Ники, българите, на които им пречат тия новини, са доста малък процент действително. Но са достатъчно гласовити, за да привличат колебаещи се с абсурдни доводи. БНТ е национална телевизия и е логично да е по нея. Нека не бъркаме нация с етнос. Нацията съдържа много етноси. Българската нация съдържа в себе си и турци, и арменци, че и цигани (доколкото те изобщо желаят и са част от нещо). Тези три или пет минути на ден новини на турски език не вредят на никого. Разбира се, биха могли да направят по три минути и за другите по-многочислени малцинства - примерно на ромски, арменски или там които са също много (аз честно казано нямам идея за цифри, скоро не съм гледала демографските статистики). И това не означава, че България ще се турцизира, арменизира или оцигани.
Все пак мисля, че новините на турски език имат логика от гледна точка на това, че в Югоизточна България българските турци, които ползват повече турски, отколкото български език, често следят повече турските телевизии, които там с е следят без проблем и това е вид привличане на аудитория (това са ми го казвали познати от БНТ, че е било причина да се навият да почнат тия новини преди години).
Както и да е, отнесох се в разсъждения. Мисълта ми беше, че държавата ни е на страшен хал и правителствата едно след друго взимат съдбоносни решения, без да се допитат до нас - било то чрез референдум или някакъв друг вид допитване. Сега обаче се присетиха за няколко минути ефирно време по не много гледана телевизия и това се оказа много по-голям проблем от глобалното подслушване, което са на път да въведат/въведоха и още куп други проблеми.
Окей, явно сме цъфнали и вързали. Богата и спокойна държава без престъпност, с идеална политическа среда и единственият ни проблем са новините на БНТ.

Питам се кога хората ще обърнат внимание на съдържанието на тези новини, на това, че журналистите им често са продажни и тичат след властта... ох, пардон, то кой ли гледа новини. Но будните националисти следят да няма някоя дума на чужд език, за да алармират обществеността и да подведат и нормално мислещи хора по пътека, по която не трябва да поемаме.