И аз точно това се питах - как пък са разбрали има ли отсъстващи студенти и ако има, каква е причината за отсъствието им? Щото при нас си имаме перманентно отсъстващи - кажи-речи, половината курс.
Мярка като обявяването на грипна ваканция несъмнено би имала ефект, но само при едно условие - ако същият тоя народ не се юрне по клубове и дискотеки, да речем. Защото дали ще се разболееш в университета, или докато си на купон, разлика няма. Но иначе би помогнало - ето, днес бях на лекция във ВИАС. Имаше около 100 души в залата (като ви казвам 100, вие ги сметнете да са били 70, но вчера определено бяха значително над 100). Е, едно момиче зад мен просто не спря да кашля, чак ме хвана яд, че толкова не се сеща не само да се погрижи за околните, ами и за себе си.

Обаче ако по тоя предмет няма заверки, по други има - затова и трябва да има ваканция, иначе бая болен народ се влачи по упражнения и ръси вируси.
Колкото до самото заболяване - доколкото разбрах, заболеваемостта е малко по-висока, отколкото при стандартния сезонен грип и наистина протича тежко, ако имаш съпътстващи/хронични заболявания или просто не извадиш късмет. От настинка не става пневмония за - цифром и словом - 2 (ДВА!!!) дни, през втория от които вече бях почнала антибиотик. С други думи, стискайте палци да не ви хване или ако ви хване, да го изкарате леко. И не се надявайте на ваканция.
А, последно - баща ми каза, че нямат средствата и възможността да изследват всеки, така че от Министерството им били казали да приемат, че 80% от болните от грип са хванали свинския "вариант".