Въпреки че е семейството му е част от интелигенцията на столицата (това не означава, че са били фрашкани с пари, даже напротив... ако си спомням добре, баща му е бил лекар

), младият Че, решава да намери свой път, макар и на тъмно, вместо да следва посоките дадени от "родителската карта".
Въпреки че цялото му детство минава с тежка астма, младият Че пропътува сам Аржентина.
След тази самотна авантюра, предприема друго. Заедно с негов приятел обикалят Южна Америка, това пътуване е и осъзнаване на мястото му в света, завършване на въпроса за какво ще се бори и какви ще са идеалите му.
В Мексико се среща с Кастро, от там нататък знаете какво следва...
Въпреки че след революцията е министър, в средата на 60-те, Че изоставя своя пост в Куба и кубинското си гражданство и заминава да прави революция в друга неоправдана и бедна страна - Конго.
След неуспешният опит за бунт в африканската страна, Че през Куба, отива в Боливия.
Там прави нов опит за революция, като неговите отряди имат значителни успехи, но след дългогодишни опити на САЩ, Че е хванат и разстрелян в Южноамериканската страна!
Не съм съгласен със повечето негови идеи, но самото изоставяне на личното, спрямо общественото, спрямо хората, е похвално, велико!Едно момче с астма, не става футболист (това е била детската му мечтата, ако не се лъжа, но може и бейзболист да е било, това няма значение

),
но става революционер, нещо много по-трудно!
Нормално е да има хора против и хора За!
Аз изказвам позицията си, който иска да ме подкрепи, който иска да ме напсува!