xpucmo написа:
@nrggirl: Не виждам, защо се засягаш. Аз ти говоря с факти, а не на изуст или по инерция. Да не мислиш, искам да си затварям очите? И аз искам като проверявам контролните и тестовете да пиша реалните оценки, и тези, които не могат да покрият критериите, да отпадат от Университета. И аз искам в моя факултет да не се влиза предимно на 4-то класиране ....
След като висшето образование не е задължително по закон, защо тогава в университетите влизат хора, които НЕ искат (а често и не могат) да учат? Защото е модерно? Защото е "яко" да си висшист? Защото имаш по-добри перспективи?
Аз не се засягам от това, което ти казваш, да рече че съм си "генерално обидена" на висшето образование в България и по-точно на системата, че допуска хора положили десет пъти по-малко усилия от мен и знаещи сто пъти по-малко неща да вземат същата диплома

. това за обидата в рамките на шегата, разбира се

...
колкото до това защо всички напират да са студенти - и аз не мога да си го обясня, не виждам никакъв смисъл държавата да се пълни с висшисти, които после да мрънкат че не си работят по специалността и стоят безработни като подчертавам - нямам предвид хората, завършили СУ, а сумата други т.нар. "студенти" от всякъкви измислени елитни и по-малко елитни ВУЗове. Откакто ме приеха студентка се чудя защо хора с откровена и явна незаинтересованост да се образоват се бутат по разни ХТИ-та, МГУ-та и подобни, които - моите уважения, ама това ако е висше...

Мисля си че това донякъде е остатък именно от мита за интелигентността на българина и тази мания за образование останала отпреди години, едва ли не ако нямаш висше не си човек. За пример давам само Германия, където висшистите са наистина малко и наистина са върха на обществото, там обикновения човек си се задоволява със средното образование и после си работи нещо, което му харесва и с което е полезен на обществото. а не като тук, където всеки е висшист и никой не иска да се занимава с друго освен да управлява фирма. То така нанкъде няма да отидем...
Но в крайна сметка аз не мога да обвинявам хората за това че искат да имат висше, то си е тяхна работа, не съм аз човека да ги съди. Обвинявам по-скоро системата, която допуска всеки да влезе и да вземе диплома - на практика само който не е поискал, не е влязъл и не е завърил висше, това важи дори за "елитните" специалности на СУ. Ами да, не смятам че е редно. като искат, да приемат по триста човека право, но после трябва да има някакъм подбор, някакво отсяване, не може всеки да става висшист, просто не е редно. А после защо държавата е пълна с некомпетентни "висшисти" - защото системата го допуска. Пак пример - в Германия приемат в един университет близо 400 студента медицина, от тях завършват максимум 100. така държават си осигурява нужната бройка от добри специалисти, а не като у нас, където всеки е висшист и нито има кой до върши по-обикновената работа, нито всички висшисти могат да си намерят работа... И съжалявам, че ще го кажа, не искам да влизам в спор с теб, но за това немалка вина имат преподавателите - ами като го виждаш, че нищо не знае и нищо не е прочел, защо го пускаш? така не му правиш услуга в крайна сметка, не виждам смисъл... Все пак това си е мое мнение, не искам да се карам с никого по тази тема, защото в крайна сметка гледните точки са много и проблема не е едностранчив...