Цитат:
защото ако тръгне един икономист например с диплома от СУ, ще бъде избутан от човек с диплома от УНСС
Това го разбра от огромния си опит с икономиката ли, всезнайко? Много ми е интересно как икономически университет, който приема специалност Финанси с изпити (по-скоро нелепи тестчета) по география, история (!) или ... литература(!!!), в чиято учебна програма математиката е последна дупка на кавала (което за икономическа специалност е нелепо - някой да погледне програмите в Харвард или LSE и да види, че те са с очевидно математическа насоченост) и в който поне 2/3 от хората си взимат изпитите с преписване може да предложи качествено образование. Ама не - понеже е "специализиран", сигурно е по-добър. Защо ли пък в САЩ и Великобритания няма (с около 2 изключения) тясно специализирани университети?
Само за сравнение мога да кажа, че Стопанският факултет на СУ всяка година има поне по двама докторанти в Западна Европа или в САЩ, което е около 1% от приетите студенти и малко повече от завършилите. Интересно ми е дали в УНСС 1% от приетите са в състояние да започнат (не говорим за завършване) дори и магистратура в университет, където всъщност ти се налага да учиш. Предполагам не. Иначе ти продължавай да твърдиш, че СУ не е най-добрият български университет (УАСГ и МУ-София са му конкуренция и нищо повече) - ако го повтаряш достатъчно дълго, може и да стане вярно.
Освен това, аз лично се сещам в чий ПИФ (Правно-исторически факултет) има най-голямо купуване на дипломи, къде точно докторант е този "велик" човек Делян Пеевски, който не може да каже две изречения на български, но пък със сигурност се хвали с отлична диплома за висше образование, както и деканът на кой факултет успя да набута синчето си във Висшия съдебен съвет с връзки и подкупи (обществена тайна). Отговорът е в заглавието на темата.
А за постоянният рев относно приема с матури мога да кажа само и единствено, че докато те продължават да са на такова ниско ниво и доката има явни случаи на преписване (не може в малък, забравен от Бога град в смесен район всички явили се на матурата по математика две поредни години да имат 6,00), то е очевидно, че не трябва да бъдат признавани като вход за желаните специалности от всеки самоуважаващ се университет.