|
Темата е за филмова музика, но аз пиша за саундтраци по принцип, защото някои от любимите ми такива всъщност са от компютърни игри. Така...
Първо игрите (: Може би най-любимият ми саундтрак въобще е този към Prince of Persia (и трите), дело на Stuart Chatwood (който пък беше член на една от най-любимите ми групи, The Tea Party). Саундтракът на Warrior Within включва и I Stand Alone и Straight Out of Line на Godsmack. Саундтракът на Max Payne 1 и 2, който включва score-a на Kärtsy Hatakka & Kimmo Kajasto и песента на Poets of the Fall - Late Goodbye. Музиката от Legacy of Kain игрите, композирана от Kurt Harland. Саундтраците към игрите на Blizzard са много добри, особено този към Warcraft III, който е композиран от доста хора - Glenn Stafford, Derek Duke, Tracy W. Bush, Jason Hayes. The Witcher също има много добър саундтрак - score-ът е на Adam Skorupa и Pawel Blaszczak, а Vader написаха песен по играта - Sword of the Witcher. A, за малко да забравя музиката към Quake, писана от Trent Reznor от Nine Inch Nails (друга от най-любимите ми групи).
Така, да минем към филмите. Напоследък саундтракът, на който съм зациклял най-много като че ли е този на Brick писан от Nathan Johnson. Но най-любимият ми филмов саундтрак е може би този към Blade Runner на Vangelis. Просто невероятен. Още любима оркестрална филмова музика - "The 13th Warrior", "Braveheart", "300", "The Lord of the Rings", "Star Wars", "V For Vendetta", "Pirates of the Caribbean", "Terminator 2", музиката към който и да е филм на Тим Бъртън, "Sin City", "Eyes Wide Shut", "Черна котка, бял котарак", "Predator", "Дзифт", "Star Wars", "Indiana Jones", "Once Upon a Time in the West", "Twin Peaks", "Tristan & Isolde"... За това се сещам на прима виста, иначе има още, разбира се, но и тези стигат засега :Р
Любими композитори - Hans Zimmer, Klaus Badelt, Danny Elfman, Ennio Morricone, Howard Shore, James Horner, Jerry Goldsmith, Tyler Bates. Компаниите X-Ray Dog и Immediate Music също (музиката към голяма част от филмовите трейлъри е тяхна).
Саундтраци с песни (в смисъл не score-ове) - "Heavy Metal FAKK 2", "Heavy Metal: The Movie", , "The Matrix", "School of Rock", "Detroit Rock City", "Pulp Fiction", "Great Balls of Fire", "The Boondock Saints", "Trainspotting"...
|