Дата и час: 20 Яну 2026, 15:57

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Скандинавистика '09
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 13:43 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 15 пъти.
Жалко че не можем сами да си изберем и основния език :D Но и така е добре.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 13:51 
Mouvement perpétuel

Благодарил (а): 1 пъти.
Защо не можете? :scratch:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 14:32 
Batcaver
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Norwegian Wood написа:
Което не значи, че балът не е респектиращ. :D
За "приложението" - не, няма приложение. Като завършиш, ставаш клошар или в най-добрия случай продаваш домати на Женския пазар. :P
Хаха, както вика един преподавател (не го каза точно така, ама беше нещо в тоя стил) - скандинавистите имат много възможности и всъщност са навсякъде - отиваш да си купиш баничка - зад касата скандинавист, отиваш да ти поправят колата - скандинавист, отиваш не знам си къде си - скандинавист :lol:

@gletcher, ми така са решили :Р СУ - това стига като отговор.
Може би защото така и така сме 15 човека и ако се разделят половината с шведски, половината с норвежки и става малко смешно. Но все пак би било хубаво да може да се избира, най-малкото щото иначе човек не може да повтаря, ако му се наложи, тъй като долният курс е по различна програма от неговата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 19:24 
Постоянно присъствие
Аватар

Vaskes написа:
Хаха, както вика един преподавател (не го каза точно така, ама беше нещо в тоя стил) - скандинавистите имат много възможности и всъщност са навсякъде - отиваш да си купиш баничка - зад касата скандинавист, отиваш да ти поправят колата - скандинавист, отиваш не знам си къде си - скандинавист :lol:

Те, преподавателите, се шегуват понякога.
Факт е, че ако сме на правилното място и приемем следването си сериозно от самото начало, имаме възможности за работа по специалността. Mного хора, всъщност повечето хора, не полагат усилия и затова се стига до гореспоменатата ситуация. Но това важи за коя да е специалност и в никакъв случай не е запазена марка на скандинавистиката и на филологията по принцип.
Vaskes написа:
Може би защото така и така сме 15 човека и ако се разделят половината с шведски, половината с норвежки и става малко смешно. Но все пак би било хубаво да може да се избира, най-малкото щото иначе човек не може да повтаря, ако му се наложи, тъй като долният курс е по различна програма от неговата.

Ако някой си умира за шведски/норвежки като първи език, а му се налага да учи респективно норвежки/шведски, винаги може да избере съответния език през втората година и да го научи добре, защото в четвърти курс часовете се изравняват.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 19:39 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
Извинявам се за прекъсването, но в ето този сайт: http://skandinavistika.hit.bg/learnbg.htm във втория абзац пише, че вторият Скандинавски език може да е Норвежки, Датски или Исландски. :drunken:
Та, въпросът ми е, дали наистина има възможност Исландският да се избере като втори Скандинавски език?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 19:46 
Постоянно присъствие
Аватар

Steinn написа:
Та, въпросът ми е, дали наистина има възможност Исландският да се избере като втори Скандинавски език?

Не. Исландски се учи само за кратко в четвърти курс, доколкото знам. Всъщност тази страница е малко стара. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 19:52 
Драскач
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Жалко че най-яките езици не са застъпени особено в програмата :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 19:55 
падна Маца в каца
Аватар

Едно включване ни в клин - ни в ръкав: много ви се радвам на специалността, ако исках да уча филология, щях да се натискам при вас. Поздравления на приетите и успех! :P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 19:55 
В началото бе словото
Аватар

Ясно. :) Аз бях гледал един учебен план в който пишеше, както и ти каза, че Исландският се учи само за кратко, та въпросният сайт ме хвърли в размишления. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 19:59 
В началото бе словото
Аватар

arthaz написа:
Жалко че най-яките езици не са застъпени особено в програмата :oops:

Вярно е това. В учебния план на Скандинавистиката в UCL (University College London), примерно, даже е споменато, че се учи и Old Norse, което също би било хубаво. :) Нещо като Латинския, при другите филологии.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 20:08 
Постоянно присъствие
Аватар

Steinn написа:
Ясно. :) Аз бях гледал един учебен план в който пишеше, както и ти каза, че Исландският се учи само за кратко, та въпросният сайт ме хвърли в размишления. :lol:

За да няма обърквания, питайте на място за това, което ви интересува. Mакар че и това не е гаранция за нищо. Mиналата година звъннах през юли в катедрата, за да питам кой ще е първият език, и ми отговориха, че винаги е бил и ще бъде шведски. Записах се с тази мисъл, а когато чак на първи октомври разбрах, че ще е норвежки, ми стана леко зле... :lol: Сега си давам сметка, че не е имало причина, даже напротив, трябвало е да се радвам, както сега. Но по принцип не е приятно.

Що се отнася до Old Norse, и в Pим го учат, но студентите им са две нива по-ниско по съвременен норвежки след втората година от българските след първата година. Въпрос на приоритети, може би.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 20:24 
В началото бе словото
Аватар

Solveig написа:
За да няма обърквания, питайте на място за това, което ви интересува. Mакар че и това не е гаранция за нищо. Mиналата година звъннах през юли в катедрата, за да питам кой ще е първият език, и ми отговориха, че винаги е бил и ще бъде шведски. Записах се с тази мисъл, а когато чак на първи октомври разбрах, че ще е норвежки, ми стана леко зле... :lol: Сега си давам сметка, че не е имало причина, даже напротив, трябвало е да се радвам, както сега. Но по принцип не е приятно.

Да, наистина. :)
Иначе, не бих имал нищо против основният език да е Норвежки, дори Датски, въпреки пройзношението. :lol:

Solveig написа:
Що се отнася до Old Norse, и в Pим го учат, но студентите им са две нива по-ниско по съвременен норвежки след втората година от българските след първата година. Въпрос на приоритети, може би.

Може би. Явно след като са сложили запознаване с Исландския, не са сметнали за нужно да сложат Old Norse, доколкото знам, доста си приличат. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 21:41 
натюрморт
Аватар

Благодарил (а): 6 пъти.
pink floyd написа:
Едно включване ни в клин - ни в ръкав: много ви се радвам на специалността, ако исках да уча филология, щях да се натискам при вас. Поздравления на приетите и успех! :P

Леко с тая брадва, Генчо (;

Моят въпрос е: изучава ли се на някакъв етап нещо свързано с руните? Това ми е безкрайно интересно..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 21:50 
Постоянно присъствие
Аватар

Да, в първи курс ще ги споменете по Културна история на Скандинавския север /I-я семестър/ и ще се задълбочите по Староскандинавска литература и митология /II-я семестър/. С рунология обаче няма да се занимавате.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2009, 00:15 
Batcaver
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
Исландски се учи само за един семестър в трети курс и то по една лекция седмично, така че правете си сметка колко се научава (: Но преподавателят е пич :Р
Всъщност, доколкото той ни е казвал, исландците и да ги заговориш на исландски те превключват на английски, щото чужденец говори ли им на исландски не го разбират :lol:

Иначе да, езикът не се е променил кой знае колко от староскандинавския.

А латински се учи и тук, не само в другите филологии ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща