ScionOfStorm написа:
аз лично възприемам идеалът като нещо, което НЕ трябва да бъде постигнато. тогава пада и си остава просто нещо изпълнено. като казваме "няма нищо/никой, който да е перфектен", донякъде изказваме сходно схващане. но пък е хубаво да се следват и да се опитваме да ги...достигнем.
Това ми прозвуча много странно. =/ Как така НЕ трябва да бъде постигнат. Та нали откатко човек светува, той е оцелял, защото се е стремял да постига разни идеали. Сега... има и невъзможни общностни идеали като утопии, анархия и подобни непостижими неща поради несъваршенността на човека. Почти всеки човек си има идеал, а това ако не се лъжа е най-висшата и стойностна цел на един човек, а и разбирасе и най-трудната. Но за да постигнеш тази най-виша и трудна цел трябва да имаш освен воля и силен дух и една рядка даденост Мозък с главно М... демек здрав разум логика и прагматичност Всичко е вързано, кое косвено кое пряко. Лично аз не бих оценил идеализъм и прагматика като противоположности. Малко са биполярните понятия като любов и омраза...