Дата и час: 16 Яну 2026, 14:23

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Студентски неволи-не само във Факултета по журналистика ;(
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2009, 20:11 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Такаа..изчетох от-до темата и се опитвам да остана безпристрастна, тъй като уча в друг факултет на СУ, а и всяка страна си има своите доводи по дискусията.Въпреки всичко обаче искам да споделя личния си опит от кандидатстването за ФЖМК и какво се случи в последствие.Още от гимназията се бях насочила към журналистиката като професия и сфера за професионално развитие и когато дойде моментът да се кандидатства бях буквално като "кон с капаци"- само в София, само в СУ, и само журналистика.Не исках и да чувам за друго.Имаше доста хора, които ме съветваха да не уча това, тъй като славата на факултета не била много добра..освен това добър журналист можело да стане човек с всякакво образование, филологиите били много по-сериозни и давали доста по-стабилна подготовка по български език (а нали журналистът трябва да е основно грамотен), допълнителен чужд език и по-богата обща култура.Тук изброих какво ми говореха хората.Аз обаче си имах мечта.Още на кандидат-студентските изпити обаче се сблъсках с горчивата действителност - доста от кандидат-журналистите бяха ходили на курсове, организирани от самия ФЖМК и можете да се досетите, че който беше наливал парички..изкара отличен на устния изпит.А уж трябвало да бъде обективно.Да не говорим, че в различните комисии(които бяха 9 на брой) оценяването беше твърде различно - имаше такива, в които всички кандидати бяха получили оценка от 5 нагоре, а в други - повече от 3.50 не се видя.Не ме приеха журналистика, макар че балът ми беше доста висок.Явно наборът ми е бил доста силен, защото през следващите 5 години балът за прием беше по-нисък от моя, така е било и през предходните 3 години.Не се чудете защо ви занимавам с личната си история-докато ви разказвам, сами виждате, че пиша за нередностите във ФЖМК.И тук ще отбележа поредната - именно това, което споменах по-горе:балът поголовно пада..за 5 години - с няколко единици.Факултетът може би не е виновен, че кандидатите за него са все по-некадърни (извинявам се, ако обиждам някого), но пък е виновен за друго - поредното - че прехвърля в редовно обучение единствено студенти от чуждестранни университети.Защо?!Нима са сигурни, че кадрите отвън са по-подходящи от студентите на собствения университет?Това пак е личен опит - след 1ви курс се опитах да се прехвърля..имах успех, имах и успешно положени изпити.И какво се случи - от около 200 желаещи да се прехвърлят АЗ бях единствената одобрена, ноо..задочно обучение..Имаше и списък с прехвърлените редовно: трима човека- на първо място Петя Сашева Дикова (няма нужда да обяснявам коя е), после следваха:1 място за руски университет и 1 за университет в Турция..Пак питам - защо?!Тогава тотално ме отказаха да се опитвам да стана част от "недосегаемия" ФЖМК.И още нещо - одобриха ме за стаж в БТВ - кандидатите бяха към 30..ами 90% от тях не учеха журналистика, а и сред одобрените 4ма, само едното момиче беше студентка във ФЖМК.Оттам ни обясниха, че се ценят и търсят повече кадри от филологиите, както и от специалности с някаква конкретна насока, било то финанси, или пък право, дори медицина.Сами си направете изводите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2009, 21:06 
:) !
Аватар

Благодарил (а): 148 пъти.
Не мисля, че участниците в курсовете са имали по-високи оценки заради това, че са "наливали пари". Писменият е напълно анонимен, а на устния никой не си държи списъче с посещавалите курсове на факултета. Аз лично първата година като кадндидатствах ходих на курса, който ми беше полезен като насочване, но се издъних на л-рата и въобще не стигнах до журналистическите изпити.
Следващата година не ходих на журналистически курс, защото реших, че е безсмислено и нужното вече си го знам, така се и оказа.
Относно ниският бал, вмомента сме випуск от 164, 167 или някаква такава абсурдна цифра, души. Нормално е да сме с по-нисък бал от по-малките випуски, просто защото са приети повече хора. Випускът след нас (настоящите първокурсници) май е по-малък, не съм сигурна. Но знам, че са с доста по-висок бал, поне книгоиздателите.
Това, за което ще се съглася с теб е, че някои комисии са по-гадни от други, което е неприятно, защото зависиш от късмета си - къде ще се паднеш. Аз имах късмет с положително настроени квестори, които ме изслушаха, а не ме затапиха преди да си отворя устата.
А иначе, както казах и в миналогодишния си пост, аз лично се чувствам съвсем удовлетворена от образованието, което ни дават. Но не знам как е с журналистите, аз съм книгоиздаване. Имам 1-2 оплаквания тази година за разлика от миналата, та може пак да прасна един разборен пост, ако не ме домързи.
Табакова на моменти преподаваше добре и казваше важни и интересни неща, но като цяло бе мързелива и говореше на прекалено много странични теми. Все пак не можем да отречем, че по време на проблясъците си беше буден ум. Дано я замести достоен преподавател. Догодина ще вляза в някоя лекция по политология, любопитна съм този предмет как ще се развие. (:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2009, 21:16 
В началото бе словото

Изобщо не е нужно някой да си държи листче с посещавалите курса, просто си има хора, които се запомнят и съответно толерират.Тук отново мога да говоря с примери - още веднага след изпита са излизали хора, които са заявявали, че имат шестица, макар че резултатите не излизаха веднага.Има си очевидци.А мен не ме приеха точно заради такава комисия, защото до устния изпит имах две изкарани 5-ци, а след комисия, която не ме изслуша изобщо бях сигурна, че нещо не е наред..и си беше така - изкарах 3.75 на устен, въпреки че бях убедена, че там ми е силата.И малко не ми достигна да ме приемат.Но това е друга тема.А балът си е нисък (без последната година) не заради броя на приетите - за редовно обучение, жени - бал 22,26 си е смешен.Просто поколенията явно са такива.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2009, 19:02 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
lost_paradise,

ПРАВА СИ! Абсолютно. Във ФЖМК сме събрани от кол и въже. Неграмотни сме, не знаем как се пише комуникация (добре че ни е изтипосано на видно място на табелата на факултета, та всеки ден като минаваме от там да ни се набива в главите и за 4 години поне това да научим). Естествено, че ни липсва елементарна обща култура и не сме чели една книга през живота си, а това, че имаме специализирани предмети е пълна глупост - във факултета се ходи, за да пием кафе, да си покажем новите дрешки и да си подадем молбите за стипенидя. И понеже във ФЖМК пишат само 6, защото си плащаме таксите, всички взимаме стипендии :cheers: ПРАВА СИ, че всеки може да работи журналистика - и именно затова българската журналистика е на тоя хал. А аз като ти чета постовете ми идва наум само лафът за киселото грозде.

Колкто до БТВ - честито, много се радвам за теб. Но да изтъкваш себе си, опитвайки се да разсипеш купичката на другарчето никак не е мило. Избий си от главата комплексите, че не учиш във ФЖМК - както ти сама каза, там очевидно е клоака ;)

lost_paradise написа:
Тук отново мога да говоря с примери - още веднага след изпита са излизали хора, които са заявявали, че имат шестица, макар че резултатите не излизаха веднага.Има си очевидци.А мен не ме приеха точно заради такава комисия, защото до устния изпит имах две изкарани 5-ци, а след комисия, която не ме изслуша изобщо бях сигурна, че нещо не е наред..и си беше така - изкарах 3.75 на устен, въпреки че бях убедена, че там ми е силата.И малко не ми достигна да ме приемат.Но това е друга тема.А балът си е нисък (без последната година) не заради броя на приетите - за редовно обучение, жени - бал 22,26 си е смешен.Просто поколенията явно са такива.

А, между другото, за виждащите конспирации навсякъде: аз си видях оценката в протокола и ми я казаха, като излизах.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2009, 22:47 
Дръменбейсонафт
Аватар

lost_paradise
:scratch: :scratch: :scratch: :scratch:
Не обвинявай ФЖМК за своите лични неволи...Не съм стъпвал на курс по журналистика...дори не съм се готвил за този факултет и влязох "на мускули"...така е...никога не съм го крил... Съжалявам, че ти ги нямаш...съжалявам, че не си успяла...
Убеден съм, че ако беше влязла нямаше да кажеш една лоша дума за факултета...
А щом наистина се мислиш, за толкова грамотна (което напълно и задължително означава, че имаш таланта да пишеш/говориш/анализираш/коментираш)...пробвай се да работиш...
Но ако те отрежат...моля те...не обвинявай ФЖМК...
То ще стане, че е виновен и за глобалното затопляне егаси...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2009, 13:50 
В началото бе словото

Мила Мила, прочети си внимателно поста, след това още веднъж моя и открий 10-те разлики..Да съм казала, че ви липсва елементарна култура или пък нещо срещу специализираните предмети?Усещам чудесно тънката ти ирония, но тя е абсолютно излишна в случая.Получило се е нещо на принципа "гузен, негонен бяга".Не съм искала да слагам всички под общ знаменател, нито оспорвам това, че който има талант, амбиция и полага упорит труд може да научи доста във ФЖМК.Но ти побърза да ме залееш с някакви нелепи нападки.Аз говорех за нередностите във факултета - не си криви душата, че такива липсват.Никакви конспирации не виждам, особено пък "навсякъде", просто наистина има "набутани" хора във ФЖМК.Не се изтъквам по никакъв начин - това за БТВ го дадох за пример, за да обясня мнението на специалистите и професионалистите в телевизията относно "завършил/незавършил Факултета", мисля, че ясно съм го написала.Комплекси...хм..нямам подобни...аз завършвам доста успешно като "магистър" в друг факултет и съм удовлетворена от висшето си образование.Но за сметка на това не защитавам "със зъби и нокти" факултета си, защото си му знам слабостите..а и нали уж журналистът трябва да гледа даден проблем от двете му страни, че и от повече.Ти обаче го гледаш едностранчиво...странно.
Уважавам много хората, който с труд и пот по челата са получили място във ФЖМК и ми е мъчно, когато не получават всичко, което трябва от Университета.Знам, че и на тях също не им е приятно.Не го казвам от куртоазия.
Дичо, не е нужно всеки по отделно да обяснява колко честно е влязъл.Разбира се, че има и много такива.А и пак повтарям, зависи от годината, в която си кандидатствал - ако си имал късмет да влезеш през "по-слаба" година..супер, блазе ти (и не само на теб).И в никакъв случай не мога и не обвинявам никого, най-малко ФЖМК, за това, че евентуално не биха ме взели някъде на работа.Защото, както казах, търси се талант и качества, а не диплома и кълвачи.Не е като да си завършил счетоводство и да станеш счетоводител, нали?
И последно - и да бях влязла, пак щеше да има какво да се каже срещу начина на преподаване на някои преподаватели, срещу закостенялата система на СУ.Проблемът е всеобщ в България, за съжаление.Бъдете малко по-обективни и безпристрастни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2009, 18:03 
miles davis - so what
Аватар

Благодарил (а): 14 пъти.
аз май само от обучаващи се в специалност книгоиздаване съм чувал хубави думи за факултета :) което е супер - като се вземе предвид националната предразположеност към мрънкане, следва да приемем, че там се преподава наистина добре.

съответно най-критични мнения съм чувал от представители на специалност ж10а

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2009, 14:29 
Пишете, о, братя
Аватар

Благодарил (а): 3 пъти.
Ауууу думи нямам. Само искам да кажа нещо по повод оценките от устен. На мен пък ми бяха почти казали, че са ме скъсали... явно на шега. И още с излизането си казвах това, което знаех. Да, ама не. На следващия ден се оказа, че имам 5,50. Плюс това хората, които "пред свидетели" са казали, че имат 6 може би просто са били очаровани от собственото си представяне, без да са имали каквато и да било друга информация. Едва ли ФЖМК е най-идеалното място за обучение, но едва ли е и най-лошото. А и... нали не учиш сред нередностите във ФЖМК - какъв е проблемът тогава?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2009, 12:23 
Дръменбейсонафт
Аватар

Колкото и да го обичам...започвам все повече и повече да се убеждавам, че ФЖМК е сбор от вкаменелости и мат'рял достоен за изучаване от колегите от "Археология" и "Архивистика"...
Не може да ме изпитват на неква сентенция от 1984, която е направо смешно да си помислиш, че е валидна и днес...
Не може в учебника ми по "Телевизия" да пише, че трябва да си слагаме памучни ръкавици, когато наслагваме филмовите ленти...а в новинарския екип трябвало да има човек дето да гледа спазването на партийната линия (Впрочем беше писан седемдесе и някоя...)
Не може Минка да ме скъса понеже мамицата му не мога и не мога да се съглася с нейното съждение, че никой не използва мейли за официална покана за събитие...
....и т.н...
Единственият човек, с който съм имал досег в тоя факултет, дето да си ъпдейтва предмета е Нели Огнянова...ама тя не е от ФЖМК....
Не знам...
Дано III и IV курс да са опровержение на предишните два...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2009, 17:10 
Неебателна.
Аватар

Благодарил (а): 806 пъти.
И Милена Цветкова. Не се шегувам, тази жена изравя от интернет повече неща, отколкото вестник Шок от архивите на Държавна сигурност

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 08:44 
In love with a mirror
Аватар

Благодарил (а): 45 пъти.
Дичоу написа:
Колкото и да го обичам...започвам все повече и повече да се убеждавам, че ФЖМК е сбор от вкаменелости и мат'рял достоен за изучаване от колегите от "Археология" и "Архивистика"...
Не може да ме изпитват на неква сентенция от 1984, която е направо смешно да си помислиш, че е валидна и днес...
Не може в учебника ми по "Телевизия" да пише, че трябва да си слагаме памучни ръкавици, когато наслагваме филмовите ленти...а в новинарския екип трябвало да има човек дето да гледа спазването на партийната линия (Впрочем беше писан седемдесе и някоя...)
Не може Минка да ме скъса понеже мамицата му не мога и не мога да се съглася с нейното съждение, че никой не използва мейли за официална покана за събитие...
....и т.н...
Единственият човек, с който съм имал досег в тоя факултет, дето да си ъпдейтва предмета е Нели Огнянова...ама тя не е от ФЖМК....
Не знам...
Дано III и IV курс да са опровержение на предишните два...

Ей тва е истината :salute:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 08:58 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
E, то това не е само при вас. И нас ни учат на глупости от преди векове, даже. Въпросът е, че веднъж като станат преподаватели забиват на това време - никакво развитие няма. А да не говорим, че повечето специалности, които са ни ненужни, са оставени само и само да не уволняват преподавателите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 15:22 
В началото бе словото
Аватар

Здравейте :) Първи курс съм (Журналистика) и ще споделя мнението си от първия семестър. Знам , че е прекалено малко за обща представа на това, което е във факултета, но с него няма да защитавам целенасочено никаква теза. Сами преценете.
Бях приета и в НБУ ( знам , че това да бъдеш приет там не е мноо трудно, но все пак). Наистина дълго време се чудех къде -СУ или НБУ. Избрах СУ, но бях с нагласата, че ще има много неща, които няма да са както би ми се искало....Но останах приятно изненадана. Първо от материалната база- в момента довършват ремонта и всичко е освежено и спретнато ( вярно няма нови компютри и други екстри, но все пак всеки си има компютър в къщи..). Отностно преподавателите-нямам оплаквания ( около 3 пъи за целия семестър се е случило някои преподавател да не дойде). Предметите са с теоретична насоченост ( т.е някои са суховати, но има и такива като Социология, които са много интересни) Като споменах Социология- там гледаме филми за етнически конфликти и после ги коментираме. Често се получават дискусии, което е полезно;) . Що се отнася до присъствията- само по един предмет имаме. И според мен това е нормално. Смещно ми става , когато някои още не е разбрал, че това не е училище ( като авторката на статията). Изпитите са направен така, че ако не си присъствал ше трябва доста да се поизпотиш, защото материаът е много. Колегите ми- готини са, амбициозни, знаят функциата на унвертситета- да те насочи, да ти посочи литература, а не като в училише- отсъствия, план на урока, домашно....
Другото, което ми харесва е , че има различни курсове ( напр. разследваща журналистика), където има ПРАКТИЧЕСКИ НЕЩА. Има и вестник, който се издава от 2 ри курс, в който всеки може да участва. Има и „Медиен панаир” ( за тези, които не знаят- това е една седмица, посветена на представянве на различни медии , пр агенции и издателства, плюс дискусии на актуални теми с водещи журналисти. ). Този панаиир се осъществява с помощта на ФСС ( факултетен студентски съвет, който е един от най-активните в СУ :Р ) Има и стаж- лятото.
А що се отнася до авторката на статията- тъжно ми стана, наистина. Това е характерна черта на българина- да плюе и да пречи на другите. Имам един въпрос към нея- когато какндидатсва за работа във вестника, спомянала ли е, че учи във ФЖМК ? Предполагам , че да. Ако не е спомянала, нека обясни какви са критерии за работа там ( ще се възползвам). На всички ни е ясно, че в българското образование има много проблеми и СУ в частност. Именно тук идва ролята на всички нас- нека се опитаме да помогнем нещата да се подобрят ( не като се изживяваме като голямата работа, когато са ни взели в НЯКАКЪВ вестник и да плюем мястото, където учим) Аз лично, дори да има неща, които не одобрявам, не бих унижила себе си, колегите и преподавателите като пиша статии като споменатата. Това момиче няма ли достойнство ? Когато някой прочете статията ще си каже- а тази защо учи там като толкова не й харесва ? Как ше вървим напред ако непрекъснато се критикуваме?
И последно- ако човек е достатъчно интелигентен би могъл сам да се справи с намирането на определа литература и да извлече информация от нея....Явно авторката не притежава това умение и затова заявява твърдо: „там не се учи”. Жалко за нея. Интересно ми е как ще пробие в тази професия, в която трябва особено голяма самоинициативност и интелигентност.....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Няма непрочетени мнения в тази тема. Ако си кандидат за Факултета по Журналистика - идвай тука :)

[ Отиди на страница: 1 ... 22, 23, 24 ]

в КСК 2009-2010

Green Eyes

348

19614

13 Окт 2009, 19:39

Варненец Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Комунизмът не си е тръгвал от СУ (Факултета по журналистика)

[ Отиди на страница: 1, 2, 3, 4 ]

в Новини

alhimikat

46

2793

01 Яну 1970, 02:00

Гост Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Въпроси за кандидатстване в факултета по журналистика

[ Отиди на страница: 1, 2 ]

в ФЖМК

sisinkaaa

16

2965

15 Мар 2013, 21:26

Johoho Преглежда последните мнения

Няма непрочетени мнения в тази тема. Избори за декан на Факултета по журналистика

в Новини

alhimikat

9

1361

24 Окт 2007, 00:24

Joker Преглежда последните мнения