Miramar написа:
Vaskes написа:
За тея кредити не се надявайте много.
На един приятел, който учил девет семестъра скандинавистика (+ японистика и още нещо, някакво двойно висше или както там го водят) в университета в Бон му се наложило да се върне в България един семестър преди да завърши. Къв Бон, к'ви пет лева, СУ е къде-къдее над тия мизерни европейски университети.[/quote
Поне литературите би трябвало да му признаят, щото по Германия знам, че се залага на литературата. В моята специалност имаше двама от Германия, кьорав език не знаеха, понеже бяха учили по 2 часа седмично в група от 100 човека, но по литература и философия бяха царе и там едва ли не и дуржавния им признаха.
П.П. Масова практика е да скокнеш до Германия за една година, за да може да заобиколиш кандидат-студентските и после да си дойдеш като прехвърлен студент. Това го знам от горните двама, които вече цитирах като царе.
П.П. Обаче те в германия бяха учили всичко на немски, което изобщо не ми се връзва с концепцията за филология. Ние започнахме още втория семестър да учим всичко на езика, вярно куцахме доста в началото, но човек се учи:-)
Хей-хей на всички

Стана ми интересен форума ви и реших да се присъединя към него. Всъщност уча скандинавистика ( е,и история на изкуствата) не в София, а в Къолн, но това едва ли е от значение. Единствено ми се иска да опровергая горното мнение. Възможно е въпросните хора, които са учили в ДЕ, да са били в Гъотинген или Хамбург ( макар че силно се съмнявам...), затова може и да има нещо вярно, но за другите места- Къолн, Бонн и Берлин нищо от казаното не е отговаря на реалността. Да, действително курсовете са 2 пъти в седмицата по 2 часа... но това не е езикова гимназия и се очаква , че лексика сам можеш да учиш... в библиотеката , както останалите 99% от хората, примерно... Курсовете са от по 20 човека, няма как да са от повече, защото те приемат към 60/70 в специалност и съответно си избираш какъв език да учиш- шведски, датски, исландки, норвежки, при нас в Къолн може и фински, тъй като ние сме фено-скандинависти. От друга страна курсовете се водят само от лектори от съответната страна- нашата шведка от началото започна да си обяснява на шведски и сигурно в макс. 30% от времето говори на немски.
Едно време имаше едно време имаше ориентиране на 70% към средновековната най-вече литература... но сега щудиумът е ориентиран най-вече към културологията. А литературата си е специалитет на Берлин и Къолн/Бонн, без нея закъде

Вероятно твоите колеги са учили като небенфах философия или литература, защото в ДЕ не можеш да учиш само скандинавистика, трябва да комбнираш с друга специалност, даже може и с 2

Та от там и "нивото".Литературата, която се ползва за лекциите е на скандинавски езици. То е ясно, че немец няма да ти води лекции на др еик освен немски..

Не знам вие какво ниво трябва да достигате, но при нас се води, че трябва да имаме Б2/Ц1 на първия език и Б2 на втория, ако е фински- съответно Б1/Б2. Само че общото мнение е , че за да се стигне нивото трябва да се изкара един семестър там- затова е предвиден 4-тия. Колко обаче успяват, е друг въпрос