Дата и час: 18 Яну 2026, 01:20

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос от кандидат-студент
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 12:34 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте бъдещи колеги :D
Приета съм специалност Славиянски филологии и съм адски щастлива за сега :flower: Въпроса ми според вас към какъв език да се насоча... Почти на 90% съм сигурна, че ще записвам сръбско - хърватски,но искам да чуя и вашето мнение.

Благодаря предварително :wink:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос от кандидат - студент
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 13:43 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Ехааа :drunken: значи си при мен!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 14:51 
В началото бе словото

Дам. Ти какъв език ще записваш?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 14:57 
Пишете, о, братя
Аватар

Амии същия..затова и казах,че си при мен :D Честито :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 15:31 
В началото бе словото

Здравейте от мен, момиченца!:)
Аз съм вече "старо куче" във ФСлФ - завършвам си висшето образование в сърбохърватската група, останаха ми само 1 държавен изпит и защита на дипломна работа!:)След 5 години учене и недоучване понякога, ето, че мога да ви бъда полезна.Питайте за всичко, което ви интересува.Принципно на първия учебен ден ще ви съберат в една зала и ще ви раздадат листчета, на които да подредите езиците според желанията си - полски, чешки, сръбски и хърватски и...мисля, че тази година приемат е за украински (ако не - словашки).Принципно желанията се изпълняват според бала - т.е. ако сте писали първи език полски и имате висок бал - вътре сте.Най-висок е балът за полски, после - чешки, сръбски и хърватски и накрая - украински (словашки).Аз лично съм доволна, че съм точно в сърбохърватската група.Доста хора си мислят, че от славянските езици сръбският и хърватският са най-лесни, но сами ще се убедите, че няма език със седем падежа, който да е лесен.:) Мога много да ви говоря за предмети, преподаватели и тн..Само питайте!Аааа, и не ги слушайте, ако ви убеждават, че полската група е най-добра.При нас там бяха събрани най-големите "читанки" и най-скучните хора.Всички ги възхваляваха като УЖ най-способните, но всъщност това са само митове. :) Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 15:38 
Пишете, о, братя
Аватар

Хехе,мерси :)
Аз мислех,че чешкият е с най-висок бал,но няма значение :) Със сигурност в полски няма да ходя,не ми харесва особено като език :roll: .Аз си исках сърбо-хърватски от самото начало,защото,да кажем,че имам известни познания там...
А въпросът ми е, дали се учат като един език или има отделно изпит по сръбски и по хърватски? Аз доколкото знам,има си разлика между тях :roll: .Иии кога е специализацията по словенски и всички ли имат право на такава? :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 15:44 
В началото бе словото

А преподавателите добри ли са? Честно казано тожа ме интересува най - вече

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 16:08 
В началото бе словото

Започвам подред:)
Тединкъъъ, относно това с баловете..поне при нас преди отдаааавна изминалите 5 години беше така - първо полски, после чешки, но вече може и да са се обърнали нещата.:)Второ - ние бяхме малко в "заварено" положение, т.е. започнахме да учим двата езика като един общ - сърбохърватски.След 3-тата година се оказа, че вече ще трябва да учим отделно сръбски и отделно хърватски, но тъй като ние наблягахме още в самото начало на сръбския, преподавателите бяха толерантни към нас и ни даваха право да избираме на кой език да пишем и кой да използваме дори на изпитите.Обаче мисля, че при вас още от самото начало ще се започне успоредно изучаване на двата и предполагам, че изпитите на края на годината няма да са 2, но пък ще има компоненти (примерно 2 текста за превод от и на езиците), които ще бъдат по 1 пример от двата езика.Но пък хубавото според мен поне е , че разликата не е толкова голяма - малко "йе"-кане в хърватския и малко разлика в лексиката..не е страшно!Специализацията по словенски е след 3-ти курс.Още в 3-ти курс всички задължително ще изучавате словенски (мисля, че беше 2 семестъра) и накрая ще сте си с редовен изпит по езика.Който иска обаче, може да се запише на специализация и да ходи на допълнителни лекции.При нас само 2-ма или 3-ма се бяха записали, но главната преподавателка е доста стриктна и строга и няма лесно да минете...:)Иначе може да се запише всеки, но си е сериозничко.
Football_fenka, въпросът ти е доста относителен, тъй като отговорът е многозначен.Има доста добри преподаватели - и като компетентност, и като начин на преподаване, и като отношение към студентите.Имаме си обаче и някои "всеобщи любимци", които..хмм...доста се заяждат, държат се надменно, а и такива, които не са чак толкова добри.Ноо..положението е такова навсякъде.Предимството в нашия факултет е, че има доста преподаватели с титла "професор" и наистина са имена в специалността си.Аз лично съм се възхищавала на някои от тях.Но по подробно за преподавателите ще си говорим, когато се запознаете с предметите си и видите кой по какво ще ви преподава. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 16:14 
Пишете, о, братя
Аватар

Много благодаря за информацията :P А значи подготовката е добра? Смисъл,някои други филологии били пълна анархия и нищо не се правело там :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 16:30 
В началото бе словото

Подготовката със сигурност е стабилна.Особено по основния език и литературите.Ще ви засипят най-вероятно още в началото с граматика, с упражнения и домашни. :D Лекциите по езика са..да не кажа задължителни, но силно препоръчителни, особено в първи курс, който ще ви даде солидна основа.Има лекции и упражнения, разбира се, които далеч не са от най-посещаваните, но пък точно те понякога се оказват супер интересни.Моят съвет е да се отиде поне 1-2 пъти на всяко от нещата и да се прецени лично дали си заслужава.Верно е, че има преподаватели, които рядко осъществяват контакт със студентите и не изискват някаква предварителна подготовка от тях, по простата причина, че застават отпред на катедрата, изпяват си лекцията и си излизат.Ти ако искаш слушай, ако искаш пиши, ако искаш играй морски шах. :) Лошото обаче там е, че накрая ти тропват един конспект с 50 книги и за 4 дена подготовка..трудничко се изчитат.Затова през годината си четете малко по малко..Много книги има за четене, но хубавото е, че повечето са художествена литература - антична, западноевропейска, руска класическа и съвременна, българска - от старобългарска до..възрожденска, следосвобожденска и периодите преди и след (че и между) войните, иии тадаааммм - сръбска, хърватска и словенска - по много часове лекции и упражнения - от 2-ри до 4-ти курс.Плюс всички видове граматики - исторически, сравнителни, история на бг език и история на сръбски и хърватски език...ии..ии...Нооо да не ви плаша и затормозявам повече.Все пак още е лято! :drunken: 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 16:42 
Пишете, о, братя
Аватар

Хех... естествено не всичко ще ни е по вкуса, но аз с чиста съвест мога да кажа,че това съм си избрала и колкото и да ме гърчат,ще търпя :lol:
А имате ли възможност да ходите до съответните държави...в смисъл,на някакви разменни начала или нещо от сорта? :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 17:04 
В началото бе словото

Принципно има доста стипендии и са разнообразни - до Хърватия, до Сърбия, до Словения - съответно Загреб, Белград, Нови Сад, Любляна..понякога има и за други градове, както и за Черна гора.Хубавото им е, че са с различна продължителност - от 2 седмици до..месец, а има и за по 2 месеца, цял семестър..зависи от самите стипендии.Освен това, често има опция за повече от една стипендия, т.е. да не си самичка, а с някой от твоята група или по-горен курс.Не знам дали за добро или лошо, обаче в повечето случаи кой да замине на стипендия определят самите преподаватели по езика, а да не кажа, че има хора, като Татяна Дункова (хубаво запомнете това име..!;) ), от които мнооого зависи кой ще е щастливецът.Има и стипендии от МОН, за тях се ходи на специално интервю в министерството, могат да кандидатстват и студенти от други университети в страната, където се учи славянска филология - предимно от Велико Търново.Другите стипендии са от организации като Erasmus и CEEPUS, но те предимно излизат като новини в сайта на факултета.Често стипендиите покриват настаняването, храната и джобни, често пътя се поема от студента, а понякога и паричките от стипендията не са напълно достатъчни, но пък..и доста хора са доволни от видяното и преживяното (рядко наученото). :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 17:14 
PIOUS GORGON
Аватар

Цве, да не те е треснала комета? Шегувам се.
Миналата, че и предната година се впусках
в подробни разяснения по тези теми и само
ако някой иска да чете, може да ползва
търсачката... Темата е за Учебен процес и я
местя, да знаете!

Имам какво да допълня за езиците, ама много
дълго ще стане, а не знам дали има кой да чете.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос от кандидат-студент
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 19:09 
В началото бе словото

Има има... Доста съм се запалила след класиранията и много съм се навила да уча... Може би от първи клас не съм била толкова ентусиазирана :cheers:

Я кажете кои преподаватели са ви любими.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос от кандидат-студент
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2009, 20:02 
В началото бе словото

Любими като че ли е доста силно казано, но все пак си има хора, които са достойни за уважение и определено има какво да се научи от тях.На мен лично най-най-обичният ми преподавател е академик Михаил Виденов, за което сигурно доста хора ще ме линчуват...хаха :) Преподава съвременен български език и води няколко СИД-а - социолингвистика, журналистически стратегии..Повечето студенти смятат, че се държи подигравателно и че не харесва жените студентки, но пък аз съм супер доволна от лекциите му, а и от самия изпит.Друг, който си струва е Елена Дараданова, която води упражненията по сръбска и хърватска литература - може би най-полезните и интересни такива, където можеш спокойно да си изразяваш мнението, ако имаш такова.Харесва ми и проф. Здравко Чолаков - силата му е българската литература след Освобождението до наши дни.В началото доста време се мота на 1-2 теми, повтаряше едно и също,но после се осъзна и всяка лекция беше различна, обстойна, подплътена с много факти, но и лични негови впечатления, историйки...абе много забавен и в същото време ерудиран човек.Недостатък му е може би изпитването, тъй като говори много, не те оставя да си покажеш знанията, а и държи на собствения си учебник (почти изцяло!).Калин Михайлов - антична и западноевропейска литература - е друг много голям сладур.Усмихнат, разбира се със студентите, разказва увлекателно.Приятен човек. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Кандидат-студент с чуждестранна диплома за средно образовани

в Студенти - общ форум

y.garmenova

3

634

29 Ное 2009, 11:20

ceco_sim Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Кандидат-студент с инвалидност

в КСК 2012-2013

Анн

3

346

14 Фев 2012, 20:59

Георги Герасимов Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Мистър кандидат-студент

[ Отиди на страница: 1 ... 9, 10, 11 ]

в КСК 2004-05-06

dormouse

163

15000

23 Авг 2006, 15:25

greeny Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. кандидат-студент Педагогика

в Кандидатстудентска кампания 2013-2014

voiceboy

1

94

17 Юли 2013, 12:03

Vill Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Мис Кандидат-студент :)

[ Отиди на страница: 1 ... 15, 16, 17 ]

в КСК 2004-05-06

T1000

248

21328

25 Авг 2007, 00:12

radja Преглежда последните мнения