Дата и час: 16 Яну 2026, 22:35

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Плаща ли университетът здравни осигуровки?!?!?
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2009, 13:12 
Флъдзила
Аватар

Благодарил (а): 5 пъти.
sientelo написа:
И на мен ми изписва непрекъснати осигурителни права като изключим ужким неплатена вноска за месец юли 2003, което е точно след като съм завършила училище преди да ме приемат в СУ :roll: Странна работа, би трябвало всичко да ми е платено, като гледам аналогични неща се случват и при други хора. Проблемът е в системата им нещо, няма страшно !

Може и тези осигуровки да имат някаква горна граница (на възраст).Все пак, не може да си на 30, да си студент, и пак някой друг да ти покрива осигуровките....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2009, 15:19 
В началото бе словото

Благодарил (а): 8 пъти.
Има горна граница, мисля 26 години. Но в моя случай не това е проблема. Оказа се, че още трима мои колеги са с прекъснати здравни осигуровки от университета, а на един от тях не са му изплащани никакви здравни осигуровки откакто е приет студент! В случая не става въпрос за работещи на трудов договор хора, напротив. Аз очаквам отговор от администрацията на СУ в началото на идващата седмица. Като го получа ще пиша по-подробно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2009, 17:06 
princess in love
Аватар

Благодарил (а): 10 пъти.
happyswift написа:
sientelo написа:
И на мен ми изписва непрекъснати осигурителни права като изключим ужким неплатена вноска за месец юли 2003, което е точно след като съм завършила училище преди да ме приемат в СУ :roll: Странна работа, би трябвало всичко да ми е платено, като гледам аналогични неща се случват и при други хора. Проблемът е в системата им нещо, няма страшно !

Може и тези осигуровки да имат някаква горна граница (на възраст).Все пак, не може да си на 30, да си студент, и пак някой друг да ти покрива осигуровките....

Аз имах друго предвид, съгласна съм че има горна граница, но моят случай също не е такъв. Въпросът е ,че по-едно време си проверявах данните и по смътен спомен имаше още някакви други месеци без осигуровки от същата година или от други, което е почти невъзможно, щото си следя всичко стриктно да ми е платено, но както и да е :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2009, 19:46 
В началото бе словото
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
"Декларацията се подава задължително в началото на всяка учебна година, както и при промяна на декларираните обстоятелства."
Това не е реално. Никой (лично) не попълва здравни осигуровки всяка година доколкото знам. Всички го правят само при записване. Ако трябва наистина да е така, може би някой го прави вместо нас (хмм, дали е възможно ?? ) и ако на някой му липсват месеци,е може би просто неумишлен пропуск . При мен пък е друг случая - бях прекъснал февруари т.г., не съм работил на трудов договор, лятото записах нова специалност и съм с непрекъснати права и без пропуснати месеци... Поредната мистерия в СУ може би :scratch:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 02:41 
В началото бе словото

И аз съм с прекъснати права. От деня на записването ми не е платена нито една вноска!!

Някой има ли идея към кой да се обърна? :cry:

Не работя на договор, но взимам наследствена пенсия за един починал родител. Възможно ли е това да пречи СУ да ми внася осигуровките?!?!?! Това би било най-голямото безобразие... :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 15:18 
В началото бе словото

Не би трябвало социалната пенсия да пречи на осигуряването. Аз се обърнах към отдел "Студенти" в моя факултет, от където ми казаха, че при тях всичко е наред и ме насочиха към централната администрация. След справка там се оказа, че за част от вноските вината е моя, за друга част - на университета. Въпреки това не ми свършиха никаква работа. Междувременно в поликлиниката ме ошушкаха 30лв за рентген и бях решила да се разправям с университета до край. Така стигнах до декана на факултета ми, който каза, че ще провери за какво става въпрос. Няколко дена по-късно всичките ми липсващи осигуровк са били внесени. Според мен това показва, че университетът доста често си позволява да не плаща осигуровки и дори когато някой се оплаче не знаят колко точно осигуеровки трябва да внесат. Явно практиката е такава - краде се по малко докато някой не се оплаче, а когато се оплаче, му се изплаща всичко, уж е станала нелепа грешка. А който не се оплаче, си плаща сам. Така че, търсете си правата :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 17:06 
В началото бе словото

Хора, страшно се нуждая от помощта ви!
Наложи ми се да отида на лекар и се оказа, че не съм осигуряван в продължение на 19 месеца!
Секретарката от отдела ме обвини, че не съм попълнил правилно декларацията, макар че не я потърси да ми я покаже, направо започна с оправданията. И така да е, аз не съм работил на трудов договор и това може да седокаже. Изтъкна, че университетът няма да ми внесе нищо със задна дата, но считам, че е длъжен, след като съм редовен студент, независимо от причината.
Днес имах работа в НАП и използвах да попитам и там - казаха ми, че съм си в правото.
Какво смятате, че трябва да направя сега? Да поискам някакво уверение от университета, че съм студент ли? Дали не мога просто да покажа заверена студентска книжка в НАП и оттам вече да взема нещо, което да представя на секретарката и да ми изчистят неплатените вноски, ако ще аз да си платя лихвите? Изобщо не знам как действат нещата, затова се обръщам към вас.
Помощ, моля, наистина ми е наложително скоро да се погрижа за един въпрос. :(
Просто вече не мога да я гледам наглата секретарка, дали и аз да не потърся декана?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 21:51 
От дъжд на вятър

Ако ти е спешно изследването, по-добре си го плати сам, понеже сигурно много ще те разкатават! :( Иначе се разправяй, докато не ти оправят всичко, ако трябва говори с декана, с ректора, ако трябва и към медиите се обръщай, защото такива нередности не трябва да се допуска да се случват!
Желая ти успех и дано скоро се пребориш с бюрокрацията и да платят осигуровките със задна дата :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 22:22 
Да живей словото
Аватар

Благодарил (а): 29 пъти.
Университетът плаща здравните осигуровки, според правилата на НАП -
Ето публикувано от НАП съобщение: "Студентите не плащат здравни вноски
31 март 2010

Всички български студенти, които следват редовно във висши училища в страната или в чужбина, са здравно осигурени за сметка на държавния бюджет. Това става ако те са приети в редовна форма на обучение, ако не се осигуряват на друго основание (не работят, не са регистрирани в Бюрото по труда, не получават пенсия) и са на възраст до 26 години. Висшите училища в България ежемесечно подават в НАП декларация образец 3 с имената на студентите, които са записани в редовна форма на обучение и имат право да бъдат здравно осигурени за сметка на хазната. Студентите, които следват в чужбина, сами доказват правото си да бъдат осигурявани за сметка на държавата. Това става като в офисите и териториалните дирекции на НАП се подаде удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. За студентите, които учат в чужбина, удостоверението или служебната бележка трябва да са легализирани в България от лицензирана фирма. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди. Подаването на удостоверението може да се извърши и от някой от родителите на чуждестранния студент, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.

От началото на годината прекъсването на здравните права става ако са пропуснати повече от три вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който на лицето е оказана медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Проверете здравноосигурителния си статус...

Друг вариант за проверка на здравния статус е на телефон 0700 18 700 0700 18 700 , на цената на един градски разговор за цялата страна. Услугата е напълно автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Компютърната система извършва справка в реално време и „прочита” по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Българските студенти, които следват в някоя от страните на ЕС, ползват здравни услуги, като удостоверяват своите права с европейска здравна карта, издадена от Районните здравноосигурителни каси. Ползването на здравната карта в страните от ЕС е възможно, дори когато са изминали повече от три месеца, в които студентът не е представил удостоверението или служебната бележка в НАП. При представянето на документа от висшето училище се премахват предишни задължения за здравноосигурителни вноски за периода, посочен в удостоверението.

Създаден на: 31.03."

Ако имате проблеми се свържете с началника на отдел "Студенти" г-жа Жулиета Атанасова на тел. 9308 500, 9882 271 или пък ни пишете на нас - СС на мейла от подписа ми или ни се обадете на телефон - 9308 339!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2013, 18:39 
В началото бе словото

sientelo написа:

Мда... Системата им определено не е много вчас. И до ден днешен като си проверя здравните осигуровки ми стоят месеци с неплатени такива, точно по времето когато съм бил осигуряван от университета. Най-странното е, че от всеки семестър след първата година, имам по 2-3 месеца без платени здравни осигуровки. Така и не отидох да се разправям. Както и да е, но според сега действащия закон, ако някой от НАП вземе, че се сети да тръгне да глобява за неплатени стари задължения към НАП (НАП има това право), ще трябва да платя за месеците, за които според НАП не съм бил осигуряван. Ходи се разправяй, ако си нямаш работа...

Плащане на здравни осигуровки

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

[ Отиди на страница: 1 ... 7, 8, 9 ]

в Административни въпроси

sientelo

127

30787

29 Юли 2013, 14:40

Плазмодий Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Здравни осигуровки

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в КСК 2010-2011