Измамата е част от живота, това е един от начините. Не си ти човека, който ще дава определения на хора, решили да си служат с такава, та дори и с най-малката. За какъв се мислиш?
Дали ще извадя пищов на изпит или ще привлека клиент към фирмата ми, предлагайки му със стотинки по-ниска оферта от конкуренцията, няма разлика. Това е борбата, "човек за човека е вълк" казва Томас Хобс. Това е алтернативата. Тук е въпрос до личен избор, намесата в който трябва да е наказуема, както и евентуалното прегрешение. Т.е. доносниците не трябва да бъдат поощрявани, а наказвани!
Ще ти обясня нещичко, най-важна е работата в колектив. Ако ти си предател и натегач на един изпит, то ще си такъв и в работата си. Представи си, че сте екип и създавате проект - при несполука всички трябва да го отнесат, но ти, разбира се, ще си измиеш ръцете с останалите,
ще се надупиш на шефа си с изути гащи и ще плюеш на достойнсвото си, надявайки да свърши бързо.
"Човек за човека е вълк", но вълк не се става с предателство, а с много труд. Ако ти си учил стабилно и мисленето ти е оригинално при всички случаи ще си проличи и в оценката ти, която ще е по-висока от тази на обикновения преписвач. За това не обвинявай преписвачите за несполуките ти в живота...
А за добри страни в правенето и използването на пищов съм писал в по-предишния си постинг. Най-малкото е трудът, с който ще си го оформиш и препрочетеш найсет пъти, креативизмът, който ще проявиш, за да ги създадеш все по-неоткриваем... Абе това си е чисто изкуство. Лошото е, че ти цял живот си бил мишка, а на една мишка трудно можеш да и обясниш какво му е хубавото на лова на мишки...
П.С. Ако пак не ме разбереш или не вземеш под въпрос това, което пиша (най-малкото да поразсъждаваш върху нещо) ще остана с впечатление, че си пълен дебил и ще спра да си правя монолози.
П.П.С. Евала на Ицо! Явно има "the balls" да свърши нещо като хората, а ти имаш ли?