Не мен пък личният лекар ми обясни друго. Сега като дойда в София мога да си взема формуляр от Здравната каса (така мисля че каза, но може и някаква агенция към ЗК да е било, ще питам пак) и в този формуляр да отида при новоизбран лекар, да питам дали може да ме включи към листата на пациентите си, и ако се съгласи, записвам се при новия лекар. Процедурата обаче е тромава и отнема много време. Затова личния ми лекар ми каза да изчакам декември месец, когато е законовия срок за смяна личния лекар. Ако пък междувременно се разболея, отивам при който и да е общопрактикуващ лекар и той е длъжен да ме прегледа, след като му покажа здравноосигурителната си книжка. Лошото е, че този лекар няма право да ми даде направление за специалист. Примерно, ако отивам при него с оплакване, за което е нужда операция, този лекар няма раво да ми даде направление за хирурга, защото не съм в листата му с пациенти.
Така че всеки от нас трябва да си знае здравословното състояние и да прецени дали ще издържи до декември месец, ако не, може и сега да си го смени лекаря. Все пак от здравната каса би трябвало да ти отговорят на всички тези въпроси, ако им звъннеш. На сайта им пише това:
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1152&h=834 написа:
Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар. Необходимият за целта талон-формуляр (регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар) се закупува от книжарниците за специализирана медицинска документация, информация за които може да се получи от РЗОК.
също и:
Цитат:
# При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право на нов избор на лекар (без това да е обвързано със срок).
# Лицата, временно пребиваващи за срок от един до пет месеца извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор, могат да направят временен избор. Това се осъществява с талон-формуляр (регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар), който се закупува от книжарниците за специализирана медицинска документация.
# При изтичане на срока на временния избор на здравноосигуреното лице извън здравния район, в който е осъществен постоянният избор, се възстановява автоматично последният постоянен избор на общопрактикуващ лекар.
Дано да съм помогнал.