За УНСС едно нещо - след изключително скудоумната практика на приемане на "направления", която въведоха, се получи следното нещо: човек влиза там и първите му две години се състоят от лекции и упражнения два-три дни седмично. На лекциите двеста човека, на упражненията - трийсет. Лекция, естествено, е нещо, в което си решаваш судокуто от безплатния вестник, докато преподавателят дъвче локуми.
А я си представете с тия два-три дни лекции в седмицата какви подготвени икономисти получава България.
Контакт с преподавателя - това е фундаментално важно, ако искаш да разбираш материята. В моя курс сме 14 човека и мога на всяка лекция и на всяко упражнения да си говоря с даскала и да си обсъждаме разни неща от материала. А студентите в УНСС си говорят с лектора за пръв път на изпита си. И после ми разправят, че в СУ не се интересували от теб, а в УНСС се интересували.
Разбира се, в много западни университети има прием по направления, но там тенденцията е да се формират малки групи, в които да се работи практически...
За изпитите за приемане - тест формата прави възможността за преписване огромна. Двама мои съученици, който влязоха с отлични оценки, не знаеха почти нищо, но се явиха на абсолютно всички изпити. На повечето имаха двойки, на един-два четворки и на един - почти пълна шестица. Без коментар. Без коментар и в това, че в УНСС те приемат без да те видят как си написал един ред, знаеш ли български език изобщо. А това за специалности като право е доста важно...
Че материалната база в СУ е лоша - лоша е. Но все пак СУ е доста по-широко понятие и ако искаш да сравняваш СУ и УНСС по този критерий, иди в Стопанския факултет на СУ. А и има отделни специалности и факултети и тук, които могат да са
що-годе доволни. Както и да е, не отричам, че по този параграф и по параграф администрация УНСС е напред, но това е доста по-маловажно.
Лично на мен материалната база си ми е у нас - имам речници, книжни и на компютъра, специалността ми пък си има прекрасна библиотека в Ректората.
По въпроса за това, че от СУ излизали филолози - даскали, мога да ти кажа само едно нещо - човек е такъв, какъвто сам се направи. Да тръгна сега да ти обяснявам каква е нуждата от хора с хуманитарни специалности, ще бъде абсурдно. Ако човек е кадърен и иска да изкарва много пари, може да го направи с много видове специалност, не само с икономика. А самата идея за това, колко велики и единствено заслужаващи внимание специалности са "тия, в които има кинти", става все по-разпространена и се дължи на това, че новото поколение е все по-запълнено от кретенизирани дебили като пишещия тук УНСС-индивид, които не са чели и пет книги през живота си и в главите им се въртят стандартни неща като пачки, коли и жени и на ниво духовни потребности не стигат по-далеч от кравите, дето ги пасат бабите им. Да не говорим, че такива хора си нямат елементарна представа за това, че човек може да изкарва много пари и без да е стъпвал във ВУЗ.
досега в СУ не са разкривали схема за купуване на изпити, която да обхваща както кандидат-студентски, така и студентски изпити, м?

Едит: Свободни места в СУ има в специалности като физика и философия, за които никой вече в България не дава пет пари, по причина че повечето млади хора са тотално изтъпели и интересите им са към собствените им стомах, бицепс и полови органи, както вече споменах. А на изпитите режат, понеже трябва да учиш. Нормално е, все пак имаме лекции и упражнения 4-5 дни в седмицата.
И за финал - всеки знае, че от що-годе престижните софийски вузове (УАСГ, МУ, СУ, ТУ, УНСС), УНСС е този, в който се учи най-малко. Нямам какво повече да добавя.
едит 2: и да, вярно, че и в СУ, ако учиш право, няма да имаш много контакт с преподавателя, но самата идея за сравнение на СУ и УНСС е малко странна предвид различната им насоченост, така че... ;р