Дата и час: 16 Яну 2026, 20:46

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 421 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос относно матурата по БЕЛ
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2010, 01:22 
В началото бе словото

Благодарил (а): 0 пъти.
Здравейте,
Искам да ви попитам, много ли е трудно да се изкара 6.00 на матурата ?Аз кандидатствам право в Англия, приет съм в два университета топ 10 (от над 100 общо) и ми е поставено условие 6.00 на 2-те матури.По Английски език не би трябвало да имам проблеми.Относно задължителната марута, как смятате, много ли е трудно ? Трябва ли да уча анализи и разработени теми ? Аз произведенията почти ги прочетах.Следващата седмица приключвам с Железния светелник, като ми остава само тютюн, който опитам да мина до пролетната ваканция.
Благодаря ви !

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос относно матурата по БЕЛ
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2010, 01:51 
The Sound of Victory
Аватар

Благодарил (а): 29 пъти.
Принципно матурите не са трудни.Ако имаш цялостна представа за автора и произведението не вярвам последната част да ти е проблемна.Вече 6.00 е малко трудничко, защото човек греши не само от незнание, случва се да се объркаш тук-там.

The names of the future are stamping of impatience.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2010, 04:55 
В началото бе словото

Така е, но времето е НЕРЕАЛНО много според мене.Четири часа са изключително много.
Аз съм се явявал на SAT, където имаме 25 минути да напишем есе 400 думи, и 25 минути да прочетеш два доста дълги текста и да отговориш на 25 въпроса .. затова се надявам да отговоря бързо и да остане време да проверя за тъпи грешки.А и до колкото знам е възможно да изгубиш 5-6 точки и пак да имаш 6.00 ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2010, 16:17 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 8 пъти.
За 6.00 трябват от 95 точки нагоре, т.е. имаш право да загубиш 5 точки. Според мен е напълно реално да изкараш такава оценка. Въпросите по правопис и граматика са върху 4-5 типа грешки, за които има лесни правила. По литература въпросите също не са трудни, стига да си чел произведенията и да имаш представа за творчеството на автора.
Пробвай се на матурите, качени в сайта на МОН, да видиш на тестовата част как се справяш ;)
Аз лично не съм учила теми наизуст, минах само с това, което сме писали в училище, но учителката ми беше много добра и отлично ни подготви. Ти си решаваш дали това в училище ти е достатъчно, или трябва да четеш допълнително анализи.

Успех! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 04:03 
В началото бе словото

The Darkness Within написа:
За 6.00 трябват от 95 точки нагоре, т.е. имаш право да загубиш 5 точки. Според мен е напълно реално да изкараш такава оценка. Въпросите по правопис и граматика са върху 4-5 типа грешки, за които има лесни правила. По литература въпросите също не са трудни, стига да си чел произведенията и да имаш представа за творчеството на автора.
Пробвай се на матурите, качени в сайта на МОН, да видиш на тестовата част как се справяш ;)
Аз лично не съм учила теми наизуст, минах само с това, което сме писали в училище, но учителката ми беше много добра и отлично ни подготви. Ти си решаваш дали това в училище ти е достатъчно, или трябва да четеш допълнително анализи.

Успех! :)

Ти успя ли да направиш 6.00 ?И ако може, да дадеш линк към тези тестове на сайта на МОН, които са.Аз търсих доста но не ги намерих.
За сметка на това, попаднах на един много добър сайт - alfa.bg - където има много тестове, които са се падали .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 12:14 
disorder and disarray
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
Аз не съм чула на матура някой да е изкарал 6.00. Винаги ти взимат точки най-малкото от частта с анализа. Дори аз имам само 5,95 и ме беше яд. |-(

http://judysays.wordpress.com

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 12:28 
Легендарен флуудър
Аватар

Благодарил (а): 485 пъти.
:mrgreen: е те такова зубърско изказване не очаквах че ще видя от тебе :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 12:43 
disorder and disarray
Аватар

Благодарил (а): 21 пъти.
Ти луд ли си , в училище бях наказание за съучениците си :mrgreen:
Мразех да бягам от час, обяснявах им уроците, винаги вдигах ръка, почти всички преписваха от мен, дори веднъж имах 4 по математика и се разплаках. :mrgreen:

Миналата година в първи курс почти не ходех на лекции, но сега отново съм решила да премина към старата си страна и пак да изкарвам само шестици. Дори почти го постигнах на сесията, къдзето имам 6,5,6 и един изпит, на който пак ще трябва да се явявам (по програмиране, мразя го, тъпо ми е, не ми се удава , но ще изкарам и там 6, не ми дреме). Сега тази сесия съм си поставила задача да изкарам само отлични оценки, защото искам другата година по това време да получавам стипендия. А и не става дума само за оценката-моето следване е изключително драматично и ще го считам за лична победа. Пък и мразя нещо да ми се опира и да не мога да се справям с него...
Разбира се това означава, че социалният ми живот ще се сведе до абсолютния си минимум, но има и такива моменти. Човек трябва да умее да преценява в кой момент кое е по-важно и от какво има повече нужда. Освен това лятото като дойде ще се размажа, така че реално няма да загубя кой знае какво :mrgreen: Лошото е, че прекаленото учене влияе зле на нервите ми, освен това отсвирих 80% от познатите си и почвам да проявявам пълно безразличие към тях. Но искам да направя и нещо за себе си, така че... не може две работи да се вършат добре едновременно. За жалост :@

http://judysays.wordpress.com

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2010, 01:27 
От дъжд на вятър

Защо да не може да се изкара 6.00 на матурата? :shock: Аз и на двете имам толкова. По БЕЛ имам 98.5 точки, някъде из тестовите май имах някаква грешка... напълно реално си е, от моето училище имаше и други с 6.00 по БЕЛ, а сме математическа гимназия ;)

Колкото до тестовете - http://minedu.government.bg/top_menu/general/dzi/
Тук са качени матурите от последните 2 години, както и примерни варианти.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2010, 01:34 
Eгоцентричен и самовлюбен...
Аватар

Благодарил (а): 844 пъти.
Aко имаш амбиция за 6.00, проблем нямаш. Само малко учене трбва. И концентрация на изпита. Аз имам 98 т. по БЕЛ и 100т . по История, а съм учил в едно от най-долнопробните училища. Матурите не са трудни, на нивото на контролните в училище са в общи линии.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2010, 03:21 
В началото бе словото

svetlio.varna написа:
Aко имаш амбиция за 6.00, проблем нямаш. Само малко учене трбва. И концентрация на изпита. Аз имам 98 т. по БЕЛ и 100т . по История, а съм учил в едно от най-долнопробните училища. Матурите не са трудни, на нивото на контролните в училище са в общи линии.

Ти си ги пръснал направо ..
Ами аз смятам до към средата на април да съм прочел всичко произведения, минал цялата граматика, и направил доста тестове.Ще си оставя последния месец за препрочитане на някои по неприятни творби, като ''Чичовци'' например, от която не резбрах почти нищо, както и за наизустяване на няколко анализа.Примерно, ако научиш един анализ на Смирненски, мога да го прилагам за всичките му творби, с леки замествания.Същото се отнася и за Багряна,Въпцаров, Далчев..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2010, 11:44 
От дъжд на вятър

:shock: Постарай се преди матурата по БЕЛ да научиш и как се пише ВАпцаров :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2010, 11:54 
Sacramentum
Аватар

Благодарил (а): 196 пъти.
Дори да си учил, просто е невъзможно да изкараш 6.00 на матурата по БЕЛ, дори и суперелементарна да е :) Почти винаги ще те отрежат я за едно, я за друго нещо ..., но всичко в крайна сметка си зависи от тебе самия. По Английски не беше матурата чак толкова трудна, есето на мен ми се стори супер лесно, а граматиката не беше значително трудна :) Успех! ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2010, 13:36 
Кин Арад
Аватар

Благодарил (а): 334 пъти.
Ivan Stanchev написа:
Ти си ги пръснал направо ..
Ами аз смятам до към средата на април да съм прочел всичко произведения, минал цялата граматика, и направил доста тестове.Ще си оставя последния месец за препрочитане на някои по неприятни творби, като ''Чичовци'' например, от която не резбрах почти нищо, както и за наизустяване на няколко анализа.Примерно, ако научиш един анализ на Смирненски, мога да го прилагам за всичките му творби, с леки замествания.Същото се отнася и за Багряна,Въпцаров, Далчев..

Няма смисъл да зубриш анализи, просто е достатъчно да си чел анализи върху произведенията и да имаш идея кои са главните мотиви в тях и прочее (и вече според поставената тема да се нагаждаш). Аз учих 2 седмици за матурата и изкарах 5.85.
IcebreakerR написа:
Дори да си учил, просто е невъзможно да изкараш 6.00 на матурата по БЕЛ, дори и суперелементарна да е :)

Това не е вярно, тъй като познавам доста хора, които имат 6.00. Както The Darkness Within каза, тя също има 6, така че очевидно не е толкова невъзможно.

Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2010, 13:58 
Танцуващия с клавиатури
Аватар

Благодарил (а): 28 пъти.
100т. по История :shock: Ти си моят идол!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 421 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Следваща