|
Съжалявам, че толкова късно се включвам в темата, но да знаете, че през цялото време се гневях на ситуацията. Истината е, че СС не ни информира, а ректора си изми ръцете с дългото си писмо, на което всички вие толкова се радвате. Написах го и в групата във Фейсбук, ще го напиша и тук: 1. Замислете се над следното нещо, изказано в отговора на ректора: след като стипендиите се определят за календарна, а не за академична година, какво им пречи да предвидят за идния летен семестър повече средства за сипендии, така като сте поискали в обръщението си към него? Не виждам логика да ни каже това, след като новата година не е започнала и бюджета още не е разпределен? 2. Другото, което ми направи впечатление, е че са дали статистика на бройките стипендии, отпуснати за изминалите 5-6 семестъра някъде. Излиза, че броят на стипендиите се определя от подадените молби, а не от факта, че в зимен семесър 1.курс не участват в класацията, а в летния те участват... Едва ли не студентите са потърпевши заради своите колеги, които не са си подали молби , вместо да са на печалба от това? 3. Видяло се е, че таз годишната ситуация няма как да се поправи, но мисля, че е крайно време да изискаме от ръководстовто да преосмисли даването на стипендии. Квотният принцип, на който сме в моемнта, е абсолютно демотивиращ, както за студентите в по-"слабите" специалности, които взимат стипендия с абсурдно ниски балове, така и за тези, които всяка година с 5,75 не могат... Ако се направи груба сметка, излиза че стипендиите, които отпускат всеки семестър и разпределят по грозен начин, са приблизително равни на броя на отличниците (успех>5,50). По мое мнение, стипендиите трябва да са за успех! А не на принципа: аз взимам стипендия, защото съм най-добра от колегите ми, ама всъчщност това изобщо не значи, че съм добра попринцип...
|