@Шепот:
А защо въобще трябва да идваме на дискусия?Аз лично смятам, че университетското ръководство има всички легални права за инсталирането на камери , спазени са вс. законови изисквания и камерите са монтирани.
Да седим и да си обясняваме една и съща позиция много пъти ще е глупаво.Ако ръководството вземе под внимание тази неформална дискусия и реши да маха камерите ще заформиме протест или подписка, но тогава ще има реално за какво да действаме.А иначе сега аз лично съм удовлетворен с наличието на камери и няма за какво да дискутирам.Мисля, че и другите, които искат камери също разсъждават по този начин.Така или иначе в момента камерите са факт и няма какво толкова да му спориме.Всичко е легално и тип топ.Единственото което мога да кажа е , че трябва да има повече камери, но уви това е финансово невъзможно засега.Добре е и да има и въоръжена охрана, но и това едва ли ще стане.Но засега това с камерите беше една стъпка в правилната посока към облагородяване и подсигуряване на по-добри условия за образование в СУ.
Така че бих участвал в дискусия, но ако става дума за нещо, което тепърва трябва да се прави и дискусията е официално организирана от ръководството и ще има някакво значение за вземането на решения, а не за настъпили факти , които няма законов механизъм да бъдат променени и не се очаква ръководството да тръгне да маха камерите, щото имало неформална сбирка на противници на видеоохраната.
@Байдалай:
Това с обществото е интересно.Чак за тези ппроцеси на алиенация между хората не съм се замислял много-много.Мисля, че си доста прав в това, че съвременното общество има доста проблеми и голяма част от тях са в отношенията между хората.
Но камерите така или иначе са един добър инструмент за подпомагане непосредствената охрана на обектите и в следствения процес за разкриване на престъпления.В миналото на България, още по времето на хан Крум разследването се е извършвало като заподозрения са го хващали, мъчили са го чрез бой по главата и нанасяне на рани с метални шишове в гърдите и така докато измъчения не признае каквото и да е - дори и реално да не е виновен.След това са го наказвали, като наказанията са били особено сурови.
В по-новото време мъченията са изместени с продължителни разпити по следствията и изследване на улики и показания на свидетели.
А от както я има и камерната технология вече и записите от охранителните камери дават голяма светлина в следователския процес.Това е една градация в исторически план - от най-низшия начин за разкриване на правонарушения - мъчението ( често неефективно за узнаване на истината) до реално заснемане на това какво е било - реално отражение на действителността и действията на заподозряните- всичко черно на бяло, ясно, недвусмислено - примерно ако е станало сбиване кой е замахнал първи, ако е станала кражба - кой е взел вещта, ако е имало хулиганска проява - точно кой от тайфата е надраскал със спрей ( примерно).Така се повишава ефективността на едно разследване, а от друга гледна точка дава възможност на охраната да бъде на всякакви места из обекта едновременно чрез наблюдение и ако забележи начало или приготовление на някаква неправомерно деяние - да се намеси адекватно и бързо, а не примерно ако патрулира по коридорите в същото време да се намира в друга част на сградата и доде дойде, доде се затътри и т.н. - може и да е минал половин час.А на всеки коридор по войник с автомат, противогаз и 5 пълнителя , което е мноооого ефективна охрана, - това и във военното министерство сигурно не е чак така.

Да не говорим, че при камери охраната не е необходимо да влиза в конфликт ако става дума за нещо по-сериозно.Вижда на камерите какво става и сигнализира полицията, които пращат съответните екипи за бързо реагиране в рамките на минута-две.
Сега в модерното общество имало проблеми и алиенация между хората, един вътрешен конфликт.Съгласен съм.Но този конфликт определено не идва от слагането на камери.Те са по-скоро резултатът от конфликта.И докато този конфликт го има е по-добре камерите да си останат.Ако имаме някога перфектно и морално общество - хубаво , тогава ,ако няма престъпления , да няма и преследване, следствие, камери, наказателни закони - в крайна сметка всичко което го има е отговор на нещо друго, на някакъв реално съществуващ фактор.Особено в правото и охранителната дейност.