deichevster написа:
Обаче не виждам какво пречи в един момент да разбереш че това е човекът за теб, защо трябва да го губиш като приятел?
Щото, уви, така се случва. Понеже или живеете щастливо, докато смъртта ви раздели и се обичате, и си гукате, и всичко ви е наред, или в даден момент се разделяте. И колкото и цивилизована и безболезнена и за двамата да е раздялата (доколкото това е възможно, разбира се), не можете просто да си кажете, че тия месеци/години не са се случвали и да рестартирате приятелството наново във вида, в който е било отпреди връзката ви. Просто няма начин - заради емоционалния опит и всичко останало.
И точно защото съм се убедила, че ако има изключения (а не се сещам за такива), то те само потвърждават правилото, и през ум не би ми минало да обричам на сигурна смърт важни приятелства. Има неща, които си струва да се рискуват. Други - не. Всеки си знае кое е по-важно за него.
И пак си мисля, че със Силвето имаме предвид друг тип близост - такава, при която можеш да разчиташ на даден човек, опознал си го (или поне ти се иска да е така), но не сте стигнали до момента, в който можете спокойно да си бройкате дружно гаджета по ларгото и да ви е съвсем комфортно да си изпростявате заедно, ама ей така, на макс. Щото имам един-двама такива около мен и, честно ви казвам, ако ми ги покажете, първата ми мисъл няма да е: "Това е мъж.", а "Това е мой приятел." Като при ангелчетата - леко безполово отношение, леко безполови отношения.
Докато ако първо го виждаш като мъж и след това казваш, че го чувстваш близък (може и да го наречеш "приятел"), вече си е съвсем друго.
По-ясно от това наистина не мога да го обясня, но понякога си мисля, че разсъжденията на тая тема само аз си ги разбирам (или поне никой друг не ги споделя). Ииии... вече наистина си лягам, че денят бе пределно дълъг. Оставям ви да философствате, темата не е лоша (макар за мен да се изчерпва сравнително бързо и еднозначно).