Хехе, хора, откъде знаете, че причината на хората да седят на първия ред е да се подмазват на преподавателите?Може да искат преподавателите да се подмазват на тях...
Иначе сериозно - вие да не сте в 1-ви клас?Ква е тая завист кой седи най-отпред?Принципно в училище аз винаги седях най-напред не за да се подмазвам, а защото ми беше най-спокойно да уча.На по-задните места все ще се загледам в прашките на някоя съученичка и отиде ми концентртацията.( Е имаше едно изключение, когато даскалката беше секси кака на 38-39 и се разкарваше с ултракъси поли, но слава богу това не ми попречи да си изкарам 6-ца

И не съм спал с нея за това...

Ама исках...

)
Един съвет - не си намирайте извинения да обвинявате хората, че изкарват добри оценки като седят отпред, отзад, намигат на преподавателя и т.н.Оценките се изкарват с учене, а по принцип по-мотивираните към учене хора искат да са възможно най-близо до преподавателя, за да могат да чуват нормално и да не се разсейват от това, какво става няколко реда пред тях.По принцип такива хора , поради своето усърдие си изкарват добри оценки и после почват спекулации от завист.
По-скоро може да се каже, че хората които седят най-отзад по собствено желание рискуват да не чуват/виждат добре и това е индикация за недостатъчна мотивираност към ученето.
Да не говорим, че дословно записани думи на лекторите могат да се правят и от по-задни редове...Няма аргумент в това.
Но просто не мога да повярвам и на желанието на някои хора да използват трикове за да се харесат.Ако такива има те едва ли биха били комплименти и седене най-отпред.Най-големият комплимент, който можете да направите на ваш преподавател е да му покажете, че неговата работа дава резултат и това, което е преподал вие сте го осъзнали и научили.Това не се постига със седене на никой ред.Това се постига с учене, а седенето на по-предните места просто улеснява процеса на учене, ако залата е голяма и не се чува много-много.