Leom написа:
Няма решение за инсталация на видеокамери от страна на колективното ръководство на Университета. Това е фактът.
Значи аз сега разгледах правилника и не открих в правомощията на Общото Събрание и Академичния съвет да се описва нещо за мерките за сигурност.В ректорските правомощия изрично е посочено, че има правомощия по вс. други въпроси, които не са изрично посочени като правомощия на Акад. съв. и Общ. събр. От тук следва, че сигурността на инвентара и хората в пространството на университета му е правомощия и е в пълното си право да решава еднолично по свое усмотрение.Доколкото се чу по статии и по форума ректорът даже е искал не просто камери за отбиване на номера, а такива, които биха свършили реална работа, което говори за професионализъм.Сега това, че не на всяки му харесва това положение е ясно, но определено не винаги може на всеки да се угоди.Понякога, когато има прекалено свобода се получава поговорката "много баби - хилаво дете".Трябва да има някаква граница, но определено в днешно време камерите са нужни.Аз бих се притеснил повече от въоръжена охрана с калашници на всяка крачка по коридорите , постоянно патрулиращи със слушалка в ушите.Тогава човек може да се почувства като в концлагер.Ама то и ще има защо.А камерите могат да бъдат видяни от всеки засегнат , както и са под контрола на не един , а поне два закона ( единия указващ кой и как може да видеонаблюдава и другия закон, по който от полицията ни имат ЕГН-то , снимка, от банката ни имат данните за сметката и т.н. - тоест закона за защита на личните данни).Разбирам, че човек може да се притеснява, но реално няма защо.Ако нямаше никакъв контрол, никакви обявления, никакви отговорни органи - тогава и аз бих се притеснил.Ма те хората пазят чинно записите по реда, могат да им бъдат изискани от полиция, прокуратура , заснетите на тях лица (примерно ако сте си забравили нещо и знаете къде сте били - ако някой го е дигнал после ще му се обадят учтиво, че собственика на вещта си я търси - верно човека не я е откраднал, ма ако е забравил да я предаде и да се напише обявление - не виждам технически проблем защо камерите да не бъдат поставени в услуга на студента-забраванко и на студента-приватизирал -неизвестната вещ) и т.н.