Дата и час: 17 Яну 2026, 07:31

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Страшна дилема - помощ?
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 10:28 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 22 пъти.
Здравейте, може би за пореден път ще ви се наложи да прочетете излиянията на един объркан кандидат-студент, но нека все пак си споделя мъката, пък който може да се изкаже по въпроса и да даде съвет да го направи, за което ще му бъда безкрайно благодарен.
Проблемът ми е, че не съм съвсем наясно къде искам да кандидатствам, и с какво бих искал да се занимавам професионално в бъдещето. Да сега съм единайсти клас, и догодина е твърде вероятно да се променят корено нещата, но все пак обичам всичко да ми е кристално ясно. Обичам да съм подготвен, а не ми допадат изненадите, и най-вече неприятните. И мисля че въпросът наистина е сериозен, защото до известна степен това което умиш като студент ти предоупределя професионалният ти път по-нататък. И все пак имам предпочитания за някои специалности. Уча в професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия. Много бих искал да стана архитект, да уча в УАСГ, защото обичам изобразителното изкуство и тази професия изисква да имаш въображение, и усет в рисуването. Не искам да ставам худажник и прочие, и след време да вися по подлезите по градовете и да продавам своите картини, които никой няма да оцени. Искам да бъда архитект, защото е престижна професия, доходоносна е. Но има едно но... Там предимно влизат хора от математическите гимназии, а аз не съм гений, и не мога да се меря с тях. Във ВСУ пък приемат само 25 човека архитектура, което пък е прекалено малко като бройка, и изобщо не се знае дали ще имам шанс да се класирам. И все пак в момента се подготвям за там, но имам предусещането, че каквото желание да имам, каквато и амбиция, колкото и пари да давам, колкото и задачи да решавам просто няма смисъл... Но ще се мъча, нали затова живеем. :)
И все пак като резервен вариант, смятам да кандидатствам и другаде. И това другаде всъщност е СУ - право или журналистика. Историята ми допада, литературата също. Но ако започна да се готвя и за тях, както и за математиката и рисуването, не е ли твърде вероятно да остана на сухо и никъде да не ме приемат?
Искам да се занимавам с изобразително изкуство, и това именно не ми допада в правото и журналистиката, но...
Незнам, изобщо съм толкова объркан, че стигнах до тук - да поискам съвет от вас, които може би са имали ако не същия, то поне сходен проблем, но са го разрешили...
Благодаря предварително на отзовалите се. :king:

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Страшна дилема - помощ?
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 10:54 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
cerbera написа:
Историята ми допада, литературата също. Но ако започна да се готвя и за тях, както и за математиката и рисуването, не е ли твърде вероятно да остана на сухо и никъде да не ме приемат?

Правилно разсъждаваш, даже е много вероятно, ситото е много голямо за СУ, въпреки че ако си скъсаш задника от учене може и да успееш, но не си струва. По-добре реши какво искаш и се насочи само натам.

cerbera написа:
Искам да се занимавам с изобразително изкуство, и това именно не ми допада в правото и журналистиката, но...

Аз съм с Право и ти казвам, че ако искаш да си рисуваш по време на лекции, няма да имаш проблем :geek:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 14:28 
Кин Арад
Аватар

Благодарил (а): 334 пъти.
cerbera, журналистика не се влиза с история и литература, а с писмен и устен изпит по журналистика.
Все пак избери това, което най-много ти харесва, пък ако не стане, тогава пак ще му мислиш :D

Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 15:08 
От дъжд на вятър

svetlio.varna написа:
cerbera написа:
Правилно разсъждаваш, даже е много вероятно, ситото е много голямо за СУ, въпреки че ако си скъсаш задника от учене може и да успееш, но не си струва. По-добре реши какво искаш и се насочи само натам.
Аз съм с Право и ти казвам, че ако искаш да си рисуваш по време на лекции, няма да имаш проблем :geek:

Правото толкова не ме влече, колкото журналистиката, имайки впредвид специалностите за СУ. Журналистиката ми е по-интересна - това да си радиоводещ, телевизионен водещ (новинар), изобщо имаш огромно поле за изява. А рисуването няма да прилагам на лекции и прочие, освен да си правя карикатури на преподавателите, когато ми доскучее. Искам професията, която изпълнявам след време да бъде свързана по някакъв начин с изобразителното изкуство.

Etiainen написа:
cerbera, журналистика не се влиза с история и литература, а с писмен и устен изпит по журналистика.
Все пак избери това, което най-много ти харесва, пък ако не стане, тогава пак ще му мислиш :D

Аз преглеждам форума от много време насам. :) Но чак сега се престраших да си споделя мъката.
Знам, че литературата е отпаднала като изпитен вариант, и знам че има два изпита по журналистиката. Но все пак в писмения изпит не е ли заложено именно на българският език и литературата? Не съм много наясно какво представляват двата изпита, какви са им критериите за оценяване, как да се подготвя и прочие, но имам някаква бегла представа. Знам, че писмения уж се води за есе по актуален въпрос - което не ми звучи сложно като ЛИС върху творчеството на някой писател примерно...
Иначе най-много ми харесва архитектурата, след което журналистиката, и накрая правото... Но опасенията са ми, че ще се готвя в различни посоки, и накрая от кръстопътя няма да има по кой път да поема, а за още една година кандидат-студентски мъки не си струва просто...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 15:29 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Напълно прав си да се притесняваш, че едно евентуално размножаване в толкова много посоки ще ти изиграе лоша шега. Защото ще се случи точно така. КСК е тежка работа. Колкото и да говорят, че е песен в сравнение със следването след това - не е така. КСК е едно от най-тежките неща, през които ще минеш в образованието си. Ако започнеш да се готвиш по толкова много предмети и в толкова много насоки, провалът ти е в кърпа вързан.

Второто, което мога да ти кажа - следвай желанията си. Ако искаш архитектура, бори се за архитектура. През каквито и трудности да ти се наложи да преминеш, за да учиш това, накрая ще си изключително доволен. Да не споменавам това, че да учиш нещо, което ти е приятно и интересно, е просто песен, независимо колко е трудно.

Сега, в журналистиката може и да си веят байряка, но ти споменаваш и право. Интересът към историята и литературата не ти гарантират, че ще ти допадне правната материя. Това поначало е тежка специалност, която изисква определен афинитет към нея - иначе ще ти е още по-тежка, досадно скучна и ще се чудиш къде си попаднал.

Затова прецени добре какво най-много искаш. Дори и да е само едно нещо, дори и да е единствено архитектура. И се бори за него. Имам приятелка, която се измъчи 2 поредни години да кандидатства в МУ, но когато накрая успя, щастието й трудно можеше да бъде описано. Преследвай това, което искаш, и ще си струва.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 15:40 
Shall we shag now, or shag later?
Аватар

Благодарил (а): 18 пъти.
Защо вместо да учиш по БЕЛ и История този огромен материал(и то за резервен вариант) не отделиш времето си за повече решаване на задачи? Повярвай ми, решаването на задачи е много по-лесно от ученето на теми. По-добре един вариант, но добре подплътен със знания и желание. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 15:42 
От дъжд на вятър

MidwinterSun написа:
Преследвай това, което искаш, и ще си струва.

Проблемът е, че и аз не знам какво съвсем искам. Благодаря за съветите. И наистина правото не ми е толкова интересно. Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. :) :) :) Архитектурата ми е най-на сърцето. За нея съм започнам да се готвя, но все пак трябва да имам и друга възможност, ако евентуално не ме приемат. И си мисля, че журналистиката е удачен вариант, но не съм напълно сигурен...

morfei написа:
Защо вместо да учиш по БЕЛ и История този огромен материал(и то за резервен вариант) не отделиш времето си за повече решаване на задачи? Повярвай ми, решаването на задачи е много по-лесно от ученето на теми. По-добре един вариант, но добре подплътен със знания и желание. :wink:

Е, зависи от човека. На мен математиката никога не ми е била лесна - вярно е, че уча, че имам много високи оценки, но става с мъка, не ми идва отвътре както се казва. И все пак ще се борим, няма начин. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 16:40 
Добрата фея
Аватар

Благодарил (а): 920 пъти.
cerbera написа:
Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. ...

Човече, Гала?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 18:49 
Вълшебница
Аватар

Благодарил (а): 11 пъти.
Аз смятам,че трябва да се насочиш към това,което най-много желаеш!След като обичаш да рисуваш и искаш в УАСГ,явно това ти е на сърце..Така че стягай се и дай всичко от себе си! Ще успееш, когато искаш нещо наистина силно..,то се сбъдва :flower:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 19:42 
Да живей словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
cerbera написа:
Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. :) :)

Ама какви примери за журналисти си дал. :lol: Не нужно да учиш нещо специално, за да станеш като Ники Кънчев :) :lol:

Иначе мога да ти кажа, че литература и история в СУ са трудни изпити! Не си мисли, че хей така ще научиш нещата и видиш ли, ако не те приемат архитектура, ще влезеш право в СУ. :lol:
Помисли добре, засега имаш време, ако мислиш, че нямаш шанс да се справиш с изпита по математика, няма защо да се мъчиш. Не знам какви са ти уменията по математика, но ако не са добри, просто няма смисъл да си губиш времето с обречено кандидатстване. Кофти ще е да имаш напразни илюзии, след това ще бъдеш страшно разочарован. Може да звучи малко грубо, че ти казвам да не следваш мечтата си, но едно е да искаш, а друго е да можеш. Просто добре трябва да премислиш дали имаш шанс да се справиш с математиката, или не.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 20:57 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 8 пъти.
Мой много близък приятел го приеха архитектура тази година, така че имам някакви наблюдения и мога да кажа, че баловете падат, увеличиха приема, а и задачите като че ли напоследък стават по-лесни от тези от предишни години. Имаш шансове, но трябва да се бориш, щом с това ти се занимава!
Освен това съм чувала, че има специални квоти за професионалните гимназии по архитектура, т.е. има отделно класиране, където и баловете са малко по-ниски (но за това трябва да провериш допълнително)
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 22:48 
S.P.Q.R.
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Забрави за правото ако не ти допада многото говорене, желязната логика, аргументациите, мисленето на ръба между творческото и природо-научното.Правото не е за всеки и ще ти бъде нямаш си представа колко трудно ако го запишеш ей - така прости, щото е престижно и се оправяш по история или литература.Приемните изпити са едно, а самото право е друго.Замисли се дали го искаш наистина и ако решиш - заповядай като колега. :wink:

See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 09:25 
От дъжд на вятър

fak написа:
cerbera написа:
Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. ...

Човече, Гала?!

Еми Гала май е учила журналистика и има дълъг медиен живот - дадох я като успешен модел. Същото важи и за останалите. Затова ги споменах...

kandidat_studentt написа:
Аз смятам,че трябва да се насочиш към това,което най-много желаеш!След като обичаш да рисуваш и искаш в УАСГ,явно това ти е на сърце..Така че стягай се и дай всичко от себе си! Ще успееш, когато искаш нещо наистина силно..,то се сбъдва :flower:

Наистина искам най-много да уча архитектура, така че за там ще се подготвя най-добре.

Цитат:
Помисли добре, засега имаш време, ако мислиш, че нямаш шанс да се справиш с изпита по математика, няма защо да се мъчиш. Не знам какви са ти уменията по математика, но ако не са добри, просто няма смисъл да си губиш времето с обречено кандидатстване. Кофти ще е да имаш напразни илюзии, след това ще бъдеш страшно разочарован. Може да звучи малко грубо, че ти казвам да не следваш мечтата си, но едно е да искаш, а друго е да можеш. Просто добре трябва да премислиш дали имаш шанс да се справиш с математиката, или не.

Не звучи грубо - звучи точно така както си е в действителност. Истината е такава... Но аз не се отказвам лесно, така че каквото и да ми коства, стига да си повярвам, ще успея...

The Darkness Within написа:
Мой много близък приятел го приеха архитектура тази година, така че имам някакви наблюдения и мога да кажа, че баловете падат, увеличиха приема, а и задачите като че ли напоследък стават по-лесни от тези от предишни години. Имаш шансове, но трябва да се бориш, щом с това ти се занимава!
Освен това съм чувала, че има специални квоти за професионалните гимназии по архитектура, т.е. има отделно класиране, където и баловете са малко по-ниски (но за това трябва да провериш допълнително)
Успех!

Да, вярно е, че баловете падат. Вярно е, че самите изпити стават по-лесни. Но това е вярно както за мен, така и за другите които кандидатстват със мен. Което горе-долу си е едно и също. Отделно, че кандидатстват успоредно с нас и хора, които предни години не са могли да влязат, и са получили по-добра подготовка по математика и рисуване. Най-малкото вече са наизустили постановките, видовите задачи, отработили са се, нито се притесняват, нито нищо... Отдеулно, че някои влизат и по другия начин, и така кандидатстващите стават повече от очакваното, а местата по-малко. И все пак подозирам, че приятелят може би е от математическа гимназия (тъй като те се справят без проблем с изпитите). А колкото до професионалните гимназии, до този момент което ми е известно е, че получават 30% преференции, но само за инжинерните специалности. Но това не се отнася за архитектурата, както и за урбанистиката... Ще се борим, няма къде да ходим. Вече няма да мрънкам по форумите, а ще решавам задачки... :shock: :)

Batbayan написа:
Забрави за правото ако не ти допада многото говорене, желязната логика, аргументациите, мисленето на ръба между творческото и природо-научното.Правото не е за всеки и ще ти бъде нямаш си представа колко трудно ако го запишеш ей - така прости, щото е престижно и се оправяш по история или литература.Приемните изпити са едно, а самото право е друго.Замисли се дали го искаш наистина и ако решиш - заповядай като колега. :wink:

Аз не се виждам като юрист, но хората около мене ме виждат като такъв. Но надали ще се съобразя със тях... :) Именно това говорене, боравенето с аргументи, да докажеш че си прав ми харесва. Но незнам, мисля че ще бъда прекалено корумпиран адвокат. :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 23:26 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
В какви филми се вкарвате бе.....

Гала?Какъв журналист ми е Гала или Ники Пънчев? Лол ?

Адвокат?Кой ти каза, че като завършиш право ще станеш адвокат?Адвокат е професия, която малко от хората, завършили право практикуват. :shock: И каква желязна логика, аргументация и такива неща - стига с тия филми, спрете Адвокатите от Бостън.Болшинството от адвокати извършат дейност свързана с документация и тривиални правни дейности - прехвърляне на имоти, жалби и т.н.

Стига с това идиотско соц мислене.Като завърша специалността "Х" ще работя професията "Х".Това да не ви е медицина.

Сега 12ти клас ли си ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 20:01 
От дъжд на вятър

happyswift написа:
В какви филми се вкарвате бе.....
Сега 12ти клас ли си ?

Не, 11-ти.
А иначе, доколкото ми е известно Ники Кънчев е учил журналистика, и то в Москва, и то с отличие... Има дълга кариера на журналист, така че не е хубаво да се омаловажава труда на който и да било, още повече като човек не е съвсем наясно с длъжностите, които някой, някога, някъде, някак си е изпълнявал...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. малко помощ за следната дилема

в КСК 2010-2011

Vanesa

4

314

25 Юли 2010, 19:07

Vanesa Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Помощ - дилема!

в Спорт

lady_di

9

742

07 Окт 2007, 09:17

Ice_Spirit Преглежда последните мнения