|
О, Биньо Иванов.
ПРИКАЗКА, КОЯТО НЕ Е ПPИКАЗКА
То ни къса цели: може би зелени, може би презрели от привикналия клон.
Навалях ти девет педи сняг с колиба в него, по средата зъби на огнище, а отгоре свещник, който гълта вятър, вънка пее вълк и спира, да полегне, ти ме гледаш в огъня, гората расне с вълча песен, с гълтан вятър. Може би зелени, може би презрели...
издалече някъде, съвсем наблизо, шумно се събират разнолики и познати, сочат, ръкомахат, викат, капнали от грижа: Тия лудите защо избягаха в гората?
Иначе е горско и човешко, малко тъмно, вече късно, много близко, снежно и стопено; три деца, това са нашите, с усмивка гледат в мене, или в тебе, както се изплъзваш през венчалния си пръстен.
И те няма: нищичко от теб и огъня не ми се мярка, само вълчият език ме ближе и ми дума, и ми свети, Че е тъй голям и бял светът, до днес не вярвах, извалял се е снега, натрупал се е до небето. ***
АКО НАМЕРИШ ПРАВЕДНИК Ако намериш праведник и ако е праведник, прости на праведника: той ще слезе от дървото и с първия си крак ще стъпи на първата змия в душата.
От пещерата - трън и камък - две кратки думи ще размаха, та зафучало-затрещяло копито-слон ще го премаже.
Прости на праведника, той: към облаците ще изхвръкне в уста на лешояд, на зверове нечувани в устата.
И ако утре го съзреш (отвлечен, смазан и отровен), ако го видиш да се движи с ясна дума, с дълга песен;
на хоризонта да пристъпва с вид почти набожен -
прости на праведника, слънчево зайче ще го изненада, вървежа му ще сбърка, в гръб и сред гърди ще го прониже. Калинка пъргава ще блъсне челото му, ще го пробие жълтурка-пеперудка с грохот очите му ще издълбае. Парченце въздух ще се пръсне в центъра му е гръм огромен.
Ти ще останеш: Най-единствен, Недостигаем и Безброен. ***
ВЯТЪР ИДЕ И АЗ ТЕ ОБИЧАМ
Вятър иде и аз те обичам, изгрев вдига ръка, залез вехне, облак съхне и аз те обичам.
Ти, прашинка слънчасала, капка, от брадата на цигла паднала, буква в ситно писмо на приятел, устна момина, мамина мъка.
Бял-бял дядо седи на калпака си - три балкана е мечки пресрещнал, три балкана е мечки одрал, да ръмжи на главата му рошава в тия вечни войни с поганци.
Риба-янтърка лази към Дунава, гдето, глътнали мрежите, рибите думат трийсет и три езика.
Златобрада коза се възкачва по реброто на Мусала и се блъскат в рогата й облаци, пощурели да палят морето...
Вятър иде и аз те обичам, облак съхне и аз те обичам, разпилявам се зарад тласъка в езерата ти - сън под дланта ми, зарад вимето на тревата ти - и петлите по жарките покриви, и комините, изпошарили с дълги поздрави небесата ти.
Вятър иде и аз те обичам, облак съхне и аз те обичам, като легна - прегръщам те цялата, ти, прашинка, в окото ми влезнала за сълза, и слънце от пътя ми. ***
ТОГАВА
Тогава ще си сложа шапката, ще се сбогувам - сбогом с котката - и ще излезна да те търся. Пътя бил посипан с тръни - и ще се върна за обувките, ще хвърля на леглото шапката, ще се сбогувам - сбогом с котката. Отново ще си сложа шапката, ще се сбогувам - сбогом с котката. Цялото небе до тебе било разхвърляно на облаци - и ще се върна за палтото, ще се ръкувам - здрасти с котката. Думите ще съм забравил, които трябва да ти кажа, а те не чакат зад вратата, не ги протяга окачалката. Тогава ще си махна шапката и котката ще сложа в нея.
_________________ Ólafur Arnalds & Arnór Dan - Old Skin
|