valjo написа:
Ivo Penev написа:
да ви питам - някой с DSD-C2

Аз съм с DSD C1, но няма да ти върши никаква работа в СУ. В смисъл, че с нея удостоверяваш, че владееш немски език на определено ниво, но нищо повече. От лично проведени разговори го знам това. (Или по-точно се карах с хората... Не помня вече. :Р)
Студент съм първа година и имам няколко въпроса.
На този линк тук
http://portal.uni-sofia.bg/docs/sites/g ... _progr.htm е публикувано разписанието на учебните часове за специалността "Немска филология" за 2007/2008. Има ли някаква промяна през последната академична година и ако е така, защо не са я публикували на сайта си (който аз лично смятам за поменник)?
http://portal.uni-sofia.bg/docs/fknf/cu ... nemska.doc - Тук е дадена разбивка на учебния процес по дисциплини за семестрите (съответно курсове). Ясно за немския език, но трябва ли да уча и латински? (Ако е така - супер!!!) А понеже е въведено кредитното точкуване (правилно ли се изразих?) и си имаме избираеми дисциплини. Пречи ли, ако кредити надвишават определения за съответния семестър брой?
Някой ми беше споменал, че ще бъдем разделени на групи за напреднали, начинаещи. Така ли е? Има ли някаква разлика в материала, който се взема, изискванията, натовареността или всичко е еднакво за всички?
Честно казано сега искам да видя онази 'колежка' (от по-горен курс) и да й набия изпита по немски език за СУ в главата. Бил по-труден. Дрън-дрън, та пляс.
Отклоних се от темата, но трябваше да го споделя. Не му беше там мястото, знам.

А, и последен въпрос. Вярно ли е, че всичко се почва отначало?
Благодаря предварително. (Просто няма как да не се мине без такива въпроси.

)
Здравей! Сега ще ти отговора на въпросите
1) Програмата за всяка година и всеки семестър е различна т.е се прави наново . Съветвам те да погледнеш за програмата в germanistik. gradina малко преди започване на учебната година , за да избегнеш тъпкането пред 169 през 1я учебен ден, където също се изнася програмата.
2) Доколкото знам можеш да надвишиш кредитите за една учебна година но нямаш право с надвишени кредити да избиваш за следващата т .е ако имаш повече кредити през предходна година не можеш да ги прехвърлиш, а се почва на чисто.
3) Това за групите……получило се е нещо като развален телефон. Истината е, че ще бъдете разпределени по 4 групи, а те се определят по реда на записването. Материала е един и същ, нямам никаква разлика. Просто 1 и 2 са по-силни групи, защото в последни 2 попадат хора, на които НФ заема по задно място в списъка на желанията и не са толкова силни,мотивирани….поне при нас е така . Но и в 1 и 2 има хора със слаб немски.
4) По граматика ще започнете с род и число лесно нали……………..не се учудвайте на 3ките и 4ките и липсата на 5ци и 6ци (ако има ще са 1 -2 Аве тази която ти е казала за изпита кой курс е?!