pSy_ZeRo написа:
Никоя крайна проява на дадено социално движение не е довела до добри резултати след издигането си до нивото на държавна политика. Социализмът се е изродил в сталинизъм и маоизъм, национализмът се е превърнал във фашизъм и нацизъм. Историята си е казала мнението по отношение на тези доктрини, но при разколебаване на вярата в либералното демократично общество винаги се намира някой да каже, че трябва "твърда ръка" т.е. радикална политика. Сега тук е много удобно - хората не са сигурни за прехраната си, а разни мутри, измамници и извратеняци определят дневния ред. Някак по-лесно изглежда да "позабравиш" нЕкои епизоди от историята, вместо да чакаш държавата да се съвземе и да постави лошите на местата им. Дали ще си ляв или десен - няма особено значение, поне аз не усещам разлика в платформите на тези организации.
За тези, които искат да живеят в демокрация, но не одобряват либералната политика, са налични и други демократични течения, като консервативната политика, например. Въпреки че съм притив лепенето на етикети в крехка демокрация като родната, единствената демократическа идеология, с която съм склонен да се асоциирам е консервативната. Така че либерализмът не е неразривно свързан като единствена предпоставка за демокрацията. Но това е вече далеч от темата. Като цяло съм съгласен.
alter ego написа:
Не виждам нищо лошо в расизма, тъй като той приема, че има различни раси сред хората. Дали някой от вас оспорва този чисто биологичен анализ? Научно доказано е, че има разлики между расите. Едновременно с това категорично съм против делението на расите на висши и низши, защото примерите за гении и кретени сред трите раси не дават никакво основание за подобен извод.
Наличието на различни раси го приема всеки, съмнявам се някой да твърди, че те не съществуват. Ама аз пък все си мислех, че расизмът е не признаването за наличието им, а проявата на неприязънта към другата раса и агресията към нея.