Здравейте!
Това, което ще попитам, предполагам ще се стори на повечето студенти в България адски странно и нелогично, но моля да ми отговорите с разбиране и компетентно мнение
Аз уча медицина втора година във Фрайбург, Германия, един много уважаван университет за специалността медицина. Не съм кандидатствала нито в МУ, нито в МФ към СУ след гимназията,направо заминах за Германия, след като ме приеха по документи. Много се замислям дали не сгреших с това решение,което не беше и изцяло мое,просто беше единствената алтернатива. Не ме разбирайте погрешно, там не мога да кажа, че е лошо или нещо такова, просто не се чувствам като вкъщи, постоянно се напрягаш от спазване на срокове,не се знае кога може да те изхвърлят от унито, ако не направиш това и това, хората нямат нищо общо с нас и още много други психологически фактори. Взимам си всички изпити въпреки всичко, но бих се чувстала много по-комфортно да уча в БГ...Всички ми казват, че няма никаква логика да се връщам,ако се справям с изпитите там,защото в България няма бъдеще за лекари, няма места за специализации, заплатите са ниски, образованието не е на ниво и т.н. Някой може ли да ме посъветва, какви са възможностите след завършване в МФ към СУ, дали наистина е толкова трагично и дали си заслужава да се откажеш от чужбина(говоря за етапа следване) и да ти е по-спокойно като си си вкъщи или по-добре да се мъчиш докрай с евентуално по-добрата перспектива за реализация,ако завършиш в университет в Германия?
Благодаря предварително!