За Error Identification-a си намерете една Граматика на Мърфи от някъде (синята, мисля, беше по-трудната от двете) и си учете граматиката, правете упражнения и гледайте да си научите нещата, които грешите често и по-особените случаи, които не винаги са базирани на граматика) (rise-raise; per cent; неправилно съгласувани глаголи и съществителни - Tom and George are/ Tom along with Gorge and Nancy is, friendly/orderly - не са наречия; броими/неброими съществителни/членуване; тук щях да пиша още нещо, но забравих какво

) Това са поне част от нещата, които аз не знаех преди изпита и грешах. Вие може да си говорите свободно на английски и да разбирате без проблем, но си има тънкости и правила в граматиката, които просто трябва да ги знаете за този компонент.
За есето - аз съветвам да се пробвате на това, което е "за и против есе". Поне аз мисля, че то е по-лесното за писане. Не виждам смисъл да пишете това есе на български първо. Просто погледнете в един учебник по английски (аз съм виждала в моите за First certificate, където ти е казано какви връзки е хубаво да ползваш и как да си го структурираш, а ако не ме лъже паметта и специално книжки за писането на есето в СУ също се намираха, но не си спомням как се казваха и на кое издателство бяха) и сядате и пишете есета и това е. Това за и против есе е един увод (около 40-70 думи) 4 аргумента (2 за и 2 против, които си нахвърляте преди да почнете да пишете - по 50-70 думи отново) и едно заключение което може да е спокойно личното ви мнение по въпроса. Ползвате съответните връзки между различнит аргументи/части и по-хубава лексика с некой по-завъртян израз дето са ви карали да го учите на изуст (е това не е гарант, че е хубав езика ви, но просто става въпрос да не е нещо дето сте го учили като сте били в 1ви клас или когато там сте почвали с английския) и гледате да не правите прекалено много граматични/лексикални грешки и това е. Вие ако си знаете останалите части за изпита добре, грешките не би трябвало да са ви проблем.