Това можем да променим само ние, нашето поколение, като завишим стандартите пред нас самите

. Не е казано, че тр всички да сме преподаватели в СУ, но поне някаква известна част, която учат в него неминуемо ще станат. И според мен не е правилно на изпит по старобългарски език да има хора, които си снимат варианта за превод и го пращат на колега да го реши (който си е вкъщи) да изкарват шестиците, а да нямат никаква идея от езика, но... Това е, животът е гаден в Университета, уж всички колеги ти мислят доброто, а не е така, всеки гледа себе си, всеки ти помага, за да му помогнеш той като закъса. Нямам против да помагам, но си има граници.
А точно страхотните преподаватели, за които казваш, ме задържат в СУ все още

. Има много какво да се научи при тях и не са ме късали случайно на изпит, за да ми докажат, че мога да науча много повече. Като напр. една преподавателка по Теория на литературата - скъса ме, защото не искаше да ми пише 3, а не искаше да ми пише 3, защото при нея имах няколко текущи шестици, просто ми се падна въпрос, който не знаех. Всъщност, не бях учила кой знае колко добре. След това се напънах и изкарах петица и то не можах да си направя втория въпрос добре, а ТЯ ми каза да взема еди-кой-си учебник и да науча това, което не съм могла и да отида при нея, когато съм готова да ме изпита. Не за оценка, а за да види, че го знам. Просто за мен това е най-ерудирания преподавател в СУ и дори и само заради нея бих си направила труда да се задълбоча в материята. Все пак до известна степен има една неписана приемственост в СУ. А и не смятам, че това което могат да ми дадат например 50% от преподавателите в СУ, могат да ми го дадат и в Германия и в Англия... За Америка пък съвсем

. В крайна сметка - вие си избирате какво и колко ще научите - като отидеш да учиш в Америка - какво? Ако се разочароваш и там, какво става? Дал си си нахалос годините, в които е трябвало да завършиш. Това е като в НБУ - отиваш разочарован от СУ там и вижаш, че обучението е още по-зле. Но хората в НБУ казват "ако си учиш, няма значение къде учиш", същата работа с университетите по света. Никой, ама никой преподавател не може да вземе една фуния и да почне да ти налива информация. Като не си доволен от обучението - хващаш и четеш всичко незадължително, което преподавателят ти със сигурност е споменавал. За твой кеф, а не за изпит. Ще видиш, че нещата след време ще си дойдат намястото и че когато завършиш, ще бъдеш по-добър специалист от много чужбински

.
ПП: Нали въвеждат някаква реформа за бакалавър=3 години. Това е глупаво според мен, вече... Дано сме си на завареното положение, в което сме почнали. Пф.