Кхъм , кхън - моля само без грешки.

Аз все още си оставам върл защитник на камерите в СУ.

Поради тази причина и отидох да подискутираме с хората от Призив, защото понякога само с писане по форуми не може да се изрази позиция адекватно и стават неразбирателства.Сега честно да си призная очаквах някакви върли фанатици, а се оказаха културни и начетени хора.НО уви не успяха да приемат моята позиция, нито аз тяхната.Лично смятам, че замислените дискусии по факултети едва ли ще имат големия отзвук, който от призив очакват.Вчера имаше много малко хора и някак си аз лично си вадя изводите, че на повечето студенти или не им дреме или подкрепят камерите.Все пак аз като защитник отидох на дебата, за да се види и другата позиция.По една случайност и ректора и зам. ректора се оказаха там и те изказаха тяхната позиция.Сега от това, което обясни проф. Илчев аз заключих, че камерите ще бъдат използвани само при някаква крайна необходимост - ако някой иска да краде, бие, тероризира и т.н.Ректорът също така покани всички желаещи, които се съмняват в системата и наблюдаващите - да им се покажат пултовете за наблюдение.В смисъл изрази се желание за откритост.Аз лично приветствам това отношение на ръководството.По един разумен начин да се покаже на съмняващите се и притесняващи се студенти, които организираха дебати, протести, форумни изяви - какво реално е тази система, за какво се използва и т.н.Да няма после - "ма те ме следят" и т.н.Както казах и вчера на хората от призив - казвал съм го и преди в тази тема - камерите са законни и не само тези в СУ но и всички онези по света.Ако това не се харесва на голяма част от световното население - има начин да се променят законите и камерите да бъдат обявени за нелегални навсякъде.Само че тогава идва следния проблем - то и наркотиците са нелегални по целия свят, но бизнеса с тях го има навсякъде.Което значи, че щом го има изобретението камери - то вече може да се използва.А ако ще се използва нещо - то това е добре да се прави легално, вместо да става скришом, а хората да не си дават сметка, че ги следят.
Въобще въпросът е доста сложен.Разбирам свободомислещите хора, които искат да имат абселютен контрол над живота си.И аз донякъде съм такъв човек.Но осъзнавам, че просто самата цивилизация, техника и т.н. са се развили до такова ниво, че пълна свобода вече няма никъде.Всяко кътче от тази земя може да бъде наблюдавано със сателити.Има GPS локатори, интернет контрол и т.н. и т.н.Няма спасение и това е заради развитието на човечеството.Дали ни харесва или не - никой не ни пита.И този режим ни е наложен от развитието на цивилизацията, а не от някого.Това е още по-страшно, но е факт и да се отрича той е все едно да се отрекат парите.Правени са опити, но винаги се е стигало до неуспех.Така смятам, че ще бъде и с всички антиглобалистки тенденции и настроения.Дори и да има масови протести, масова съпротива, желание за връщане в един по-нисък строй на цивилизация, за да няма следяща техника - пак ще настане глад, смърт и мизерия , пак ще дойдат сериозните пропагандни и тоталитарни машини, които пак ще доведат до прогрес и от там до ново следене и т.н.Спасение няма, защото не можем да върнем еволюцията назад.Да се твърди друго според мен е неразумно и прекалено идеалистично гледище.Наистина човек не може без идеали и да имаш такива е нещо много хубаво.Но все пак за да живееш адекватно в днешното напрегнато време трябва да си по-малко идеалист и повече прагматик.И на мен не ми харесва това положение , но никой не ме пита.Такъв е животът и смятам всеки ако се запита за себе си ще открие, че мисли същото.