pora_e_priqtel написа:
Багатур, учудващо консервативни сивици ползваш като за край на играта. Не ти ли спъват развитието? Победа с доминейшън какво беше - да имаш най-много точки през 2050 г.?
Domination е да завладееш определен процент от световната територия и население. Повечето други опции за победа съм ги изключил, също както съм махнал и времевите граници до 21 век. (На Custom game има премного такива опции.) Още от Civ III ми е писнало да побеждавам по мирен път, нагледал съм се на едни и същи неща и затова реших да пробвам игра с много войни и тактическо мислене.
А моите Civics са най-доброто решение, ако ще си държава-агресор:
Police state - 25% по-бързо изкарване на войски и народът си мирува при дълги войни. Безценно.
Nationhood - най-полезно е за бонуса към шпионските служби, също и намалява недоволството, защото хората се екзалтират от казармите.(+2 щастие)
State property - абсолютно задължително, когато границите се разширят прекалено много, елиминира maintainance penalty на градовете и няма значение колко далеч са ти от столицата. Към края на играта бях набълвал над 120 Modern armor и отделно от това артилерия, стелт самолети и кораби и без него щях да ги видя през крив макарон

Free market и корпорациите не могат да компенсират парите, отиващи за всеки град.
Serfdom - еми алтернативата е еманципация, чийто бонус е най-безсмисленият от всичките(cottage растат по-бързо). При положение, че ще обединявам целия свят под един покрив, по-удобно е да си имам послушни крепостници (строят инфраструктура 50% по-бързо). Кастовата система също върши работа.
Free religion - избрах го главно заради бонуса към research, а и още бонуси към щастието на населението никога не са излишни. Ако не беше research-ът, щях да си остана с теокрация(още experience за единици от градове с държавната религия).
Иначе камбоджанският ти съсед Суряварман II е един от най-агресивните лидери въобще, в официалния форум на играта всички се оплакват от него. Същото е и с Монтезума, Чингиз Хан и руските лидери. От моя личен опит мисля, че е най-добре е да имаш за съседи Вашингтон и Саладин, те никога не са ми правили проблеми.