dataghost написа:
60x40x40 ... няма начин сакчето ми е да е толкова! Добре, те откъде знаят кой сак колко е? На око?!
Повече глоба няма да им платя. Дори и заслужена да е. Ах защо не му исках името на тоя ...
Както и да е.
Какво става, ако ония напишат фиш на някой? Длъжен ли е, има ли срок да го плати? Аз съм чувал за хора с доста висящи фишове, и никой грам нищо не иска от тях. Имат ли изобщо право (знам, че го правят) да пишат актове? Да не са КАТ, да го е*а ?!
Какво става, ако директно му заявя "нямам 10 лв,нямам лична карта" (и наоколо няма полиция)?
Да не си плащал глоба за сак?
Ако става дума за фишове и актове - те се водят административни наказания и имат абселютна давност до 3 години.Това значи, че ако ти съставят акт и не го платиш за 3 години , през които никой не си поиска парите по законов път -след това няма законови средства с които да те накарат да си платиш.На давността обаче трябва да се позовеш ти, защото могат да се опита да си вземат парите, разчитайки на незапознатостта ти със закона.Ако се минеш да платиш дължими административни глоби за които има изтекла давност - никой не ти връща парите - пиеш една студена вода и се заричаш да внимаваш повече следващия път. Ето извадката от Закона за административните нарушения и наказания:
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Теоретично ако са те свалили от превозното средство , нама полиция, свидетели ( мисля, че трябваше 2-ма свидетеля, но не съм сигурен), няма камери ( внимавай, защото в някои рейсове има камери на вратите например 74 ) ти преспокойно можеш да си тръгнеш или да избягаш.Ако някой направи опит да те задържи със сила - според мен можеш да използваш сила в отговор - това е неизбежна отбрана, тъй като контрольорите не са полиция и нямат право да използват насилие под каквато и да е форма за изпълнение на служебните си задължения.Следователно , по силата на закона, над теб извършват нападение, а не преодоляване на съпротивата ти при арест.Все пак ако бягаш внимавай да няма полиция наблизо, защото могат да те спрат.Без свидетели не знам дали ще могат да ти напишат акт, но определено става по-тегаво тогава.
Напоследък е модерно когато са един или двама контрольора ( без полиция) да искат да си платиш билет от 1лв.Има и т.н. хайки, при които превозното средство бива спряно от няколко ( 5-6 ) контрольора, които играят ролята и на свидетели един другиму , а освен тях има и патрулка с един или двама полицая.Тогава си отнасяш акта, ако не платиш глобата, но разбира се и тук важи давността - тоест ако до 3 години никой не те потърси за 100 лева глоба - не си длъжен да ги плащаш.Ако след този срок започне изпълниртелно производство ( при съдия изпълнител) за да съберат дължимата сума - ти трябва да се позовеш на давността, защото иначе току виж ти описали телевизора за да върнат парите, а ти после доказвай, че имало давност.Ти , активно, трябва да се позовеш на нея, а не да чакаш някой да търси има ли давност.