Дата и час: 16 Яну 2026, 20:21

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос относно Еrasmus
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 10:29 
От дъжд на вятър

Благодарил (а): 7 пъти.
Здравейте,колеги :)

Тази година ще бъда първи курс,специалност право,и макар да ми е малко рано,искам да знам как стоят нещата относно евентуалното ми участие в Еrasum:имам ли шансове да замина в някой униветситет,какви други изисквания има освен успех и владеене на език и т.н.От познати оставам с впечатлението,че ще ми е трудно да се възползвам от тази програма.Има ли някой от правистите тук,който да е минал вече по този път?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос относно Еrasmus
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 10:52 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
За самата програма нищо не мога да ти кажа, защото не ми е минавало през ума да я разучавам.

Но Smoking Mirror прекара една година в Италия, пробвай да се свържеш с него.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 11:58 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 2 пъти.
Амии...доколкото знам аз. Може да се възползваш от Еразъм след 2 курс и нагоре. Вече има около 10 човека около мен ( от различни университети в София) и...мисля, че няма да имаш проблем да заминеш стига да покриеш успеха и да си имаш документ за владението на съответния език. Това са двете основни изисквания.
Но наистиан питай някой, който вече се е възползвал от тази програма ;)

Няма класова истина, има класова лъжа! Истината е общочовешка.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 13:48 
От дъжд на вятър

благодаря и на двама ви,очаквам още мнения :)Иначе по темата,проблемът мисля че ще бъде самата специалност-право,но дано изнамеря човек,който да ми обясни подробно за какво става въпрос :)

П.П.Митре,фразата на Ванче Михайлов дето си я написал адски ми харесва :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 14:12 
Монархо-лоялист
Аватар

Благодарил (а): 0 пъти.
Тук ти се намира отговора.

• Who can apply?
    ERASMUS student mobility for studies takes place between the home and host institution, which are linked through a previously concluded "inter-institutional agreements".

• Both institutions must be holders of an ERASMUS University Charter.
  • The student must be a citizen of one the participating countries or be recognised as having an official status of refugee or stateless person or permanent resident according to national legislation.
  • The student must be registered at a higher education institution which holds an ERASMUS University Charter and be enrolled in higher education studies leading to a recognised degree or other recognised tertiary level qualification up to and including the level of doctorate.
  • The student must be enrolled at least in the second year of higher education studies.
  • At least the sending or the receiving country must be an EU Member State.

В превод, предпоследната точка:

• Студентът трябва да е записан поне във втората година на висше образование.

от урва на урва и от век на век!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2009, 10:37 
От дъжд на вятър

благодаря на всички за отговорите :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2010, 18:05 
В началото бе словото

Някой има ли информация относно това какви са възможностите за студентите от ЮФ на СУ по тази програма - дестинации, брой одобрени, изисквания за успех и пр.?

"Man can believe the impossible but can never believe the improbable." Oscar Wilde

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2010, 19:40 
От дъжд на вятър
Аватар

Питай направо в СУ - тук всеки може да ти даде остаряла/невярвна информация :)

Няма класова истина, има класова лъжа! Истината е общочовешка.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2010, 19:50 
Alter Schwede
Аватар

Благодарил (а): 115 пъти.
Pavel написа:
Някой има ли информация относно това какви са възможностите за студентите от ЮФ на СУ по тази програма - дестинации, брой одобрени, изисквания за успех и пр.?

Мисля, че точно пред Началник Отдел студенти излиза едно табло... с места, студенти и пр.

Тук можеш да видиш инфо и за някои други програми, освен за Еразъм ;).
http://www.hrdc.bg/plugins/content/cont ... content.60

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2010, 23:45 
В началото бе словото
Аватар

здравейте! някой може ли да ми каже по немски какъв сертификат ми върши работа? zmp?daf? или и с двата е възможно...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2010, 16:14 
От дъжд на вятър
Аватар

Благодарил (а): 22 пъти.
Здравейте! Относно въпросите за Еразъм и езиковите сертификати: В момента в комисията по международна дейност към Студентски Съвет работим точно по тези проблеми. Имаме идея в дните от 22. до 25.03. да организираме срещи на студентите с представители на Английския, Немския, Френския и Испанския културни институти именно, за да разяснят предимствата на езиковите им сертификати. Те са тези, които официално ги издават. Не мисля обаче, че ако имаш Sprachdiplom по немски, някой може да ти каже копче ;) Но, каквото те вълнува, може да зададеш въпросите си на съответните срещи. Очаквайте повече информация за тях следващата седмица! :)
Колкото до Еразъм - там нещата наистина са малко сложни заради лекото информационно затъмнение, което принципно цари... Но информация от първа ръка трябва да получите от Елка Дорич :arrow: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... ya/dekanat . Тя се занимава със списъците, датите и т.н. По принцип всеки факултет индивидулано подготвя списъците със съответните чуждестранни университети и броя места за студентите, които могат да кандидатстват.
Това е, което мога да кажа за сега. Ще се постараем да разгадaем тези мистерии, така че - to be continued... :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2010, 21:17 
Живее, за да пише
Аватар

Аз не съм от ЮФ, но имам много въпроси, които не зависят от факултета, а това изглежда е най-актуалната тема. Та предварително се извинявам затова и многото питанки, които имам:
1. В списъците са посочени месеци за пребиваване-например 10 месеца. Те задължителни ли са или оптимален вариант, а ти сам си избираш срока?
2.Учи се по програмата на курса или има друг вариант-защо в списъзите пише по 1 преподавател на седмица?
3.Задължително ли е да положиш изпитите от сесията там?
4.Прехвърлят ли се кредитите от взетите изпити или и тук се полагат изпити като се върнеш?
5.Какво става ако не вземеш изпитите-имаш провален семестър, не получаваш удостоверение, че си учил там или..?
6.Как трябва да изглежда мотивационното писмо?

Благодаря предварително :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2010, 21:32 
лейди британска котка
Аватар

Благодарил (а): 315 пъти.
Лили, ще се опитам да ти отговоря на това, което знам.

Тези 10 месеца са оптимален вариант, да. Де факто това са два семестъра, ти можеш да останеш там само един, например.
Доколкото ми е известно, ти за там въпросния период от време се пренасяш да живееш и да учиш в съответния чуждестранен университет. Което означава, че учиш по тяхната програма, живееш в техните общежития и полагаш техните изпити също както би го правила, ако учеше там постоянно. Когато се върнеш, те ти издават академична справка за взетите изпити, така че да - кредитите си важат. Друг е въпросът, че е възможно академичната справка да се забави (а без нея не могат да ти признаят изпитите тук) или някой от задължителните предмети тук да не присъства в тяхната учебна програма. Ако не вземеш изпитите вече не знам какво става.
А мотивационното писмо е нещо като есе, в което обясняваш защо искаш да идеш да учиш там - с други думи, обясняваш мотивациите си за това решение в него. Както всяко друго мотивационно писмо, в общи линии.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2010, 21:42 
Живее, за да пише
Аватар

Аз това за пренасянето да живея там го знам :lol: Но работата е много по-дъблока, май, защото нашата секретарка твърди, че като пише 10 месеца-толкова ще стоиш :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2010, 22:38 
Stargazer
Аватар

Май е точно така. Просто се отпускат места в различните държави за един/два семестъра. Мисля, че си избираш за коя държава да кандидатстваш съобразно езика, който знаеш. Обясняваха ни, ама съм забравила. Но семестрите са си сигурни. 10 месеца - два семестъра, 5 - един. Връщаш се тук, взимаш каквото можеш през нашата сесия, заминаваш пак и ако нещо ти остане - през септември... А ако нищо не успееш да вземеш - през септември. Може и да си говориш с преподавателите, като се върнеш - за компромис, но сесиите по принцип не съвпадат. Някои мои колеги си взеха изпитите там, върнаха се, взеха някои и тук...
Ако все още имаш въпроси - потърси професор Мариана Карагьозова по конституционно право. Тя ни обясняваше миналата година, мисля, че движи тези неща.

сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща