RA[sgB] написа:
Не съм ходил на частни уроци,нито по л-ра,нито по история и влязох право с нормален бал над 26 за момче!Убедих се,че в СУ може да да те приемат и без да зубриш...По литература единствената ми подготовка бе да си прочета и да си осмисля сам произведенията,които са включени в програмата за СУ,но не се изучават в училище...Не съм чел нито анализи,нито съм развивал теми-резултатът беше 4.50 на предварителния и 4.88 на редовния!Повярвайте ми-по л-ра можете да изкарате хубава оценка и без да четете нечии разсъждения,нужно е само да можете да пишете и да не сте проспали 12 години в училище,където са ви учили как се пишат подобни теми,и разбира се трябва да сте запознати и с всички произведения от конспекта!По история също за мен е безсмислено да се дават пари за частни уроци...успях да си намеря подходящи теми,затворих си се сам,научих си ги и изкарах много добра оценка,пак без да съм ходил при нито един учител!Според мен ако през годините в училище си бил последователен,учил си си старателно уроците и имаш необходимия капацитет,то спокойно можеш да влезеш в СУ и без нито един частен урок,и то в хубава специалност,както се случи с мен!Успех на всички

Съгласна съм! Не е необходимо да давате грешни пари за уроци. Всеки целеустремен човек, който има желаниеи хъс, може да се справи и сам, особено с историята. Достатъчно е да имаш добри теми.
За литературата нещата стоят по малко по- различен начин, защото не се знае дали в училище си имал добър учител, а това е предмет, в който материята трябва да ти бъде обяснена внимателно. Ако си нямал такъв, дори и да си бил супер прилежен, ще ти бъде трудно да се справиш сам и ще трябва да посещаваш курсове или частни уроци. Но ако учителят ти по БЕЛ в гимназията е учител на място и тези уроци стават излишни.

Аз до голяма степен съжалявам, че давах пари за уроци по БЕЛ, защото не ми бяха от кой знае каква полза, тъй като си имах основата от училище, бях прочела всички произведения и сама си четях критическа литаратура. Може би уроците ми бяха от полза заради това, че госопожата ми проверяваше темите и ми пишеше оценки на тях. Това е всичко.
Забравете за всички митове и легенди за лошите проверяващи в СУ, които за една запетайка режат 0.25.
Съветът ми към всички бъдещи кандидат-студенти е да преценят възможностите си, да преценят дали могат без уроци или не, то си зависи от човека. И най-вече да не правят моята грешка да оставят всичко за последния момент, тъй като по-лоша шега от това не могат да си спретнат. По добре по 1 темичка на седмица, отколкото като мен - всичко за месец и половина и накрая - прецакани, защото нещата много се бъркат, когато се заучават така набързо!