Дата и час: 17 Яну 2026, 21:58

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ERASUM
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2009, 19:45 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Понеже съм решила тази година 2-ри семестър да уча в Германия .. НУПЧЕ съм - начална уч педагогика с чужд език.. и не знам къде да се обърна за почвече информация за програмата. Ще се радвам ако може да ми помогнете.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: ERASUM
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 01:12 
В началото бе словото

Благодарил (а): 1 пъти.
Аз имам въпрос също!
Къде в университета да питам за Еразъм, към кого да се обърна все пак?
нали има вариант да изучаваш чужд език в съответната страна по еразъм? защото разгледах сайта и ме интересуват Erasmus Intensive Language Courses (EILC) ??
какви документи са необходими, защото как по дяволите се кандидатства по тази програма??!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 01:33 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
кой точно да питаш - не знам :) Една преподавателка знам, че се занимава, ама нито помня името й, нито кабинета.
Иначе ще има съобщение за Еразъм на таблото на втория етаж по някое време през семестъра... кандидатстваш ТАЗИ година за ДРУГАТА година, тоест ако искате да ходите по Еразъм на обмен за един семестър, то най-рано ще е догодина. Макар че тази година може да има някакви други програми ... нямам никаква идея.

Така или иначе оглеждайте се за бележчици за Еразъм. :)
А може да питате преподавателите си също кой се занимава с програмата и към кой да се обърнете - както и администрацията. Все някой нещо ще знае да ви упъти ;)

Кандидатстването е 100% с интервю на чужд език ... за други неща не съм убедена :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 02:11 
В началото бе словото

Важното е, че някой ми отговори все пак :) благодаря Pisobella! значи... ще се оглеждам за съобщения, но и ще попитам от преподавателите

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 11:47 
Автентичната котка
Аватар

Благодарил (а): 129 пъти.
мда.
Като излязат новите съобщения за Еразъм ще си пише и за кои страни може да кандидатстваш. Прицнипно мисля, че всяка година има промени - зависи с кои училища са се разбрали. :)
Успех ;) Като научиш нещо - пиши :) Ще е хубаво да има информация за това нещо.

И това ми стана интересно:
Цитат:
нали има вариант да изучаваш чужд език в съответната страна по еразъм? защото разгледах сайта и ме интересуват Erasmus Intensive Language Courses (EILC) ??

Не знаех, че имало такива варианти :) Ако факултета ни предлага подобен обмен - пиши ^^

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 12:01 
princess in love
Аватар

Благодарил (а): 10 пъти.
Да, има такива езикови курсове към Еразъм програмата и те са безплатни за избраните студенти. Принципно се провеждат в страната, за която ще заминаваш през лятото, преди почването на учебната година в рамките на месец и половина, но вероятно за всяка страна си е различно. За тези езикови курсове се кандидатства допълнително, защото те са си на отделен грант от европейските фондове. Лично аз съм ходила на такъв курс когато бях по Еразъм в Гърция. Въпросът е дали съответната страна предлага такъв курс на обучение, ако да то непременно кандидатствайте, заслужава си и то много :wink:
П.С. Принципно всеки факултте си има координатор по програма Еразъм, който трябва да откриете и той ще ви даде повече информация, но главаната администрация , която движи програмата в универсистета е отдела за международно сътрудничество, който се намира в южното крило на първи етаж в Ректората. Там има няколко служители, които всеки от тях отговаря за някоя или някои от страните по Еразъм. Но да знаете че цялата административна процедура по кандидатстването и заминаването отнема страшно много време и нерви, така че се заредете с търпетние и успех :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 22:04 
В началото бе словото

sientelo написа:
Но да знаете че цялата административна процедура по кандидатстването и заминаването отнема страшно много време
- ами предполагам... :?
но кандидатстваме тази година за следващата нали? - (при което процедурата по бумащината трае през целия курс?) - както сега например тази учебна година са класирани студенти и докторанти от Факултета по славянски филологии за обучение в чужбина по програмата ЕРАЗЪМ - 2009/2010 г. - следователно те са кандидатствали миналата година! (доколкото аз разбирам)
а иначе ще следя ако нещо се появи.... търпение, търпение...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 22:23 
princess in love
Аватар

Благодарил (а): 10 пъти.
Не е точно така, кандидатстваш за летния или съответния зимния семестър на предстоящата учебна година, тоест ако ще заминаваш летния семестър, то хващаш предния,дефакто последния семестър на сегашния ти курс , а ако кандидатстваш за зимния семестър, хващаш новата следваща учебна година. Моят съвет е, че най-добре е да се замине във втори или най-много трети курс, но не по-късно, щото после ще се озорите с изпитите,които трябва да си вземете като се върнете.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ]