steli написа:
журналистическо есе
На какво точно ви учат в училище, че не ми стана особено ясно? Какво разбирате под журналистическо есе? Такъв жанр няма (или поне във ФЖМК не ни го преподават

). Измислен е покрай КСК и съм наясно какво означава, но я кажете вие как го виждате.
Не пишете разказ, колкото и да ви бива в това. Просто недейте. Избягвайте и стихотворната форма. Шансът да попаднете на благоразположен проверяващ е нищожен и рискът не си струва. Това ще ви го кажат и на курса, предполагам, но с по-други думи.
Айде, да не ви мъча с журналистическото есе: личната позиция се цени, когато не са празни приказки, неподплатени с факти. Твърденията трябва да се доказват, но бих ви препоръчала да пречупите нещата през собствения си мироглед. Никой няма да очаква от вас да сте специалисти в областта, от която ще бъде темата за есето (не пробвайте да се правите на такива, впрочем - изглежда смешно), но трябва да покажете, че можете да мислите. Друг съвет не мога да ви дам.
А, да - не бъдете мелодраматични и не използвайте "аз мисля"-формата.
И успех. не знам дали Имморталката пише активно в темата, ама, Сим, ако четеш това, да знаеш, че се прибирам и лично ще ти преслушам есетата, които си писала дотук.
Последно - върнах се 2-3 страници назад в темата. Спрете се вече с тоя Карбовски. По-мейнстрийм хрищенска вдовица, която оревава махалата не можахте ли да измислите? А, впрочем, ако влезете във ФЖМК, има шанс и той да ви преподава - едно време водеше избираема дисциплина, която ни спуснаха отгоре като задължителна.
Съветът, който ще ви дам, е клиширан и бас ловя, че вече сте го чували - четете "Дневник" и "Капитал". Това са вестниците, които стават за нещо у нас и изчерпват качествената преса. Скучни са ви? Кофти...
И няма да ви дадат нищо за турските сериали, обещавам ви го. Твърде конфликтна тема, а и ще знаят какво (конкретно) да очакват от 18-годишни умове по нея.