Gormoth написа:
(1)Ами, аз съм чел доста неща за различните религии и прочие, като съм установил, че повечето от всяка е взаимствано от друга. (2)Това поставя под голям въпрос истинността им в моите очи... (3)Философията на будизма като че ли ми се нрави най-много... (4)моя скептицизъм... (5)Всички религии за мен са съвкупност от разказчета и приказки... (6)Не съм радикално убеден, че отвъден свят не съществува...
1. Думата не е "взаимствани". Тероията на дифузионизма е отхвърлена отдавна, тоест идеята, че културните елементи си приличат, защото са се пренасяли от място на друго е недостатъчна.
Друга теория е еволюционистическата, според която всички хора са еднакви и на еднакъв етап от развитието си измислят еднакви неща, но и тя не покрива с достатъчно аргументация тезата си.
Да, има дифузия и еволюция, но не те са най-важното.
В момента в науката се е наложила теорията за структурализма- тоест явлението култура е система от елементи, чиито места не могат да бъдат разбърквани, макар че всеки елемент може да бъде променен сам по себе си.
Значи представете си религията като неизменна система от ритуали и свързани с тях вярвания. Всяка религия има структура, която е идентична със структурата на останалите религии. Винаги ще откриваме позиции като "божествено", "човешко", "ред", "хаос", "възход", "падение", "сила", "слабост", и др.
Нормално е, когато имаме много еднакви структури по света, техните елементи малко или много да си приличат- та нали в дълбините си те произлизат от едни и същи корени?
2. Истинността е приоритет на рационалната мисъл, не на религиозната. Религиозният човек нарича сакралното "истинно" без да изследва и доказва това твърдение. С други думи- той се убеждава не по силата на логиката, а по силата на самовнушението.
3. Няма лошо човек да е будист- това обаче не значи, че той трябва да твърди пред света, че неговата вяра е "истинна", а другите са "лъжовни". Също няма нужда религиозните истини да се доказват научно.
4. Скептицизмът, подобно на оптимизма, пречат на обективизма.
5. Религията е система от ритуални практики и свързаните с тях вярвания. Ако говорим за религията по принцип- има много религии лишени от свещени писания, чиито характер е предимно обреден, а въпросните "разказчета" са с по-малка роля.
Ще дам пример с позната традиция: не бива, след като сте прочели Илиада, да казвате: "древногръцката религия е просто разказчета и приказки", защото Илиадата не е свещен текст и не дава облика на елинската религиозност. Религията в Елада има обреден характер.
6. Отвъдното, още "царство на хаоса"- силно митологизиран образ на света отвъд границите на познатото ни.