Baggins написа:
Улична престъпност може да не е имало като сегашната, по простата причина, че не е имало хубави коли, които да се крадат, нито хората са имали кой знае колко пари в себе си. Какво значи "възможността да планираш живота си", умолявам те да ми обясниш...
Прави разлика между фирмено планиране и планова икономика...съвсем различни неща са. Причината за сегашната криза не е съвсем ясна. Едни казват, че е недостатъчно регулурани, други казват, че е друго. При плановата икономика подобни кризи са били по-чести и са се усещали по-тежко.
При планова икономика кризи от такъв мащаб с такива следствия са просто невъзможни. Не случайно сега САЩ са с голяма намеса на държавата в икономиката.
Възможността да планираш живота си значи, че знаеш какво ще правиш догодина. Или след 5 години. Или след 10 години. Едното е за сметка на другото. Не живееш охолно, но живееш. На почивка си всяка година, животът си върви и ти с него. По времето на комунизма дядо ми е бил директор и е бил отговорен за 2000 души. Непонятно за мен е как е взимал заплата като тази на касиерката на огромното предприятие, което е държал в ръцете си. За мен това е грешно, нелогично и най-важното - убиващо всякакъв стимул. Но хората са имали пари. Не е имало за какво толкова да ги изхарчат. Били сме и полицейска държава с много силен контрол - освен лошите страни на това има и добри - наистина е имало по-малко престъпления, а не съм склонен да мисля, че хората са били по-добри. Сега сме и тепърва ще бъдем под много засилен полицейски контрол, а това не е много хубаво, особено в безправна държава като нашата.
Също така не разбирам как може да има българин, който да мрази Русия. Би трябвало да е турчин. Русия все пак ни е освободила. Това, че сме й се слагали еди-колко-си години не променя този факт. Сега се слагаме по същия начин не само на САЩ, ами и на целия ЕС. И не извличаме никаква полза от това. Докато СССР ни е изкупувал продукцията на загуба, което е и една от причините за разпадането му. Ще дам отново пример с дядо ми - при поставен му ултиматум от "горе" да приеме предложението на СССР за изграждане на ЖП линии по-тесни от общоприетите(такива са били в СССР) той е подал оставката си, след като е счел, че България няма да има такава полза от тях. Не са му я приели и не са иградили такива релси. Явно все пак не сме им се слагали толкова много.