен ме интересува, при положение, че студентите в СУ и конкретно ФЖМК са хиляди?
Може би защото просто на нас - простолюдието от наивни студенти ни е забранено да се месим в подобни дела още от влизането ни в СУ?
Да, ама не, не ни е забранено, нито по закон, нито по правилника на СУ! Забранено ни е по друга линия и всеки знае коя е тя
:!:

Изключително си запазвам мнението и подкрепям поста на Istorik :!:

Istorik написа:
Пари има, харчат се посредствено, дори посредствено е малко, харчат се скандално!

Когато го казах това нещо и то видя бял свят в "24 час", колегите ми от Студентски съвет щяха да ме разпънат на кръст (метафора, понеже физически не могат и да искат) :!:
Сега никой от Студентски съвет не знае, че съм пуснал този пост! Ако узнаят ще си имам "неприятности" защо съм го пуснал без да им кажа - АМИ ТОВА СЪМ СИ АЗ, С МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ и не смятам да питам когото и да било какво да пиша във форума или в пресата!

Istorik написа:
Вижте какво става в Париж. Погледнете и гръцките студенти и се опитайте да се поставите на мястото на едните или другите - никаква милост срещу потъпкване на студентските интереси и дори крайни мерки, когато се наложи.

Не случайно поддържам темата за Френските студентски бунтове паралелно и близо до тази тема!

Istorik написа:
На мен не ми харесва, аз съм против тази система на отношения в СУ и искам тя да се промени, с жертви - от страна на преподавателите, от страна на администрацията, от страна на нас - студентите!

Аз съм готов за тези "жертви". За пореден път ще спомена, че не съм дошъл в СУ заради дипломата и отличните оценки :!:
Въпросът е, че други не са готови за промяната и по някакъв начин трябва да им покажем, че тя е повече от необходима, не мислите ли?
Дори не знам ще идържа ли докрай в СУ, както финансово, така и морално! Защото не мога, когато нещо около мен е зле да си затварям очите и ушите, и да изчаквам дипломирането си!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2006, 10:36 
Драскач
Аватар

:( Софийски вече няма радио?? Ужасно.. :crybaby:
а бтв а как можете да сте сигурни, че някой не е полу4ил някоя премийка , за да сключи договора точнос тва радио за тия пари..?

edit: Така де алхимикът го каза най-добре.. хора време е да ги попитате какво си мислят, че правят?????????? уни-то да не е машина за пари?? То е точно , както се каза за студентите..

Последна промяна gitty на 18 Мар 2006, 10:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2006, 10:39 
Летящите Пръсти
Аватар

Всъщност радиото продължава да работи, но под името "Алма Матер - Класик ФМ"

като "Класик ФМ" имат 16 часа в денонощието на разположение за да пускат класическа музика или тяхна програма!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2006, 10:45 
Драскач
Аватар

alhimikat написа:

като "Класик ФМ" имат 16 часа в денонощието на разположение за да пускат класическа музика или тяхна програма!

aa ясно.. е тва не е кой знае колко по-добре.. само 8 часа? и по кое време на денонощието?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2006, 12:39 
В началото бе словото

alhimikat написа:

Ако на някой му е мъчно за "радиото" просто трябва да се шегува!!!То беше абсолютно out of date ,за музиката няма да говоря,друг е въпросът,че ако зависеше от студентите отдавна да се е превърнало в "Сигнал +" :wink: Така че далеч по-добре е обвързването с Класик фм.ЗА предаванията също,няма какво да си кривим душата-жалка работа.
А,да се отстоява само и само да има радио ,каквото и да е, е излишно.
:!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2006, 18:02 
My kinda heaven
Аватар

Симо,
Оттеглям се, съжалявам, че не мога да ти кажа нещата, които знам, понеже съм поела ангажимент да си мълча. Само ще ти кажа, че както си против да чакаш да светне зеленото, така някой ден ще те блъсне кола.
Не във всички случаи е лошо да се чака. Имаш един въшлив договор, но не знаеш как ще се развие ситуацията през следващите 6 месеца, да кажем, нали?
А и 8 часа програма на ден е абсолютно приемливо число. Алма Матер няма капацитета да покрива повече, така или иначе (ако говорин за качествена продукция, а не за халтури).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2006, 18:23 
В началото бе словото

ле-ле,мале ,какви конспирации и тайно закодирани послания!! :shock: :lol: Много насериозно сте се взели,наистина.
Агент 007 :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2006, 20:07 
My kinda heaven
Аватар

Далеч съм от мисълта за шпионски филми, просто се случи така, че знам още нещо. Не съм се бутала някъде, за да го науча, но е от максимално достоверен източник и ЗНАМ, че това, което се случва, е за хубаво. Или поне наистина всички това се надяват и за това работят (и от двете страни).
Ако ви се иска да вярвате, че Класик ФМ живеят с идеята да унищожат "конкуренцията" си от Алма Матер, давайте, ваше право е, но се лъжете жестоко. Това вече е 007.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2006, 20:48 
Летящите Пръсти
Аватар

Ако ви се иска да вярвате, че Класик ФМ живеят с идеята да унищожат "конкуренцията" си от Алма Матер, давайте, ваше право е

Ни най-малко. Не знам защо си помисли, че това имам предвид.

Просто въпрос на честота, въпрос на лицензия, въпрос на ЗРТ, въпрос на СЕМ и т.н.

-*п.п.

Визитка на Класик ФМ:

Честотата: 89,1

сайт: http://www.classicfmsofia.com

Класик ФМ Радио започва да излъчва на 19 декември 1994 година. Това е първата и единствена радиостанция за класическа музика в България с девет честоти в страната. Излъчва заедно с програмата на радио Нова Европа

Програма на Класик ФМ

7.00 Нова Европа

9.30 Класично и романтично

- 9.40 културен афиш

- 10.00 Класик ФМ клуб

- 10.10 музикален календар

- 10.30 Публиката избира

- 11.00 Класик ФМ клуб

- 11.30 “Трите най-...”

12.00
Нова Европа

14.00 Следобедът

- 14.00 Класик ФМ клуб
- 14.10 “7 дни на композитора..."
- 14.30 “Световни сцени”-вторник
“Чуйте това!”- сряда
“Маршрути по пътя на музиката”- четвъртък
“Имена от бъдещето” - петък
- 15.00 Класик ФМ клуб
- 15.30 “Рецитал”

16.00 Нова Европа

19.00 Вечерен концерт

21.00 Нощна програма
*четвъртък – „Салтарело”/22.00ч./
с Калин Йорданов

Събота
Неделя

8.00 Нова Европа

10.00 “Сутрешно кафе” с

“Вашата музика” и
„Рожденникът на Класик ФМ”
с Юра Трошанова и
Милена Яцино
ЯворДачков

12.30 Нова Европа

14.00
„Трите най-добри диска” от музикален магазин „Арра”
Класик ФМ клуб

15.00 “Грамофон”
с Ирена Данкова
„Музикален кадър”
с Роман Михайлов
и Николай Христов

15.30 “Опера, оперета, мюзикъл” с Юлиана Караатанасова

16.00 Нова Европа

20.00 Вечерен концерт

20.30
Нова Европа

21.00 Нощна програма

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2006, 21:01 
My kinda heaven
Аватар

Не виждам защо и къде забъркваш ЗРТ и СЕМ, ако всичко в тази сделка е законно.

Програмата я знам в този й вид, в договора, предполагам, са уточнени часовете на Алма Матер. Предполагам няма да са от 22.00 - 06.00, нали :D ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ]