chorapche написа:
Здравейте..
А да... стана ми интересно кои книги сте открили. Аз сега чета на Питър Бъргър - "Покана за социология". Горещо я препоръчвам на всички. Интересна е, авторът има приятен и лесен за възприемане стил (книгата е написана не само за социолози, но и за широката публика, която, както мен, си няма никаква идея за какво точно става въпрос) и пише с невероятно чувство за хумор. А и нещо, което мен много ме зарадва - описва социологията като професия, която не се изчерпва само със статистически анализи и анкети.

Опитах да започна "Въведение в социологията" на Вебер, но първо, че ми е труден стилът, второ - трябва да имаш някакво основно понятие от науката.

Здрасти!!!
И аз сега чета "Покана за социология" и на мен много ми харесва смятам че всички в курса трябва да я прочетем!

И да,права си 4е е насочена към широката публика,и по-конкретно,насочена е към студенти или неориентирани ученици,за да (както показва заглавието) ги покани да се занимават именно със социология. Идеята на книгата е да изясни какво точно е и с какво се занимава тази наука,а и защо всъщност е наука и какъв е "идеалният" тип социолог.
И тук е мястото да се похваля,че книжката която притежавам е С АВТОГРАФ ОТ САМИЯ ПИТЪР БЪРГЪР!!!!!!!ААААААААаааАааАа! взет от него когато преди няколко години е бил в България за серия семинари.
Чудя се само защо след години е казал че съжалява че е поканил хората да се занимават със социология...предполагам трябва да дочета книгата за да разбера.
"Въведение в социологията" на Вебер откъде си намери?
И аз забелязах разликата в стиловете и наистина доста трудно се чете академичен стил,ще ни трябва период на адаптация.Все пак Вебер ми се струва ясен ( разгледах един негов цикъл от лекции - "Макс Вебер - Ученият и политикът", подариха ми и още една негова книга,окей е) По-тежко ми е да чета Фуко. Просто тоя стил на писане - всичко е много задълбочено аргументирано,с натруфен с подробности изказ...