camel написа:
Да ви видя и тук.
В центъра на събитията е кула номер 7. Как е паднала? Взривена ли е била? А какво е ударило Пентагона? Имало ли е допълнителни експлозиви в кулите?

Тъй. Не са си бутнали сами кулите и не, вътре не е имало допълнителни експлозиви.
Идеята е била единият самолет да бутне южната кула, която да падне в посока север, а другият да събори северната, която, пречупвайки се, да падне на юг и така да се постигне по-голям периметър на пораженията (отломки, бензин, твърде неприятно, индийд). Доказателство за това е времето между разбиването на двата самолета, а също и маршрута на самите полети. Вторият прави един иначе необясним завой.
Това, което са подценили терористите обаче, е конструкцията на кулите, за която се говори твърде малко - те не са с традиционната скелетна конструкция, при която ако ще и в горен ляв ръб да се усети вятър, напрежението се разнася по гредите и колоните равномерно чак до долен десен ръб. При Близнаците има една "колона" (по-скоро тръба), която понася всяко напрежение и го отвежда директно към земята. Това, всъщност, спасява района до голяма степен, защото те падат право надолу. И то падат, защото крайните точки са хванати много леко (тя цялата конструкция е такава - можели са да се люлеят с отклонение до 90 см при върха) - правили са ги и с идеята да ги удари самолет, ама не нарочно, а с много по-ниска предполагаема скорост.
Допълнителни експлозиви не са им били необходими - то горивото за какво е, все пак. А и като добавим явното непознаване на въпросната конструкция - наистина не са смятали, че ще им трябват.
Като основен аргумент за идеята, че американците сами са си бутнали WTC обикновено се посочва, че жертвите са сравнително малко, защото се случи в самото начало на работния ден. Обаче. Целта на терористите е била да използват кулите като оръжие - периметърът, засегнат при срутването им (ако всичко бе минало по план), би бил толкова голям, че жертвите вътре в кулите биха били почти без значение.
...
След това отклонение (впрочем, скоро ще разполагам с електронно копие на книгата на доц. Андрейчин, посветена на Близнаците, така че ако я искаш... много, много е интересна! Там всичко е разкостено много подробно и "архитектурно-инженерно", така да се каже. Аз не мога да го пресъздам много точно, последователно и логично (пък и инженерната ми мисъл е под всякаква критика), но книгата си струва да се прочете).
Пентагона е извадил късмет, защото там нацелват коридор и щетите са сравнително ограничени.
И само да вметна, че това, което ще правят сега на мястото, е абсолютно отвратително и безлично. Скоро разглеждах всички проекти-финалисти и... този е най-ужасният. Обаче Либескинд е дръпнал някаква адски прочувствена реч при представянето им на финала и с нея, съответно, спечелил.
На мен ми се искаше да бяха оставили Tribute in Light, ама тц, не става - през деня няма нищо.
И проектът за Световен културен център (стъклените кули) също беше прекрасен (спечели и онлайн гласуването), ама пустият му Либескинд...С други думи - няма конспирация. Аман вече от тия теории. Ама и тебе, Камилчо, те хапе яко главата, така като гледам. Щури теми.