MidwinterSun написа:
Batbayan написа:
Въобще е смешно да се опитвате да оставате анонимни, прикрити или каквото и да е пред институциите.Това в 21век няма да стане.
Ами да, това на всички им е ясно. И надали някой ще се опитва, смисъл, ще видим колко ще са студентите, откзали да се върнат в Ректората заради камерите (хаха, 0?). Но това не означава да си затваряме очите за фактите. А фактите са, че се увеличава тенденцията за наблюдение, и след като бъде прекрачена една определена граница, ползите започват да бледнеят пред негативите.
Та, както ти каза, корпоративен шпионаж. Има го от един-господ-знае-откога. Но го има и този момент, в който спират да преследват директно парите ти и започват да гонят семейството ти и близките ти. Ето тук нещата преминават границата.
...Да, да, знам, нищо ново под слънцето. Не е от днес, нито можем да го спрем. Но е факт и не е нужно да си затваряме очите пред него, както и пред това, че колкото повече се разширява наблюдението, толкова по-голямо поле за злоупотреби се отваря. Което е нещото, което твърди instinct, също това, което твърдя аз.
Така че, когато има протести, ще си протестирам. Поне да се знае, че не съм съгласна с това, след като само дотук ми стигат силите.
По-малко наблюдение от сега едва ли е възможно да бъде постигнато, а за повече наблюдение - това е друг въпрос.
Разбира се - всеки има право на протест, но това едва ли ще промени нещо, защото не всички хора разсъждават по този начин.
А не знам какво точно се е случило с твоето семейство, но когато става дума за пари не наличието на наблюдение е основния фактор за злоупотреба, а наличието на развита техника.Ако някой е тругнал да прави промишлен шпионаж или да изнудва хора - той така или иначе прекрачва закона и едва ли е нужно да иузмисля хитри начини как да се добере до легална информация.След като техниката се развива - ще монтира няколко микроскопични камери, предаватели, програми, които записвак клавишите на компютъра, gps проследяващо устройство и ще знае много по-бързо нещата които иска , а няма да се бъхти да взема записи от камери, да дебне навици скрит в храстите и т.н.Техниката е достатъчно развита, а това значи, че ограниченията пред желаещите да извършват корпоративен шпионаж са само финансови.