По принцип и по обясними причини (дето не смятам да обяснявам) рядко пиша в тая тема и избягвам да я чета. Що ли ми трябваше да се набутвам в нея тая вечер
Но все пак... От алтруистично и естетическо чувство, подигнало се у мене, не мога да се сдържа да не изразя едно мнение.
Та, написаното два поста по-горе творение е вероятно най-лошото стихотворение, което съм срещал в живота си. За щастие не съм срещал много подобни (все още), но се надявам и щото да не срещна. Честно.
Нищо лично към писалия го. И за да не изглежда като заяждане, ще отбележа едно-две неща.
Първо - българският език има граматически и стилистически правила. Които не са белег за мракобесие и потисничество на творческия дух (примерно), а негови помощници и крепители.
Второ - викащият патос е подходящ за съветски маршове и пионерски лагери. Иначе предизвиква точно обратното усещане, насочено към неумело използващия го. А именно - съжаление, прерастващо в присмех.
Трето - използването на отдавна познати идеи също има правила. Умелото им прилагане води до преоткриването на идеята в нова светлина. В случая за съжаление се създава единствено теготата на редичка клишета.
Четвърто - шаржирането на познати и популярни произведения е жанр само по себе си и аз го харесвам.
- НО! -
Гаврата със стихове, писани в почит към род и родина е не просто лош вкус и възпитание, тя е престъпление. Няколкото подобни стиха в горното писание ми напомниха погнусата, която изпитах, като прочетох нейде "О, Старкрафт! Три деня младите марини как Команд-центъра бранят!" или някакво сходно изпражнение.
Вкратце - надявам се щото да не съм бил твърде рязък. И стоя зад всичките си думи, защото в тях няма злоба, а поука, която, вярвам, е лесно да се усети.