Дата и час: 16 Яну 2026, 20:13

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Второ класиране - запазваш ли си мястото от първото?
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2006, 09:57 
Писаружяк
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте!
Интересува ме дали ако например те приемат на второ желание и отидеш на второ класиране, може да си изгубиш това място, на което са те приели на първо класиране.
Не съм сигурен, но аз мисля, че не може, защото във второто класиране участват същите кандидати както в първото и просто няма от къде да дойде някой с по-висок бал от твоя.
Мястото, според мен, можеш да си го изгубиш ако след първо класиране отново има пренареждане на желанията.

Затова, който знае да каже как стоят нещата (можеш ли да си изгубиш мястото, отново ли си нареждаш желанията след Iво класиране и въобще всичко свързано с етапите на класиране), нека обясни.

И още нещо. На второ класиране само в един университет ли можеш да кандидатстваш, защото аз разбрах, че за да отидеш на това класиране, ти искат оригиналната диплома?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2006, 11:12 
В началото бе словото

Тук е обяснена процедурата за УНСС, но и за другите уни-та би трябвало да е същото :wink:
Цитат:
Чл. 52. Класирането се извършва на три етапа. Кандидатите са длъжни да се информират за сроковете на отделните класирания и тяхното потвърждаване (Срокове).

(1) Първо класиране. Класираните кандидат-студенти задължително потвърждават желанието си да се обучават в УНСС с декларация и диплома оригинал за средно образование. Те са длъжни да носят лична карта (а военнослужещите – военна книжка).

Класираните по първо желание остават в специалността до окончателното класиране.

Класираните на второ, трето и т.н. желания, подали декларация и диплома оригинал, запазват правото си да участват в следващите етапи на класирането. При наличие на свободни места автоматично преминават в по-предно желание по реда на посочените в състезателния картон специалности.

(2) Второ класиране. Извършва се при установяване на незаети и непотвърдени места след първо класиране. В него участват потвърдилите желанието си да се обучават в УНСС кандидати от първо класиране и некласирани до момента.

След второто класиране потвърждават приема си само новокласираните кандидат-студенти с документите, посочени в ал. (1).

(3) Кандидат-студентите, непотвърдили класирането си в определените срокове, губят правата си за участие във второто и третото (окончателното) класиране.

(4) Трето (окончателно) класиране. Извършва се за попълване на незаетите места.

Чл. 53. След обявяване на резултатите от различните етапи на класирането не се разрешава промяна в предварително заявената от кандидатите последователност на специалностите.

Чл. 54. Записването се извършва в специалността от окончателното класиране.

Чл. 55. След записването на студентите свободните места се заемат по следния начин:

(1) Приемат се успешно участвалите в конкурса и неприети кандидати съгласно чл. 68, ал. (2) от Закона за висше образование (инвалиди с изгубена работоспособност над 70 %, военноинвалиди, кръгли сираци до 25-годишна възраст, навършена в годината на кандидатстването, майки с три и повече деца и близнаци, когато са кандидатствали едновременно в едно и също висше училище и единият от тях е приет). Те подават допълнително молба до ректора в срок до 14.09.2005 г.

(2) За останалите свободни места по решение на Академичния съвет могат да кандидатстват:

1. Некласирани кандидати в УНСС, които успешно са положили състезателните изпити.

2. Кандидати, които са положили успешно аналогични конкурсни изпити в други висши училища.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2006, 17:41 
Писаружяк
Аватар

Ами, аз това на УНСС съм го гледал, ама от там не става много ясно дали си запазваш мястото след първото класиране или не.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 16:01 
Вазов
Аватар

Можеш да го запазиш и да продължиш във второ класиране.

No more turning away?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 18:12 
Писаружяк
Аватар

И аз мисля, че можеш да го запазиш, защото на второто класиране участват същите кандидати от първото класиране, със същите балове. А ти можеш да бъдеш изместен само от кандидат с по-висок бал от твоя.
Тук има една друга работа. Има ли нещо такова, че ако отидеш на второ класиране, автоматично се отказваш от мястото си от първото? И, след първо класиране, при участие на второ, има ли пренареждания на желанията? Ей тея неща не са ми на 100 % ясни, а мисля, че са много важни. Ако някой знае как стоят нещата, нека обясни!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:21 
В началото бе словото

Отказваш се от мястото си, само ако си вземеш оригинала от дипломата, която си депозирал. Вариантите от класиране са 2 - или оставаш на същото желание, или те класират на по-предно желание. Не можеш да потвърждаваш желание преди окончателното класиране, т.е. задължително участваш за по-предно желание. След подаване на документите за кандидатстване, няма възможност да си пренареждаш желанията. Каквото си писал като си подал документите, това остава до края.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:21 
Вазов
Аватар

Виж сега - отиваш във Факултета и си запазваш място, но не се записваш. После идва второ класиране - ти участваш в него. Ако не си запазиш мястото след първо, го губиш. Ако си го запазиш, не го. Стана ли вече ясно? :) 8)

No more turning away?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:26 
Писаружяк
Аватар

Тоест, ако си оставиш дипломата и си запазиш мястото от първото класиране, след като мине второто класиране или те приемат в специалност, която ти е по-горно желание, или си оставаш в специалността от първото класиране, така ли?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:29 
Вазов
Аватар

Не, не е нужно пре запазването на мястото след първо класиране да си оставиш дипломата.

No more turning away?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:34 
Писаружяк
Аватар

Добре де, не е нужно.
Аз искам да знам само, ако ме приемат по второ желание на първо класиране, и аз отида на второ класиране, нали в най-лошия случай ще съм приет в специалността по второ желание???

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:37 
Вазов
Аватар

ООО, не се заблуждавай - могат да те приемат по предна от тази, която си записал. Например, записаната от теб е номер 30, могат да те приемат номер 15 и да не мръднеш нагоре. Много внимателно обмисли как ще подредиш специалностите!Те могат да ти изиграят много лош късмет. :!:

No more turning away?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:47 
Писаружяк
Аватар

Да, така е!
Но може ли на пример ако са ме приели по 2ро желание на първо класиране, на второто класиране да ме приемат по 3то, 4то или по-долно желание, или по-лошо - изобщо да не ме приемат никъде?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 20:59 
Вазов
Аватар

По-долно не може да те приемат. Само по-горно.

No more turning away?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 21:03 
Писаружяк
Аватар

Тоест, най-долното, което може да те приемат, е това, което са те приели на първо класиране, нали? И не може да стане така, че да не те приемат на никое желание?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2006, 21:46 
В началото бе словото

Могат да те класират в по-предно желание. Ако не ти стигне балът - оставаш в същото.

В УНСС задължително участваш в класиране за по-предно желание. Не може да потвърдиш и да се запишеш в специалността от І или ІІ класиране, преди да излезе окончателното класиране.

А в СУ как е? Може ли да потвърдиш специалността от І класиране и да се запишеш в нея, без да участваш в следващи класирания?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. КСК 2012-2013 Минимални балове от второ класиране

в КСК 2012-2013

Диаси

7

8825

10 Авг 2012, 16:20

pavlov Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпрос отностно второ и трето класиране

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в КСК 2007-08

iliabelichev

40

6556

05 Авг 2007, 19:42

diana_gk Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Минимални балове второ класиране 2012

[ Отиди на страница: 1, 2, 3 ]

в КСК 2012-2013

petar Totev

37

7613

11 Авг 2012, 14:51

Ondine Преглежда последните мнения

Темата е заключена, не можете да променяте мнения. Подават ли се документи за второ и трето класиране?

в КСК 2009-2010

ss-man

6

2557

25 Юни 2008, 09:34

ShadeOfShane Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпрос относно второ класиране

в КСК 2010-2011

hjhgkjhkhkh

8

946

01 Авг 2010, 16:55