Дата и час: 22 Яну 2026, 11:46

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 266 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ислямистките забрадки в Университета!?
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 21:48 
Кин Арад
Аватар

Благодарил (а): 334 пъти.
Едва ли хората, които носят забрадки, го правят точно с цел отричане на светското образование и т.н... Просто си ги носят и толкова. Всеки си го тълкува както му изнася.

Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 00:55 
Буря
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
ама е факт, че има определен социален и етикетен ред.

аз ако отида из някоя мюси-държава и развея един огромен кръст дали няма да ме избушат на третата крачка? или, ако попадна на по-цивилизовани хора, ще ми кажат, че има определени правила на обличане и символика, които трябва да спазвам. :>

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 09:25 
:) !
Аватар

Благодарил (а): 148 пъти.
Нали поне на хартия се водим по-демократична държава от тези, които описваш. Би трябвало ние да реагираме цивилизовано и да приемаме различните, а не да ги насилваме да бъдат като нас. Закон срещу това няма и няма и смисъл да има, не можем да ги насилваме как да се обличат и как не, това е нарушение на правата им. Нарушение на нашите права би било нас да ни карат да се забулваме, но понеже на никой и през ум не му е минала подобна простотия, не виждам причина на нас да ни минава обратното^^
Аз като ги гледам тези момичета колко смутени и свитички са така и така, като си представя колко трудно им е било въобще да се домогнат до университет с патриархалната система, в която живеят, не мисля, че е необходимо да им създаваме допълнителни пречки да учат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 10:39 
Плиний Стари
Аватар

Шепот: Всъщност според закона е забранена демонстрацията на религиозна принадлежност в училищата. Като например носенето на кръст над дрехите. Забрадките според теб не влизат ли в числото на артикулите, които издават горепосочената религиозна принадлежност?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 15:49 
A Soul Lost in Endless Time
Аватар

Благодарил (а): 249 пъти.
Ами то в закона съществува и понятие за "добри нрави" - т.е. общоприетите норми, които не се описват. Никъде не е казано, да не излизаш гол, но ако да кажем аз мина съвсем гол пред Президентствоото, ще ги наруша и ще ме арестуват. Същото и с тези забрадки. В едно смесено село забрадките не ги нарушават, но в храма на науката и образованието... :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 16:50 
Плиний Стари
Аватар

alter ego написа:
Ами то в закона съществува и понятие за "добри нрави" - т.е. общоприетите норми, които не се описват. Никъде не е казано, да не излизаш гол, но ако да кажем аз мина съвсем гол пред Президентствоото, ще ги наруша и ще ме арестуват. Същото и с тези забрадки. В едно смесено село забрадките не ги нарушават, но в храма на науката и образованието... :mrgreen:

Ами в селото е едно, в институцията - съсвем друго. Не виждам защо се да примесват нещата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 18:50 
Буря
Аватар

Е, не може да ги караме насила как да се обличат като цяло, ама има известен етикет, все пак. В институциите, най-малкото ;) По улицата както искат да си ходят.

Как в съда не биха те пуснали с пола и потниче? Паралелът трябва да е същия..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 12:30 
мушмулите се броят наесен
Аватар

Благодарил (а): 408 пъти.
Etiainen написа:
Религията все пак е нещо много по-важно от музиката например.

Това е доста индивидуално. За някои хора музиката е еднозначна с религия. Както и да е...според мен това няма значение.

След като претендираме, че сме се освободили от предрасъдъци и живеем в демократична държава(тук може да се поспори, но това е друга тема), значи би трябвало да служим за пример с толерантността си. Това го казвам в отговор на въпроса, дали ако ние отидем в една от тези държави ще получим същото отношение.
alter ego написа:
Основната теза на противниците е, че забрадките са предизвикателство към и отрицание на светското образование и християнската култура в нашата държава и в Европа

Тук искам да попитам не е ли глупаво да се стига до подобно заключение? Според мен самият факт, че те учат в университета е достатъчно показателен, че не са в никакво отрицание на светското образование, а напротив-стремят се към него.

Лично аз, не разбирам защо се коментират забрадките. Нито са толкова много, нито се натрапват или налагат по някакъв начин. Ако трябва да говорим за облеклото в Университета, има безброй примери, за далеч по-неподходящо облечени девойки, но те не са обект на тази тема и няма да коментирам.

http://www.freerice.com
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2009, 17:48 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 8 пъти.
На мене ми се натрапват и ме стряскат :shock: :shaking2: :lol: . Забрадката не отива на Университета ни, на образованието му и на традициите му.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2009, 08:14 
Плиний Стари
Аватар

В общи линии, това е вярно. Още повече, не става въпрос за личен стил на обличане все пак, а за афиширане на религиозната принадлежност. Ние сме в университет, предполага се, за да учим, а не за да демонстрираме колко сме верни на една, или друга религия. Същото се отнася и за тях.
Колкото до това, че след като сме демократична страна, трябва да сме толерантни към тях: ами ние сме. Самият факт, че хора, следващи друга религия са приети в обществото, учат в университета с равен статут и т.н. го доказва. Освен демократична, ние обаче сме и държава със светски режим и прекалената демонстрация на ислямските религиозни символи е неприемлива.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2009, 20:31 
The Sound of Victory
Аватар

Благодарил (а): 29 пъти.
Ураган написа:
Mushmul написа:
Лично аз, не разбирам защо се коментират забрадките. Нито са толкова много, нито се натрапват или налагат по някакъв начин. Ако трябва да говорим за облеклото в Университета, има безброй примери, за далеч по-неподходящо облечени девойки, но те не са обект на тази тема и няма да коментирам.

Трябва да се цитира на всяка страница за да го препрочитат хората.
Гъз и цици които гледам ежедневно не са морално неудобни, неподходящи за висшето образованието, там разните полички в стил " ранна демокрация " и т.н. ала забрадките които са 1 / 500 грубо казано, тря'я се тресем.

Ако жената желае да я носи, ще я носи.

Word!

The names of the future are stamping of impatience.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 266 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18