Какво пък се оплаквате? Хората, дето не си взимат матурите, не се докопват и до свястно образование, не се тревожете. Навсякъде е принцип да се влиза лесно в университета, а да остават само най-добрите накрая... Така всички получават равен шанс, защото сами преценяват какво да правят с животите си оттам насетне. Конкуренцията също е разкъсваща, ако имаш стремеж да се бориш за високи оценки (при нас поне е така - направо не се живее).
Я вижте ХТИ - влиза се адски лесно, а после *******. Аз навремето (преди цели две години

) ходих и там на изпит към немския отдел. На общия изпит за всички студенти изкарах 6,00, а на изпита по немски също преминах (странното беше, че от 10 човека май само двама минахме

). Обаче ако бях останала да уча там, щях да се видя в чудо и не защото от излизат предимно инженери и има ааааадски много математика и физика,ами защото като се консултирах с един познат, който учи там, той ме предупреди, че изискванията им са драконовски. Давам го само като пример.
Единственото лошо е, че покрай тези матури леко ми се губи смисълът на изпитите

но откъдето и да го погледнеш, тестът е много по-добър начин за оценяване от писането на тема... (по химия си беше тест и задачи, така че не се оплаквам. Но по история, БЕЛ и прочие...)
Това, че подрастващата българска младеж е безкрайно неграмотна, не идва от лесните матури, а от родителите, приятелите и образователната система като цяло.
Но мен ако питате, виновни са главно родителите и никой не може да ме убеди в противното.