ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ в България половината смислени каузи се слагат под знаменателя "комунистически" и чат-пат за разнообразие "анархистки" и се заклеймяват?! Това вече е безумие! Във всеки протест могат да се намъкнат всякакви индивиди. На "Свобода, а не страх 2008", например, имаше и анархисти, и националисти. Това обаче не означава, че каузата е националистическа или анархистическа. Всъщност, подкрепят я хора с буквално всякакви политически възгледи, но е много лесно да се компрометира една кауза като се снимат идиоти с обезобразени с езически символи знамена и се каже "гледайте ги тия нацита, трябва значи да се подслушва интернета". Само пример!
Относно протестите в Австрия, те НЕ са комунистически. Вероятно ги подкрепят и комунисти. Сигурно и анархисти. Но освен тях ги подкрепят и всички останали. Защото в една развита страна като Австрия хората не бързат да заклеймяват всичко като "анархистко", "националистическо", "комунистическо" и Бог знае още какво, а първо МИСЛЯТ с ГЛАВИТЕ си.
Имам братовчедка, която живее в Австрия. Братовчедка, която е всичко друго, освен комунистка. Попитах я за окупациите и протестите, когато прочетох в сайта на Призив за тях. Рекох си - в България толкова малко хора открито казват, че трябва да има безплатно образование и толкова много хора им се нахвърлят да им лепят етикети всеки път като го направят. Дали в Австрия е наистина така, както чета, нима там е толкова по-различно?
Братовчедка ми ми отговори охотно. Описа ми как от 17 дена (имейлът е отпреди 4 дни) студентите стачкуват. Как бунтът е зароден в Академията за изящни изкуства (тя с това се занимава, преставям си гордостта й

) и е залял бързо и останалите студенти. Създали се организации, ръководени от студентите, подпомогнати от много от професорите. Протестът завзел централния технически университет, някои от институциите в Грац и Инсбрук. Най-голямата зала в централния университет била завзета от самото начало и нищо не успяло да изкара студентите оттам. Полицията им спряла мобифоните и интернета и надула климатиците, но и това не помогнало. Всъщност, не само, че не изкарало студентите, ами и дало още по-голяма гласност на протестите вече и извън студентските среди.
За какво са протестите?
За безплатно образование за всички, пише ми тя. За момента австрийците и гражданите на ЕС
вече имат право на такова. Австрия комунистическа държава ли е според вас? Според мен не. И не само, че си имат безплатно образование, не само, че никой не смята това за комунистическа мярка, ами и хората искат това право да имат и емигрантите им. Боже мой, представям си ако в България някой издигне такъв лозунг какви клетви, какви плюнки, какви етикети ще отнесе!
Както и да е. Освен за това, австрийците протестират за по-добри условия и за предотвратяване на въвеждането на предвидената нова европейска система. За съжаление, не е описала в имейла точно каква е тази система, вероятно някой от форума би могъл да ме допълни.
Но мисълта ми е, че тези хора НЕ са комунисти. Ние в България сме тези с посткомунистическите комплекси, които и в сянката си откриват спотаени комунисти. И тази ни параноя и комплексарщина ще ни преследва и занапред. Уви.